GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: SÖZLÜ SORU ÖNERGELERİ
Yasama Yılı:4
Birleşim:2
Tarih:02.10.2013

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ (Kayseri) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İçişleri Bakanlığına ait (6/112) esas numaralı sözlü soru önergesiyle Bakanlığımıza ait farklı numaralarda sözlü soru önergelerini Hükûmetimiz adına cevaplandırmak için huzurlarınızdayım. Hepinizi saygıyla ve hürmetle selamlıyorum.

Öncelikle Tokat Milletvekili Sayın Reşat Doğru tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan ve İçişleri Bakanımız tarafından cevaplandırılması istenilen sözlü soru önergesinin cevabı ile başlamak istiyorum. Ülkemizde son beş yılda, 2008 ila 2012 yılları arasında yapılan operasyonlar sonucu 49.058 kilogram eroin, 199.073 kilogram esrar, 1.438 kilogram kokain, 5 milyon 142 bin 629 adet ecstasy ve 7 milyon 782 bin 486 adet de captagon hapı ele geçirilmiştir. Uyuşturucu madde kaçakçılığı faaliyetlerinde bulunanlara karşı mücadelemiz aralıksız sürecektir.

(6/2033) esas numaralı, Celal Dinçer Milletvekilimizin sorusunda önergede yer alan konulara ilişkin Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinden bilgi talep edilmiş olup alınan bilgide özetle, söz konusu aydınlatma direğine, bir defa ihbara istinaden, bir iki defa da tarama kontrol çalışmaları sebebiyle olmak üzere toplam üç defa müdahalede bulunulmuştur. Bahse konu direkle ilgili çarpılma sonucunda felç kalan bir kişi bulunmamaktadır. 23 Ekim 2011 tarihinde bir vatandaşın "Direğe cereyan geçiyor." ihbarı üzerine gerekli müdahale yapılarak da izole edilmiştir.

(6/2066) esas numaralı, Celal Dinçer Milletvekilimizin sorusu: Bilindiği üzere, 30 Mart 2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda yer alan mezkûr hükümler gereği söz konusu sayaç değişikliği sonucunda oluşan maliyet, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren artık ilgili elektrik dağıtım şirketi tarafından karşılanacaktır, vatandaşımıza bu manada herhangi bir yük söz konusu değildir.

(6/2078) esas numaralı, Ensar Öğüt Milletvekilimizin sorusuna istinaden: Elektriğin kaliteli ve kesintisiz olarak da verilebilmesi amacıyla yatırım programları kapsamında dağıtım ve iletim hatlarıyla alakalı bakım onarım çalışmaları ve yenileme çalışmaları sürdürülmektedir. Aras Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin de sorumluluğu sahasında bulunan Erzurum, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı ve Bayburt illerinde 2012 yılında yaklaşık 52 milyon tutarında yatırım geçekleştirilmiştir, 2013 yılında ise 58 milyon TL civarında yatırım gerçekleştirilmektedir.

(6/2132) esas numaralı, Ensar Öğüt Milletvekilimizin sorusu: Aras Elektrik Dağıtım Şirketiyle alakalı sorumluluk alanı içerisinde bulunan il özel idaresine ait eski süt fabrikası lojmanları kamu binası niteliğinde olup aboneleri tahliye olmuştur ve yönetmelikle alakalı yerine getirilmesi gereken bütün konular da yerine getirilmiştir.

(6/2133) esas numaralı, Ensar Öğüt Milletvekilimizin sorusu: Malumları olduğu üzere, TPO Batman Bölge Müdürlüğünce Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır ve Şırnak illerindeki petrol üretim sahalarıyla birlikte Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere, Türkiye'nin her tarafında ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yirmi dört saat çalışma esasına göre sondaj ve arama faaliyetleri sürdürülmektedir. Batman Bölge Müdürlüğünce kiralanan toplam 215 adet sürücülü ve sürücüsüz araçların yakıt giderleri toplam 5,7 milyon TL civarındadır.

(6/2216) esas numaralı, Mesut Dedeoğlu Milletvekilimizin sorduğu soruyla ilgili olarak da: Ülkemizde, 2002 yılında 200 kilovatsaatlik elektrik tüketim bedelinin asgari ücret içerisindeki payı yüzde 20,2'lerdeyken 2013 yılında bu değer yüzde 9,1'lere düşmüştür.

Ülkemizde, 2002 yıllarında 125 metreküplük doğal gaz tüketim bedelinin asgari ücret içerisindeki payı yüzde 32'lerdeyken bu değer yüzde 16,5'lara düşmüştür.

2002 yılından itibaren vatandaşımızın geliri içerisindeki enerji faturası olarak ödediği miktar önemli ölçüde azalmıştır ve şunu da belirtmek isterim ki: Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında doğal gazı en ucuz alan ülke olmamamıza rağmen, doğal gazı en ucuz satan ülkeyiz ve elektrikte de aynı şekilde derece yapmaktayız.

(6/2217) esas numaralı, Mesut Dedeoğlu Milletvekilimizin sorusu: BOTAŞ tarafından doğal gazın ülke genelinde kullanımının sağlanması kapsamında, Kahramanmaraş ilimize doğal gaz arzı sağlayan Malatya-Gaziantep Doğal Gaz Boru Hattı'nın - ilgili tarih ve sayılarında - gaz arzı sağlayan Malatya-Kahramanmaraş-Gaziantep Doğal Gaz Dağıtım Hattı Projesi 21 Ağustos 2006 tarihinde tamamlanmıştır ve Afşin-Elbistan Doğal Gaz Boru Hattı'yla alakalı da 2014 yılında mühendislik çalışmalarının tamamlanmasını müteakip ihaleye çıkılacaktır. Kahramanmaraş Türkoğlu, Kılılı, Kavlaklı ve Karacasu bölgeleriyle ilgili oluşan dağıtım bölgesinde de Kahramanmaraş Doğal Gaz Dağıtım Lisansı ihalesi kapsamında gerçekleştirilmektedir.

(6/2224) esas numaralı, Profesör Doktor Özcan Yeniçeri Milletvekilimizin sorduğu soruyla alakalı olarak da: Ankara genelinde doğal gaz aboneliği olan konut sayısı 2007 yılında 977.254 ve 2012 yılında ise 1 milyon 343 bin 094'tür.

2007 ile 2012 yılları arasında Ankara genelinde doğal gaz tüketim miktarı toplam 4 milyar metreküp civarındadır ve Ankara genelinde 194.719 abone doğal gaz aboneliğini bu süre içerisinde iptal ettirmiştir.

(6/2225) esas numaralı, yine Özcan Yeniçeri Milletvekilimizin bahsettiği soruyla alakalı olarak da: Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin kayıp kaçak oranı 2012 yıllarındayken yüzde 8,67 olup kaçak enerji miktarı 1,2 milyon kilovatsaat civarındadır. 2007 yılında, bu oran yüzde 8,63'ler civarındaydı. Dolayısıyla, mevcut mevzuata göre, 2012 yılı için EPDK tarafından verilen yüzde 8,07'lik hedef doğrultusunda 0,60'lık farkı da üstlenmişlerdir.

(6/2228) esas numaralı, Sayın Alim Işık Milletvekilimizin sorduğu soruyla alakalı olarak da: Bilindiği üzere, Petrol Piyasası Kanunu'na göre petrol fiyatları 1/1/2005'ten itibaren, en yakın, erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu da dikkate alınarak serbest piyasa koşullarında oluşturulmaktadır ve ÖTV'yle, KDV'yle alakalı bütün rakamlar da bununla alakalı fiyat düzenlemesine tabidir. Tüm ürünlerin fiyatı ham petrol fiyatlarındaki değişimden etkilenmekle beraber, her bir ürünün fiyat teşekkülü arz talep mekanizmasına göre de ayrı ayrı oluşmuştur ve döviz fiyatlarıyla mütenasiptir. Tabii ki 1/7/2013 tarihine kadar, serbest piyasada kurşunsuz 95 oktan benzinde 151 defa fiyat artışı ve 123 defa da fiyat indirimi olmuştur. Ayrıca, 95 oktan kurşunsuz benzinde vergi oranı yüzde 60'larda, motorinde vergi oranı yüzde 53'lerdedir. ve 2005 yılında yüzde 75'lerde olan bu vergi oranı yüzde 60'lara kadar da çekilmiştir.

(6/2260) esas numaralı, Hasip Kaplan Milletvekilimizin bahsettiği soruyla alakalı olarak da: Nükleer enerjideki kararlılık devam etmektedir ve kaynak çeşitlendirmesiyle alakalı, nükleer güç santralleriyle alakalı IGA'lar yapılmıştır ve 2 adet nükleer güç santralinin işletmeye alınması ve 1 adet nükleer güç santralinin inşasına başlanması 2023 yılına kadar da hedeflenmiştir. Bununla alakalı gerek Rusya gerekse Japonya'yla yaptığımız anlaşmalar da kamuoyuyla paylaşılmıştır.

(6/2261) esas numaralı, Sayın Hasip Kaplan Milletvekilimizin sorduğu soruyla alakalı olarak da: HES'lerle alakalı konu; 2012 yılı sonu itibarıyla 31.073 megavat kurulu güce sahip; olan toplam 915 tane tamamlanan ve inşası devam eden HES vardır ve yatırım bedeli 51 milyar TL civarındadır. 2013 yılı Ağustos ayı itibarıyla, 1.342 megavat kurulu güce sahip 20 adet HES, başvuru aşamasındadır.

Yine, (6/2262) esas numaralı, Hasip Kaplan Milletvekilimizin sorduğu soruyla alakalı olarak da: Yine termik santrallerde, 2012 yılı sonu itibarıyla 54.416 megavat kurulu güçte, toplam 448 adet yapımı tamamlanan ve inşası devam eden ve 60 milyar TL civarında yatırım tutarı olan termik santraller yapılmıştır ve 2013 yılı Ağustos ayı itibarıyla, 20.600 megavat güçteki toplam 26 adet termik santral başvuru aşamasındadır.

Yine, (6/2263) esas numaralı soru önergesinde Hasip Kaplan Milletvekilimiz "Fuel oil, doğal gaz ve ham petrolle alakalı dağılım nasıldır?" diye sormuşlardı. 145 adet üretim lisansı sahibi, 221 adet otoprodüktör lisansı sahibi olmak üzere, toplam 366 tane lisans sahibi vardır ve ham petrolle alakalı herhangi bir başvuru yoktur. Bunun sadece 12 tanesi yine fuel oille alakalı - 240 megavattır - diğerlerinin hepsi de doğal gaz santralleridir.

(6/2264) esas numaralı, Sayın Hasip Kaplan Milletvekilinin sorduğu soruyla alakalı olarak: Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı... Şu anda 24.185 megavat düzeyine ulaşmış olan toplam kurulu gücümüzün yüzde 35'ler seviyesinde bulunan kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanmaktadır. Bu kapasitenin 15.554 megavatlık kısmını hidrolik barajlı santraller, 5.578 megavatlık kısmını da hidrolik akarsu santralleri, 2.604 megavatlık kısmını da rüzgâr santralleri, 239 megavatlık kısmını da jeotermal santralleri ve 210 megavatlık kısmını da katı atık santralleri oluşturmaktadır. Bunlarla alakalı fiyatlama mekanizmaları yine kamuoyuyla paylaşılmıştır.

(6/2265) esas numaralı, Hasip Kaplan Milletvekilinin sorduğu, yine boru hatlarıyla alakalı soruda ise:, Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'nın taşıma kapasitesi 70 milyon tonlar civarında, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı 1,2 milyon variller civarındadır, Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattı ise tasarı aşamasındadır. Tabii ki Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı Türkiye'nin önemli boru hatlarından bir tanesidir ve doğal gaz tedarikini sağlamaktadır. Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı da aynı şekilde 296 kilometre olup bunlarla alakalı da ihracatımızın temel noktalarından bir tanesidir.

TANAP Projesi, bildiğiniz gibi, yine, 32 milyar metreküp kapasiteye sahip ve 2 bin kilometre civarında bir boru hattı olacaktır ve 6 milyar metreküp civarında Türkiye bu boru hattından doğal gaz tedarik edecektir.

Nabucco-West'le alakalı da: TANAP'ın devamı olarak o boru hattı da şu anda askıya alınmıştır ve yönetimi devam etmektedir.

(6/2288) esas numaralı, Sayın Alim Işık Milletvekilinin sorduğu soruyla alakalı olarak da: Doğal gaz perakende satış fiyatı, sistem kullanım bedeli ve birim gaz alım fiyatı bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu bileşenlerden birim gaz alım fiyatı, toptan satış şirketlerinin dağıtım şirketlerine uyguladıkları toptan satış fiyatıdır ve BOTAŞ'ın veya diğer toptan satış şirketlerinden alınan gazın üzerine, dağıtım şirketlerince alınan sistem kullanım bedeline ÖTV ilavesi ve KDV uygulanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bilindiği üzere, doğal gaz ithal bir enerji kaynağı olup yapılan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde de bunlar temin edilmektedir.

(6/2298) esas numaralı, Sayın Ensar Öğüt Milletvekilinin sorduğu soruyla alakalı olarak da: Önergede yer alan konulara ilişkin Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinden bilgi talep edilmiş olup özetle; söz konusu bölgede Genel Aydınlatma Yönetmeliği'ne göre aydınlatma devrelerinin tesisi tamamlanmıştır ancak buna rağmen eksikler bulunmaktadır ve aydınlatma devreleriyle alakalı da tesisatın bitirilmesi için yıllara sari işler yapılacaktır.

Sayın Selahattin Karaahmetoğlu'nun (6/2333) esas numaralı sorusuyla alakalı olarak da: Önergede yer alan konulara ilişkin Çoruh Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinden bilgi talep edilmiş olup özetle; "Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 5'inci maddesinde belirtilen abonelik şartlarının yerine getirilmesi durumunda bahse konu bölgeye de enerji verilecektir." denmektedir.

Yine (6/2336) esas numaralı, Selahattin Karaahmetoğlu Milletvekilinin sorduğu soruyla alakalı olarak da: Yüksek gerilim hatlarının taşınması talebiyle alakalı, 3x477 MCM Enerji Nakil Hattı'nın Yağlıdere Trafo Merkez ve Akköy-Espiye HES arasındaki hattıyla alakalıdır ve bu hat Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği'nde öngörülen yaklaşım mesafelerine uygun olarak projelendirilmiştir ve bu proje doğrultusunda tesis çalışmaları devam etmektedir.

(6/2350) esas numaralı ve (6/2725) esas numaralı, Ali Halaman Milletvekilinin sordukları sorularla alakalı olarak da: 2003 ve 2012 yılları arasında, toplam 492 milyon 787 bin 403 TL değerinde, 206 milyon 299 bin 132 kilogram petrol ürünü kaçak yollardan ülkemize sokulmak istenirken yakalanmıştır.

Tabii ki 2012 yılında ülkemiz genelinde 53.180 ton ve Adana'da 640 ton akaryakıt ve akaryakıt türevi ürün ele geçirilmiştir. Kaçakçılık yapan şahıslar adli mercilere de intikal ettirilmiştir.

Son dört yıldan bu yana, kaçakçılık davalarından 98 dava mahkûmiyet kararıyla kesinleşmiştir.

(6/2366) esas numaralı, Gürkut Acar Milletvekilinin sorduğu soruyla alakalı olarak da: Akdeniz Elektrik Dağıtım Şirketinden alınan bilgiyle, Kaş ilçesi Kemer köyü Karamık mevkisinde bulunan vatandaşların taleplerinin karşılanmasına yönelik, ilave 160 kilovatlık trafo ve dağıtım tesisi 2013 yılı yatırım planı içerisinde tamamlanacaktır. TEİAŞ tarafından alınan, bölgeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Elmalı Trafo Merkezi ve bağlantı hattının tesisi de gerçekleştirilecektir.

(6/2374) esas numaralı, Ensar Öğüt Milletvekilinin sorduğu soruyla alakalı olarak da: 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu'yla yapılan değişiklikle beraber, iş yeri açma ve çalışma ruhsatını da düzenleyecek olan makamlarca gerçekleştirilecek olan bir konu burada söz konusudur. EPDK'dan lisans almış gerçek veya tüzel kişilere ait bir tesisin insan sağlığına veya çevre güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturduğu değerlendiriliyorsa, bu hususun tabii ki öncelikle söz konusu tesise ruhsat düzenleyen makama bildirilmesi gerekmektedir ve EPDK bu işlemleri takip edecektir.

(6/2393), (6/2516), (6/2517) esas numaralarıyla Ensar Öğüt Milletvekilinin ve (6/2895) esas numarasıyla da Mesut Dedeoğlu Milletvekilinin sorduğu sorularla alakalı olarak da: Tabii ki jeotermal enerjiden elektrik üretimine uygun sıcaklığı içeren on iki saha mevcut iken sadece tek saha, Denizli Kızıldere 15 megavat kurulu güç kapasiteli elektrik üretmekteydi ve biz bunun pazar günü açılışını yaptık. 80 megavatlık bir üretim kısmına da bunu özel sektör taşımış oldu.

Çok farklı sıcaklıklar var, 183 derece, 287 derece, farklı bölgelerde. Bunların dökümlerini de İnternet'ten rahatlıkla alabiliriz.

19 sahada, 2.924 dönüm alanda jeotermalden sera ısıtmacılığı yapılmaktadır. Yine, MTA tarafından yapılan çalışmalar sonucunda ülkemizin de görünür ısı kapasitesi 3 bin megavat termal iken bu, 4.813 megavat termallere iletilmiştir, ulaşmıştır.

81 ilde 225 adet jeotermal saha keşfedilmiştir. Bunlarla alakalı da işlemler devam etmektedir.

(6/2406) esas numaralı, Arif Bulut Milletvekilinin bahse konu sorusu Zincirli HES Projesi'yle alakalı, Antalya ili Serik ilçesi sınırları içerisinde ve Köprüçay üzerinde bulunan Zincirli Regülatörü ve Zincirli Santrali binasıdır ve bununla alakalı da Zindan Boğazı'ndan çıkan Ayvalı Çayı ve Karacahisar Deresi'yle beraber bu derelerin birleşmesinden meydana gelmektedir. ÇED olumlu kararı alınmıştır ve bununla alakalı da işlemler devam etmektedir.

(6/2442) esas numaralı, Ensar Öğüt Milletvekilimizin bahse konu olan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'yla alakalı soruları Tarife desteği, alım yükümlülüğü, bağlantı önceliği, düşük lisans ücreti ve lisans muafiyeti, yer tahsisi gibi teşvik mekanizmalarıyla ilgili yatırımların hızlanması sağlanmıştır.

Yapılan düzenlemeler ile rüzgâr ve hidroelektrik enerji için 7,3 ABD doları - farklı farklı fiyatlarla - uygulanmaktadır. Güneş ve biyokütle için 13,3 ABD doları sent/kilovatsaat olarak desteklenmektedir. Yerli santrallerden yapılması hâlinde, bu rakamların 0,4 ila 3,5 sentler civarında kilovatsaat başına daha da arttığını tabii ki bilmekteyiz. On yıl boyunca eğer bunlardan üretilecek enerji özel sektör tarafından veya piyasa tarafından alınmıyorsa veya satmak istiyorlarsa kamu bunları garanti etmektedir.

(6/2480) esas numaralı, Özcan Yeniçeri Milletvekilinin bahsettiği ve (6/2555) esas numarasıyla Mahmut Tanal Milletvekilinin bahsettiği sorularla alakalı olarak da: Ülkemizde, 2002 yılında 17,1 milyar metreküp ve en son geldiğimiz 2012 yılı itibarıyla da 45,5 milyar metreküp doğal gaz tüketilmiştir. Yıllara sari bunlar artmaktadır ve bunlar Rusya, Azerbaycan, İran, Cezayir ve Nijerya'dan tedarik edilmektedir. Uzun dönemli kontratlar ve spot anlaşmalar da vardır ve doğal gaz satım anlaşmaları yirmi, yirmi beş yıllık kontratlarla beraber yapılmaktadır.

Özcan Yeniçeri Milletvekilinin (6/2481) esas numarasıyla sorduğu soru ise: Elektrik faturalarındaki TRT paylarıyla alakalı konu; yine yüzde 2'ler civarındadır ve bunların ayrı bir fondan fonlanması hâlinde bunları da kaldıracağımızı bildiriyoruz.

(6/2534) esas numaralı soru önergesiyle Ensar Öğüt Milletvekilinin bahsettiği "Doğal gaz boru hattı projelerinin - mühendislik çalışmaları aşamasında - geçtiği illerde oluşturduğu riskler var mıdır, bununla alakalı tedbirler alınmakta mıdır?"sorusu: Tabii ki bu tedbirler alınmakta. Bir projede 19 tane ilden de bu boru hattı geçmektedir.

(6/2641) esas numaralı, Özcan Yeniçeri Milletvekilimizin bahsettiği soruyla alakalı olarak da: Yine, 2007 ile 2012 yılları arasındaki hidrokarbon arama amacıyla sondaj sayısı 936 adettir. Bu kuyuların 321 adedi petrollü, 213 adedi gazlı ve 6 adedi petrol ve gazlı olarak da tamamlanmıştır. 2,3 milyar dolarlık da arama faaliyetleriyle alakalı sondaja bir fon ayrılmıştır.

(6/2696) esas numaralı, Sayın Ensar Ögüt'ün sorduğu soruyla alakalı olarak da: Konulara ilişkin Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinden alınan cevapta: "Batman İl Müdürlüğünün enerji aldığı trafo merkezlerinin kurulu gücü 475 MVA, İl Müdürlüğünün fiilî gücü de 285 MVA ve doluluk oranı da yüzde 62'lerdedir." denmektedir. Bu manada, herhangi bir trafo konusunda sıkıntı yoktur.

(6/2711) esas numaralı soru önergesiyle Özcan Yeniçeri Milletvekilimizin bahsettiği, elektrik faturalarındaki bedellerin gösterilmesiyle alakalı konular da: Türkiye'de, toplam elektrik abone sayısı 34 milyon 135 bin 263 olup 28 milyon 143 bin 047'si mesken, 4,2 milyonu ticarethane ve 195 bini de sanayi abonesi şeklindedir yaklaşık olarak. Bunlarla alakalı perakende satış hizmet bedeli yaklaşık 500 milyon TL civarında ve 2012 yılında perakende satış lisansına sahip 21 elektrik dağıtım şirketi tarafından abonelere yansıtılan perakende satış hizmeti sayaç okuma bedeli de 180 milyon TL civarındadır. Kaçak ve kayıt dışı elektrik kullanımının önlenmesi amacıyla bütün dağıtım şirketlerinde yapılan çalışmalar aynen buradaki dağıtım şirketinde de geçerlidir.

(6/2741) esas numaralı soru önergesiyle Ensar Öğüt Milletvekilinin bahsettiği Kars, Iğdır ve Ağrı'da yaşanan elektrik kesintileriyle alakalı yatırımlar: 46 tane projeyle beraber, yaklaşık 10 milyon TL'lik bir yatırım gerçekleştirildi 2012 yılında ve yine 5,5 milyon TL civarında da 2013 yılında yatırımlar devam etmektedir.

(6/2744) esas numarasıyla, Ensar Öğüt Milletvekilinin bahsettiği, yine Batman'da yaşanan elektrik kesintileriyle alakalı. Biraz önce bahsettiğim gibi, kurulu güçler ve doluluk oranlarıyla beraber, ihtiyaç duyulması hâlinde yeni yatırımlar da yapılacaktır. Kesintilerle alakalı, işletmeler konusunda daha da dikkatli davranılacaktır.

(6/2753) esas numarasıyla, Ensar Öğüt Milletvekilimizin bahsettiği, Ardahan'da yaşanan elektrik kesintisiyle alakalı: 25 MVA'lık güç trafosu bulunmaktadır -Ardahan Trafo Merkezinde 2 adet- ve puant saatte çekilen elektrik 19 megavattır. Kurulu güç, normal çekilenden çok daha fazladır. Kurulu güçle alakalı değil, işletmeyle alakalı sıkıntıların da zamanla giderildiği bahistir.

(6/2780) esas numarasıyla, Ensar Öğüt Milletvekilimizin bahsettiği, petrol boru hattının geçtiği bölgelere ucuz doğal gaz verilmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır, böyle bir uygulama da yoktur.

(6/2784) esas numarasıyla, Özcan Yeniçeri Milletvekilinin bahsettiği çalışma ortamlarındaki riskin en aza indirilmesiyle alakalı, özellikle madencilikte: İş Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'yla alakalı mevzuatta düzenlemeler Çalışma Bakanlığıyla beraber yapılmaktadır. Bunlarla alakalı da azami dikkatimiz devam etmektedir.

(6/2785) esas numarasıyla, Özcan Yeniçeri Milletvekilinin bahsettiği, 2007 ila 2012 yılları arasındaki kaçak elektrik kullanımına ilişkin soruları biraz önce de cevaplamıştık ama 2 tane rakam daha vereyim: 2007 yılında 22 milyar 124 milyon 650 bin kilovat saat ve 2012 yılında da 29 milyar 777 milyon 915 bin kilovat saat olarak da gerçekleşmiştir. Bunlara ulusal tarife uygulanmakta ve kayıp kaçak bedellerine ilişkin de beyan edilmeyen gelir bulunmamaktadır.

(6/2857) esas numarasıyla, İsmet Büyükataman Milletvekilinin bahsettiği, Van ve Dicle dağıtım bölgeleriyle alakalı sorular vardır. Tabii ki burada da 2 milyar 43 milyon kilovatsaat ve Dicle elektrikte de 13 milyar 676 milyon kilovatsaatlik bir miktar söz konusu edilmektedir.

(6/2858) esas numaralı soru önergesinde İsmet Büyükataman Milletvekilinin bahsettiği konu da bakan yardımcısının görevlerine ve çalışmalarına ilişkin, yine, malum, 3046 sayılı Bakanlıklar'ın Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanun'un 21/A maddesiyle belirlenmiştir ve bu çerçevede görev yapmaktadırlar.

(6/2866) ve (6/3360) esas numaralı soru önergelerinde Ali Halaman Milletvekilin bahsettiği konularla alakalı olarak da: Bağlı ve ilgili kuruluşlarımız ile elektrik ve doğal gaz sektöründe faaliyet gösteren dağıtım şirketleri tarafından Adana ili ve çevresindeki onlarca proje dâhilînde yatırımlar gerçekleştirilmiştir. Madencilik alanında ve diğer sektörlerdeki yatırımlar devam etmektedir. Elektrik sektöründe yaklaşık 32 milyon TL civarındaki yatırım 2012 yılı içerisinde gerçekleşmiştir.

(6/2894) esas numaralı soru önergesi Mesut Dedeoğlu Milletvekilimizin bahsettiği HES inşaatlarıyla alakalı yaşanan kazalarla ilgili: 2012 yılı sonu itibarıyla 531 tane HES inşaatı devam etmektedir.

Çalışma ortamlarında riskin en aza indirgenmesi amacıyla da 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'yla ve diğer ikincil mevzuatlarla alakalı düzenlemelerle önlemler alınmıştır. Bununla birlikte, kazaya neden olan sebeplerin belirlenmesiyle alakalı da dikkatli bir denetim devam etmektedir.

(6/2912) esas numaralı soru önergesi İsmet Büyükataman Milletvekilinin bahsettiği Bakanlık tarafından kiralanan araçlarla alakalı. Bu araçlar aylık birim fiyat üzerinden yıllık olarak kiralanmakta ve toplam 4 adet araç kiralanmıştır. 4 adet hizmet aracı için aylık sabit 6 bin TL ödeme yapılmaktadır.

Araç kiralama hizmet alımı ihalesine ait sözleşme bedelleri 2011 yılı için 74 bin TL, 2012 yılı için de 71.508 TL civarındadır.

(6/2913) esas numaralı soru önergesinde İsmet Büyükataman Milletvekilinin sorduğu soruyla alakalı olarak da: Bakanlığımız, yurt dışı seyahatlerle alakalı olarak çok fazla teşrikimesai olan bir bakanlıktır; 1.254 yurt dışı geçici görevlendirme gerçekleşmiştir ve bunlara 8 TBMM üyesi refakat etmiştir. Bunlarla alakalı da bütçeler bizim yatırım planlarında bulunmaktadır.

(6/2914) esas numaralı soru önergesinde İsmet Büyükataman Milletvekilinin bahsettiği, personelin bakanlığa açtığı davalarla alakalı: 352 adet personel dava açmıştır ve bu davalarda 195 dosya lehimize, 98 dosya da aleyhimize sonuçlanmıştır. Davalar tabii ki karşılıklıdır ve bununla alakalı 59 dosya da derdesttir.

(6/2961) esas numaralı soru önergesinde Mesut Dedeoğlu Milletvekilinin bahsettiği, enerji tasarruflarıyla alakalı yapılan çalışmalardır. Farklı sektörlerde, cam, kâğıt, tekstil, kimya, demir, çelik, çimento gibi sektörlerde, sanayide ve bir çok meskenlerde, tarımsal sulamalarda da enerji tasarrufuyla alakalı çok ciddi bir hedef ortaya konmuştur; yüzde 20 oranında azaltılması hedeflenmektedir.

(6/3020) esas numaralı soru önergesinde Mesut Dedeoğlu Milletvekilinin bahsettiği güneş enerjisiyle alakalı çalışmalar da: 600 megavatlık -biliyorsunuz- güneş enerjisine dayalı elektrik üretim santralleri için başvurular EPDK tarafından alınmıştır ve söz konusu yönetmeliğin yayımlanmasıyla beraber... 2014 yılında bunlar yayımlanacaktır.

(6/3078) esas numaralı soru önergesinde Sadir Durmaz Milletvekilinin bahsettiği Yozgat'taki maden yataklarına ilişkin sorular da: Malum, bakır, kurşun, Akdağmadeni'nde; çimento ham maddeleri Sarayköy sahasında; demir, feldspat, florit, grafit, kaya tuzu, kireçtaşı, kuvarsit, manganez ve tuğla, kiremit, uranyum da Yozgat'ın farklı yerlerinde bulunmaktadır.

Bununla beraber, Yozgat Sorgun'daki kömür sahaları önemli bir miktardadır ve 5 bin kilokalori civarında - 13 milyon 206 bin ton civarında - Küçükköhne sahasında ısıl değeri orijinal kömür ortalama değerleriyle beraber 2.500 kilokaloriler civarındadır.

(6/3083) esas numaralı soru önergesinde Ensar Öğüt Milletvekilimizin bahsettiği bor rezervleriyle alakalı konular: Tabii ki Türkiye dünyanın en büyük bor rezervine sahip bir ülkedir. AR-GE çalışmaları soncunda bor oksit, kalsine tinkal, zirai bor, çinko borat ve susuz boraks ürünleri geliştirilmiş, yatırım ve üretimle alakalı çalışmalar, 12 adet projenin araştırma, laboratuvar ve/veya pilot test çalışmalarıyla devam etmektedir. Tabii ki bununla alakalı yapılacak çok iş vardır. Emet Çok Amaçlı Borik Asit Tesisinin yapımına devam edilmekte ve 2013 yılında da inşallah tamamlanması hedeflenmektedir.

(6/3084) esas numaralı soru önergesinde Ensar Öğüt Milletvekilinin bahsettiği madencilik sektörüne ait soruyla ilgili: Tabii ki 91 jeoloji mühendisi, 84 maden mühendisi, 83 mali uzman, 9 harita mühendisi, 14 harita teknikeri, 7 jeofizik mühendisi, 6 çevre mühendisi, 2 kimya mühendisi, 1 makine mühendisi, 58 tekniker olmak üzere toplam 339 personel görevlendirilmektedir. Tabii ki TKİ ve MTA genel müdürlüklerinden gerektiğinde teknik eleman görevlendirilmektedir.

Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile ilgili aranan şartları sağlayamayan yatırım konuları hariç, 4'üncü maddede belirtilen asgari sabit yatırım tutarı ve asgari yatırım kapasitesi 1'inci ve 2'nci bölgelerde 1 milyon Türk lirası, 3'üncü ve 4'üncü bölgelerde de 500 bin Türk lirası tutarında olanlar için vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi öngörülmüştür.

(6/3115) esas numaralı soru önergesinde Ensar Öğüt Milletvekilinin bahsettiği, afet riski alanındaki çalışmalarla alakalı: Tabii ki depreme dayanıklığı yetersiz görülen binalarda deprem güçlendirmesi gibi birçok konuların yer aldığı... Bu konuyla alakalı, MTA'nın Doğu Anadolu Van Bölge Müdürlüğünün hizmet verdiği idari hizmet binası ve lojmanların yıkımı gerçekleştirilmiştir.

TEİAŞ 15'inci İletim Tesis ve İşletme Müdürlüğünün (Erzurum) sorumluluk alanındaki ve diğer ilçelerle alakalı şalt binalarının yıkımı için de olurlar oluşturulmuştur.

TEİAŞ 17'nci İletim (Van) Bölgesinde bulunan zemin artı 5 katlı idari bina ve 5 katlı 25 daireli lojmanların yıkılması için de olur alınmıştır.

(6/3121) esas numaralı, İsmet Büyükataman Milletvekilinin bahsettiği kömür ihtiyacına ve üretimine ilişkin soru önergesi: Ülkemizin yıllık kömür ihtiyacı yaklaşık 110 milyon tondur ve 2012 yılında TKİ kömür ocaklarında Manisa'da yaklaşık 15 milyon ton; Çanakkale'de 1,8; Muğla'da 13; Kütahya'da 11,8; Bursa'da 0,5 milyon tonlar civarında olmak üzere toplam 42 milyon ton tüvenan üretim yapılmıştır. Ayrıca, yıllık taş kömürü ihtiyacı 20 milyon ton civarındadır. TTK 1,4 milyon ton satılabilir taş kömürü üretimi gerçekleştirmiştir.

(6/3122) esas numaralı soru önergesinde İsmet Büyükataman Milletvekilinin bahsettiği doğal gaz ihtiyacına dair: Türkiye'de yaklaşık yüzde 1,4'ler civarında yerli üretim ve yüzde 98'ler civarında da ithalat yapılmaktadır.

(6/3123) esas numaralı soru önergesinde İsmet Büyükataman Milletvekilinin bahsettiği Bakanlık istisnai kadrolarıyla alakalı konularda Bakanlık Müşaviri, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Özel Kalem Müdürü kadrolarına atanan toplam personel sayısı 29'dur.

(6/3124) esas numaralı soru önergesinde İsmet Büyükataman Milletvekilinin bahsettiği petrol ihtiyacına, üretimine ve ithalatına ilişkin sorularda ise şu rakamları vermek mümkündür: İşleme tabi tutulan ham petrol miktarı 2012 yılında yaklaşık 21,8 milyon tondur, söz konusu miktarın 2,3 milyon tonu yerli üretimden ve diğer kısmı da ithal kaynaklardan sağlanmıştır. 2012 yılında ham petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 10,6'sı yerli üretimden karşılanmıştır.

(6/3188) esas numaralı soru önergesinde Mesut Dedeoğlu Milletvekilinin bahsettiği kömür gazlaştırma tesisleriyle alakalı konuda Kütahya Tunçbilek'teki kurulan tesis pilot amaçlıdır ve bunun devamı Manisa Ege Linyitleri İşletmesinde Soma'da yer almakta olup Kahramanmaraş ilimizde böyle bir planlama henüz yapılmamaktadır. 1 milyar metreküp SNG (sentetik doğal gaz) üretimi gerçekleştirilmesi de planlanmaktadır Soma'da.

(6/3201) esas numaralı soru önergesinde Reşat Doğru Milletvekilimizin bahsettiği konu Tokat'ta MTA tarafından sürdürülen madencilik faaliyetleriyle alakalı. Tabii ki birçok alanda bunlar yapılmaktadır. Orta pontidler metalik maden potansiyeli ve metalojenezik belirlemelerle alakalı çalışmalar devam etmektedir.

(6/3208) esas numaralı soru önergesinde Ensar Öğüt Milletvekilinin bahsettiği Kars'taki doğal gazla alakalı Kargaz (Kars Ardahan Doğal Gaz Dağıtım Şirketi) Kars, Ardahan ve Sarıkamış'tan oluşan dağıtım bölgesinde 2006 yılından itibaren otuz yıl süreyle dağıtım lisansı almıştır. İhale sonucunda verilecek olan birim hizmet ve amortisman bedelleri lisans verilme tarihinden itibaren sekiz yıl ve azami bedel olarak uygulanmaktadır, bunun metodolojisi de EPDK tarafından yürütülmektedir.

(6/3218) esas numaralı soru önergesinde İsmet Büyükataman Milletvekilinin bahsettiği temsil giderleriyle alakalı konu: 2003 yılında 22 bin TL iken 2012 yılında 131 bin TL civarındadır. Bakanlığımızın temsil ve ikram giderleri, ilgili bütçesinde yer alan ödenekten de karşılanmaktadır ve bunlar Sayıştay denetçileri tarafından da incelenmektedir.

(6/3326) esas numaralı soru önergesinde Ensar Öğüt Milletvekilimizin bahsettiği yine maden mühendisleri ve çalışma şartlarıyla alakalı soru biraz önce cevapladığım tarzdadır.

(6/3327) esas numaralı, Ensar Öğüt Milletvekilinin bahsettiği, yine, madencilikle alakalı üretim faaliyetleri konusunda çevresel etki değerlendirme (ÇED) izniyle il özel idarelerinden gayrisıhhi müessese (GSM) izin belgesi ruhsatı almaları zorunludur. Söz konusu izin belgelerinin alınmaması hâlinde Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından herhangi bir ruhsatlandırma yapılmamaktadır.

Çevreye duyarlı ve çevreyle beraber bu işlemler yapılırken kömürün gazlaştırılmasıyla ilgili de Kütahya Tunçbilek'te 250 kilogram/saat kapasiteli gazlaştırma pilot tesisinin 2012 tarihi itibarıyla açılışı da yapılmıştır.

(6/3388) esas numaralı, Ensar Öğüt Milletvekilimizin bahsettiği maden ocaklarıyla alakalı işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında da, biraz önceki bahsettiğim gibi, gerek havalandırma panoları gerekse ekipmanlarla alakalı şartlarda bu manada çok ciddi bir noktaya gelinmiştir ve 130 civarındaki maden ocağı da bu denetimlerde kapatılmıştır.

(6/3454) esas numaralı, Ensar Öğüt Milletvekilimizin Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'yla alakalı sorusu: Birinci dönemin ilk beş yılının, her birinde atanmış işletmeciye, çıkış noktasında ölçüldüğü üzere, tesisler yoluyla taşınan petrol için varil başına 0,35 dolar işletme ücreti ödenecektir. Bunlarla alakalı birçok değişiklikler yapılmıştır ve BTC'yle alakalı da en son geldiğimiz noktada, çıkış noktasında, kalan yirmi dört yıl içerisinde de dolar bazında varil başına 0,43 dolar işletme ücreti ödenecektir.

Bunlarla alakalı, çok ciddi bir anlaşmayla Türkiye'nin lehine bir kısım değişiklikler yapılmıştır. Bunların detayları daha sonra işlenecektir.

(6/3472) esas numaralı, Özcan Yeniçeri Milletvekilimizin bahsettiği taş kömürü ve linyit ithalatına dair sorusu: Biraz önceki bahsettiğim tarzda, 80 milyon tonu yerli üretimden karşılanan ve 20 milyon ton civarında da taş kömürü ihtiyacını hemen hemen dışarıdan ithal eden bir ülkede bulunuyoruz.

(6/3568) esas numaralı, Reşat Doğru Milletvekilimizin bahsettiği doğal gaz satışlarındaki limit uygulamasıyla alakalı sorusu: Doğal gaz dağıtımıyla alakalı düzenlemeler yapılmıştır ve aylara sari olarak 540 metreküpe kadar herhangi bir abonenin alması sağlanmıştır.

(6/3589) esas numaralı, Ensar Öğüt Milletvekilimizin bahsettiği ısı yalıtımından kaynaklanan enerji açığının maliyetine ilişkin yapılan çalışmalarda yalıtım ve çift cam iyileştirmesine ihtiyacı olan mesken sayısının 2,4 milyon olduğu varsayımı üzerine Bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalarda sağlanacak tasarrufun ve pencere iyileştirmeleriyle alakalı gelinecek noktanın 3 milyar dolar civarında olması öngörülmektedir.

(6/3742) esas numaralı, Reşat Doğru Milletvekilimizin bahsettiği konuyla alakalı olarak da Amasya, Tokat, Merzifon, Suluova, Turhal, Niksar, Erbaa ve Zile şehirlerinden oluşan dağıtım bölgesi için ihaleyi kazanan şirkete gerekli işlemlerini yerine getirmesini müteakip 14/9/2006 tarihinden itibaren otuz yıl süreyle dağıtım lisansı verilmiştir ve şu ana kadar Tokat ilinde toplam 28.508 konuta ulaşıldığını, ulaşılan konut sayısının toplam konut sayısının da yüzde 70'ini bulduğunu belirtmeliyim.

(6/3771) esas numaralı, Ensar Öğüt Milletvekilimizin Kars'a yönelik proje ve yatırımlara ilişkin soru önergesi: 2012 yılında Kars ilinde elektrik sektöründe 7,1 milyon TL, petrol ve doğal gazda 2,8; madencilikte ise 103 bin TL civarında yatırım gerçekleştirilmiştir. Bununla alakalı devam eden projeler bulunmakla birlikte yarım kalan yatırımlarımız da bulunmamaktadır. Enerjinin her alanında gerçekleştirilen projeler Kars ili için de artan dozlarda devam edecektir.

(6/3880) esas numaralı, Alim Işık Milletvekilimizin bahsettiği kiralanan araçlarla alakalı ve diğer taşınır mallara ilişkin sorusu: Tabii ki Bakanlığımızın bağlı, ilgili ve ilişkili bütün kuruluşlarıyla beraber yaklaşık 1.320 adet kiralık araç kamu hizmetlerinde kullanılmakta. Bazı resmî taşıtların eski model olmasıyla beraber yakıt masraflarının yüksek olması, sıklıkla arızalanması, bakım ve onarım masraflarının aşırı fazlalığı veya tamamen kullanılamaz hâle gelmesi nedenleriyle ömrünü doldurmuş olanlar devre dışı bırakılmıştır. Ekonomik ömrünü tamamlamış 760 araç 2002 ila 2012 yılları arasında yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre de kullanım dışı bırakılmıştır.

Araç kiralama işlemlerinde açık ihale yöntemi kullanılmakta ve gerekli rekabet ortamı da oluşturulmaktadır. Araç kiralama işleminde yıllık sabit ücret uygulaması yapılırken bazı kuruluşlarda yapılan fazla kilometre başına aracın cinsine göre 0,2 ila 1,4 TL arasında değişen ödemeler yapılmaktadır. Bakanlığın merkez teşkilatında araç kiralama hizmet alım ihalesine ait sözleşme bedeli 2011 yılı için 74.080 TL, 2012 yılı için de 71.508 TL'dir.

(6/3910) esas numaralı, Alim Işık Milletvekilinin bahsettiği, yine kiralanan taşınmazlarla ilgili konuya belki şu eklenebilir: 2012 yılındaki bağlı ve ilgili kuruluşlarımız tarafından kiralanan binalar için toplam 3 milyon 951 bin 829 TL kira bedeli ödenmiştir ve bunların da Türkiye İstatistik Kurumunun belirlediği bir önceki yılın aynı ayına göre üretici fiyat endeksi artışı dikkate alınarak eskalasyonları yapılmaktadır.

(6/3911) esas numaralı, Alim Işık Milletvekilimizin bahsettiği elektrik faturalarına yansıtılan vergi ve katkı paylarıyla alakalı konu: 2013 yılı Haziran ayı için ortalama bir mesken tüketicisi, yüzde 60'lar civarında enerji bedeli, yüzde 10,2'ler civarında kayıp kaçak bedeli, yüzde 6 dağıtım bedeli, binde 7 sayaç okuma bedeli, yine yüzde 1,2 perakende satış hizmet bedeli, yüzde 1,8 iletim bedeli, binde 7 enerji fonu, yüzde 1,4 TRT payı, yüzde 3,5 elektrik tüketim vergisi ve yüzde 15,3 katma değer vergisi ödenmektedir.

(6/4051) esas numaralı, Alim Işık Milletvekilimizin bahsettiği, yine taşınır mal satışlarına ilişkin soru: Bakanlığımız merkez birimlerinde herhangi bir taşınır satışı yapılmamıştır 2002 ila 2013 yılları arasında. Bağlı ve ilgili kuruluşlarımız tarafından yapılan taşınır satışlardan anılan dönemde 17,3 milyon gelir elde edilmiş ve gelirler kurumlarımız hesabına kaydedilmiştir. Bunlarla alakalı da açılan bir dava bulunmamaktadır ve davasız olarak bunlara devam etmekteyiz.

(6/4066) esas numaralı, Alim Işık Milletvekilimizin Bakanlık tarafından gerçekleştirilen taşınmaz satışlarına ilişkin yine benzer bir sorusu vardır. Bakanlığın merkez birimlerinde herhangi bir taşınmazın satışı yapılmamıştır. Bağlı ve ilgili kuruluşlarımız tarafından yapılan taşınmaz satışlarından anılan dönemde 88 milyon 600 bin TL civarında bir gelir elde edilmiş ve gelir, kurumlarımız hesabına kaydedilmiştir.

(6/4135) esas numaralı, Alim Işık Milletvekilinin Bakanlık kadrolarına ve personel durumuna ilişkin sorusu: Bakanlığımız, bağlı ve ilgili kuruluşlarımızda 2013 yılı itibarıyla toplam 35.389 personel görev yapmaktadır. 2002-2013 döneminde Bakanlığımız ile bağlı ve ilgili kuruluşlarda istifa, emeklilik, ölüm ve başka diğer nedenlerle boşalan kadro sayısı 27.532'dir.

Tabii ki burada TEDAŞ'ın konumunu belirtmemiz lazım. Önceki gün itibarıyla Türkiye'deki dağıtım şirketlerinden kamu elinde kalan herhangi bir dağıtım şirketi bulunmamaktadır. Toroslar dağıtım şirketi ile beraber personelden tercihini kamuya yapanlarla özel sektöre yapanlar da paylaştırılmıştır.

Boşalan kadrolara anılan dönem içinde 17.216 personel ataması yapılmış, boş kadrolara atama yapılması için ilgili merciler nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Boşalan kadrolara karşılık kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları için her yıl yayımlanan genel yatırım ve finansman programlarında istihdam için belirlenen oranlar nispetinde personel alımı yapılmaktadır. Boş kadrolar, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları ile doldurulacaktır.

Alim Işık Milletvekilinin (6/4137) esas numaralı, Bakanlık personelinin görev yeri değişikliklerine ilişkin bir sorusu vardır. 2002 ila 2013 yılları arasında Bakanlığımız, bağlı ve ilgili kuruluşlarından toplam 2.890 personelin görev yeri değiştirilmiştir, toplam bu on bir yıllık süre içerisinde. Yapılan görev değişiklikleri nedeniyle bahse konu dönemde toplam 510 adet dava açılmıştır ve açılan davalar sonucunda 375 personelin görev yeri değişikliği iptal edilerek eski görevlerine iadesi gerçekleştirilmiştir. Görev değişiklikleri personelin daha etkin çalışması, hizmetin zamanında ve verimli yürütülmesi amacıyla yapılmaktadır. Kurumumuz buradaki objektif tutumunu koruyacaktır. Buna rağmen fedakâr, gayretli çalışan personelimizin yanında, sayıları çok az da olsa istismar edenlerle alakalı da bir kısım işlemler bu tarzda yapılmaktadır.

(6/4160) esas numaralı, Alim Işık Milletvekilinin 2002 ila 2013 yılları arasında Bakanlıkta hizmet alım yoluyla veya sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin sayısına ilişkin sorusu: 2013 yılında Bakanlığımız ile bağlı ve ilgili kuruluşlarımızda sözleşmeli taşeron işçi, geçici işçi ya da hizmet alım yoluyla çalıştırılan 32.498 personel bulunmaktadır. Bu kapsamda çalışan personel için 2012 yılında 1 milyar 360 milyon 339 bin 837 TL ödeme yapılmıştır. İhale yoluyla dışarıdan sağlanan hizmet alımları kapsamında istihdam edilen personel ile Bakanlığımız ve kuruluşlarımızın herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Bu kapsamda çalışan personel ilgili mevzuat çerçevesinde denetlenmekte ve verimli şekilde çalışmaları sağlanmaktadır.

Söz konusu işçilerin seçimi, kurumlarımızın ihtiyacı, kalite ve verimlilik anlayışına bağlı olarak ihale teknik şartnamelerinde önceden belirlenen kriterlere göre hizmet alımı işini yürütecek olan firmalar tarafından da yapılmaktadır.

Şimdi, burada, elektrik fiyatları, doğal gaz fiyatları ve Petrol Piyasası Kanunu'yla alakalı yapılan bütün piyasa uygulamalarında denetleme görevi tabii ki EPDK tarafından yapılmakta. Şu ana kadar yaklaşık 13 milyar dolarlık elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleşmesiyle beraber bu personelin bir kısmı özel şirketleri, bir kısmı da kamuyu tercih etmiştir.

Şu anda doğal gaz dağıtım hizmetlerinde 72 ildeki doğal gaz dağıtım hizmetlerinin hemen hemen tamamının Başkent Doğalgaz şirketinin de özelleşmesiyle beraber özel şirketler tarafından, elektrik dağıtım hizmetlerindeki bütün dağıtım hizmetlerinin tamamının yine özel sektör tarafından yapıldığını ve elektrik üretim hizmetleriyle alakalı başlayan sürecin önümüzdeki 2014 yılında devam edeceğini de bu vesileyle söylemem lazım.

Bir kez daha altını çizmek isterim ki özellikle 28 tane Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğal gazı en ucuz alan ülke Türkiye değildir ama 28 tane Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğal gazı en ucuz satan ülke Türkiye'dir. O yüzden bizim yerli kaynaklarımızın geliştirilmesi, yerli kaynaklarımızın özellikle rüzgârda, suda, jeotermalde, biyokütlede ve bu yenilenebilir enerji kaynaklarının yanında yerli kömürle beraber destekleniyor olması Türkiye'ye şöyle bir avantaj sağlamaktadır: İthal ettiğimiz doğal gazın fiyatını balans edici, dengeleyici unsuru Türkiye kendi içerisinde barındırmaktadır. Şu anda Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip en yüksek orandaki ülkelerden bir tanesidir. Ortalaması da onlarda yüzde 13,5'lar civarında olmasına rağmen Türkiye'de yüzde 26'lar, kurulu güç olarak da yüzde 30'ların üzerindedir. Hâl böyle olunca zaman zaman iyi niyetlerle, çevre gerekçesiyle karşı çıkılan bu yatırımların çevreye rağmen değil çevreyle beraber geliştirilen projelerini desteklemeye devam edeceğiz, bununla alakalı kararlılığımıza devam edeceğiz.

Nükleer güç santralleriyle alakalı, yine, çevreye uyumlu projenin geliştirilmesi için özellikle güvenlik sistemlerinin en üst aşamada ve ileri seviyede olduğu bir yapıyı kurgulamaya da devam edeceğiz. Tabii ki bununla beraber kalmayacak. Doğal gazdaki tedarikin boru hatlarıyla beraber gelmesini müteakip LNG tesisiyle beraber doğal gazın denizden geldiği ve sıvılaştırılmış olarak geldiği ortamları da hep beraber biliyoruz. Şu anda Nijerya ve Cezayir'e ek olarak bazı ülkelerden de bu konudaki talebimizi kendilerine yinelemiş olduk.

Türkiye serbestleşen, liberalleşen ve özelleşen yapısıyla kamuya yük olmaksızın özel şirket yatırımlarıyla beraber bu yatırımlarını sürdürmektedir. Tabii ki kamudan almadığı ödenekler için adalet gibi, emniyet gibi, sağlık gibi sektörlere de kamu bütçesinin bu şekliyle transferi yapılmaktadır. Bu miktar yıllık yaklaşık 8 milyar dolarlar civarındadır. Şu anda 16 milyar TL'lik bir rakamın diğer sektörlere aktarılmış olması tabii ki Türkiye açısından da, sosyal devlet projesi açısından da bir artı oluşturacaktır.

Ben bütün bu duygu ve düşüncelerle gerek yazılı gerekse sözlü soru önergesi veren bütün milletvekili arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bunların da bizim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında kurulan özel bir birim tarafından dikkatle cevaplandırıldığını özellikle söylemek isterim ve yaklaşık 8 bin sayfa civarında, 2.200 tane, milletvekillerimizin sorduğu yazılı soru önergesinin cevaplandığını belirtmek isterim. Bütün bunlar süresi içerisinde cevaplandırılmıştır.

Bu düşüncelerle hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)