| Konu: | İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ'NİN SATAŞMA NEDENİYLE YAPTIĞI KONUŞMASI SIRASINDA ŞAHSINA SATAŞMASIN NEDENİYLE |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 104 |
| Tarih: | 17.06.2014 |
MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) - Birincisi, ben CHP'ye hakaret etmedim, kamuya yansıyan politik görüntüsüne ilişkin bir değerlendirmeden bahsettim.
İkincisi, Kant'ın da hakaret ettiğini düşünmüyorum, Sayın Hamzaçebi de düşünmüyordur. Burada Kant'ın sözünü tekrar ettim. Kant böyle derken acaba hakaret mi ediyordu? Hayır, bir durum tespiti yapmaya çalışıyordu; katılırsınız, katılmazsınız. Ben de CHP'nin durumuna ilişkin bir tespit yapmaya çalıştım. Anladım ki Sayın Hamzaçebi katılmıyor ama ben bu tespiti yaparken buradaki önergenin dili üzerinden gittim. Önergeyi okursanız görürsünüz, önergede yükseköğretimin problemleri sayılıyor ve "bütün bunların neticesi olarak başarısız olan 200 bin öğrenci" deniliyor. Ben de diyorum ki: İnsaf! Yani bu öğrencilerin kendi kusuru yok mu, kendi kusurlarını görmeyecekler mi?
NAMIK HAVUTÇA (Balıkesir) - Öğrencilerin tembellik yapma hakkı da var yani.
MEHMET NACİ BOSTANCI (Devamla) - Kaldı ki "İnsanların kendi kusuru olsa bile affederiz." dedim, bir mantıksızlık yapmadım. "Niye 2011'de yapıyorsunuz?" Öyle bir şey yok. Adam vergi ödemiyor, af geliyor ve ne yapıyor? Kendi kusuru, affediyorsun. Niçin? "Barış olsun." diye. Aynı şekilde, kendi kusuru dolayısıyla tabii ki affedebilirsin. Bu, insanların kusursuz olduğu anlamına gelmez, hiçbirimiz de kusursuz değiliz ayrıca. Yani öğrenciler niye kusurlu? Hepimiz kusursuzuz da onların kusuru nedir? Öyle bir mantık da yok ama herkesin kendi sorumluluğunu görmeye ilişkin bir akıl gerekmez mi?
Yaşadıkları şartlara ilişkin problemler olabilir, zaten hayatın problemsiz alanı yok. Bakarsanız, Sayın Hamzaçebi'nin problemlerine ilişkin de bir önerge vermek mümkün olabilir. Bunu şunun için diyorum: Benim de problemlerime ilişkin... İnsanın problemi olur, yaşayanın problemi olur, "probleminin olmaması" diye bir şey söz konusu olmaz. Ben sorumluluktan bahsediyorum, kendi iradesi ve inisiyatifinin ona getirdiği sorumluluk. Eğer her şeyi sisteme atfederseniz o zaman hepsinin geçmesi lazım, kişisel olarak sorumlu değiller, böyle bir mantık da yok.
Saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)