| Konu: | İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN ÇELEBİ'NİN, (2/1938) ESAS NUMARALI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ'NİN DOĞRUDAN GÜNDEME ALINMASINA İLİŞKİN |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 96 |
| Tarih: | 03.06.2014 |
MUSA ÇAM (İzmir) - Sayın Başkan, Türkiye Büyük Millet Meclisinin saygıdeğer üyeleri; (2/1938) esas no.lu Kanun Teklifi üzerine söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
İstanbul Milletvekili Sayın Süleyman Çelebi'nin, vermiş olduğu bu kanun teklifiyle bizler emeklinin, emekçinin hakkını talep ediyoruz ve istiyoruz.
Biz bu yasayla, yasaksız, barajsız Sendikalar Yasası talep ediyoruz ve istiyoruz.
Biz bu yasayla, işçilerin birliğini, örgütlülüğünü, özgürlüğünü istiyoruz.
Biz bu yasayla, "Kıdem tazminatı hakkımıza dokundurmayız." diyoruz, ne kadar çalışırsa çalışsın, ister taşeron olsun ister sözleşmeli, ister geçici işçi olsun, herkese kıdem tazminatı hakkı öneriyoruz ve talep ediyoruz.
Biz bu yasayla, esnek, güvencesiz çalışan, örgütlenme özgürlüğü olmayan, iş kazalarında ölüme mahkûm edilen taşeron işçisine iş güvencesi, kadro istiyoruz.
Sendikasızlaşmadan güvencesiz çalışmaya, iş güvenliğinden ücretlerin düşüşüne kadar birçok sorunun yaratıcısı taşeron sistemidir.
Önerdiğimiz değişiklikle işçilerin bütün hak ve alacaklarına dair eksiklikler giderilerek işçilerin haklarının güvence altına alınmasını talep ediyoruz.
Biz bu yasayla, "Taşeron çilesine son." diyoruz.
Biz bu yasayla, güvencesiz, sendikasız, sosyal haklardan mahrum, çalışmaya mahkûm edilen 4/C'lilere kadro talep ediyoruz.
Biz bu yasayla, son on yılda 12.723 işçinin öldüğü Türkiye'de iş cinayetleri son bulsun diyoruz.
Biz bu yasada, çocuk emeği kullanımının doğrudan yasaklanmasını ve buna ilişkin sonuç alıcı düzenlemeler getirilmesini, bu konunun sermayenin duvarlarını aşıp Meclis gündemine gelmesini, çocuk işçiliğinin son bulmasını talep ediyoruz ve istiyoruz.
Biz bu yasada, işçinin kazanılmış hakkı olan grev hakkını talep ediyoruz, grev yasaklarının kaldırılmasını öneriyoruz ve istiyoruz.
Biz bu yasada, polislere, Emniyetteki sivil memurlara sendikalaşma hakkını talep ediyoruz ve istiyoruz. Sendikalı oldukları için işten atılan 6 polis memurunun göreve geri dönmesini ve işe iade edilmesini talep ediyoruz.
Biz bu yasada, "Her yurttaş insanca yaşama hakkına sahiptir." ilkesi gereğince emeklilere millî gelirden pay verilmesini talep ediyoruz ve istiyoruz.
Biz, bu yasada "Yurt dışı intibak öneriyoruz." diye kandıranlara karşı gerçek intibak verilmesini, emeklilerin hak kaybının giderilmesini talep ediyoruz.
Biz bu yasada, Anayasa'nın 60'ıncı maddesinin "Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar." hükmü dikkate alındığında, sigortalıların ve işverenlerin, kendi namına bağımsız çalışanların, BAĞ-KUR'luların genel sağlık sigortası primlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan pirim borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep ediyoruz ve istiyoruz.
Biz bu yasayla, yıllarca çalışan, emek veren, primlerini ödeyen, emeklilik hakkı kazanmasına rağmen yaşı doldurmayı bekleyen, emeklilikte yaşa takılanların emeklilik hakkını talep ediyoruz ve istiyoruz.
Emekliliğe hak kazanmalarına rağmen yaşı bekleyenler, yaşları sebebiyle yeni işlerde çalışmakta zorlanmakta, sigortalı işlerde çalışamadığı için sağlık giderlerini dahi karşılayamamaktadırlar. Biz, bu adaletsizliğin son bulmasını istiyoruz.
"Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz de ortadan kaldırılmış yoksulluk." Victor Hugo'nun söylemiş olduğu gibi, yoksulluğa, yolsuzluğa son; emeğe saygı diyoruz.
Sayın milletvekilleri, vermiş olduğumuz bu önergenin karşısında, yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonunda taşeronlaşmaya karşı ve Soma'da hayatını kaybeden 301 işçi arkadaşımız için ve sosyal güvenlik sistemine getirilecek olan düzenlemeleri konuşacağız ama oraya gelmeden önce, Sayın İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin vermiş olduğu bu kanun teklifine vereceğiniz destek yarın getirilecek olan, Plan Bütçe Komisyonunda görüşülecek olan kanun teklifinde sizin ne kadar samimi, ne kadar içten olduğunuzun da bir göstergesidir. Biraz sonra yapılacak olan bu oylamada vereceğiniz oylar ne kadar samimi, ne kadar içten olduğunuzun bir referandumu olacaktır. Onu da birazdan burada göreceğiz. Vereceğiniz oylarla bu teklifin yasalaşmasını talep ediyoruz.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)