| Konu: | CHP GRUBUNUN, KOCAELİ MİLLETVEKİLİ HAYDAR AKAR VE 22 MİLLETVEKİLİ TARAFINDAN, MİNİBÜS ESNAFI VE ÇALIŞANLARIN SORUNLARININ ARAŞTIRILARAK ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERİN BELİRLENMESİ AMACIYLA 22/5/2013 TARİHİNDE TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA VERİLMİŞ OLAN MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGESİNİN, GENEL KURULUN 9 TEMMUZ 2014 ÇARŞAMBA GÜNKÜ BİRLEŞİMİNDE SUNUŞLARDA OKUNMASINA VE ÖN GÖRÜŞMELERİNİN AYNI TARİHLİ BİRLEŞİMİNDE YAPILMASINA İLİŞKİN |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 114 |
| Tarih: | 09.07.2014 |
AHMET ARSLAN (Kars) - Sayın Başkanım, saygıdeğer milletvekilleri; ben de hepinizi saygıyla selamlayarak konuşmama başlamak istiyorum.
Cumhuriyet Halk Partisinin verdiği Meclis araştırması önergesi açılmasına ilişkin sayın hatibi dinledik ve açıkçası hayretle dinledim. Neden hayretle dinledim? Minibüsler 14+ 1 yani şoförü dâhil 15 kişi, 14 tane yolcu taşıyan toplu taşıma araçları.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, yüce Meclisten çıkan 4736 sayılı Kanun'la birlikte 5378 sayılı Kanun çerçevesinde çıkardığı iki tane yönetmeliği var: Bir tanesi Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği, bir tanesi Ücretsiz Toplu Taşıma Yönetmeliği. Bu iki yönetmelik çerçevesinde, şoförü dâhil 16+1 yani 17 kişiyi geçen araçlarda indirimli taşıma söz konusu. Minibüsler ise 14+1 kişiliktir yani 15 kişiliktir. Minibüslerin hiçbirinde bu önergede ifade edilen 17 tane veya sayın hatibin bahsettiği 15 tane meslek grubu artı 3 tane meslek grubunun 15 tanesine bedava, 3 tanesine indirim konusu kesinlikle söz konusu değildir. Zira, 17'nin altında oldukları için böyle bir indirim yoktur.
Minibüsçülerle ilgili ben de birkaç cümle söyleyeyim. Minibüsçü esnafını iyi tanıyorum. Minibüsler toplu taşımanın tamamlayıcısı anlamında, olmazsa olmaz, orta ölçekli taşıma araçları. Niye? Siz metroyla, siz trenle, siz raylı sistemle insanları bir yere götürürsünüz, ondan daha kenar mahallelere dağıtım ise minibüsler marifetiyle yapılır. Dolayısıyla minibüsçü -sayın hatibin de söylediği gibi- gece yarısına kadar, sabahın beşinden itibaren yine hizmet vermeye devam eder.
Ve, yine, minibüsçünün başka bir sıkıntısı vardır: Minibüsçü âdeta bakkal gibidir, "Bugün ben çalışmıyorum." diyemez; hafta sonu, bayram, seyran, tatil demez sürekli insanımızın hizmetinde olur.
Bunun farkındayız, bunun farkında olan bir Hükûmet olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla, Sanayi Bakanlığıyla, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığıyla, TOFED'le birlikte, Minibüsçüler Derneğiyle, imalatçı firmalarla birlikte, özellikle bu engellilere yönelik düzenlenen kanun çerçevesinde, 2018'de yürürlüğe girecek olan engelli araçları için 1 metrekarelik havuz oluşturulmasına yönelik çalışma kapsamında, bütün bu bakanlıklarla görüşüyor ve engellilerin daha iyi hizmet alabilmeleri adına -AK PARTİ hükûmetleri döneminde malumunuz birçok alanda engellilerle ilgili düzenlemeler yapıldı, iyileştirmeler yapıldı yine engellilerin bu taşıma araçlarından da daha iyi hizmet alabilmeleri adına- düzenlemeler yapılıyor. Bu düzenlemeyi yapıyorken muhakkak ki minibüsçü esnafını da mağdur etmemek adına çareler geliştiriyoruz. İşte, az önce saydığım kurumlarla birlikte, 2018 yılının Temmuz ayına kadar hem esnafı mağdur etmeyecek hem esnafımızın ihtiyacını görecek hem de engellimizin ihtiyacını görecek düzenlemeler yapılıyor, bu konuda çalışmalar yapılıyor.
Bu çalışmalar yapılıyorken ayrı bir araştırma önergesi verilmesi ve komisyon kurulmasına kesinlikle ihtiyaç yok, bu konuda sizi temin ederim. Yine, tekrar söylüyorum: Konuşma, başından sonuna "15 meslek grubuna bedava, 3 meslek grubuna indirimli taşıma yapılıyor." üzerine kurgulanmıştı. Kocaeli'nde, 16 koltuğun altında olan yani 14+1 olan minibüslerde böyle bir uygulama kesinlikle yok, Kocaeli milletvekillerimizle birlikte de az önce teyit ettik. Türkiye'nin genelinde de kesinlikle böyle bir uygulama yok. 17 koltuğun üstündekiler için geçerlidir.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Ya, bırakın bu işi! Allah aşkına doğru konuş, oruçlusun, doğru konuş ya! Kocaeli'nin tümünde var bu. Yazık!
AHMET ARSLAN (Devamla) - Minibüsler 14+1'dir, dolayısıyla 14+1'de böyle bir uygulama yoktur sayın hatip diyorum.
ALİ SARIBAŞ (Çanakkale) - Var, var, hepsinde var.
AHMET ARSLAN (Devamla) - Engellilerimizi, minibüsçü esnafımızı ve sizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)