GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: TÜRKİYE'NİN DÜNYA ÇEVRE ENDEKSİ'NDEKİ SIRALAMASINA VE ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMİNİN UYGULANMASI GEREKTİĞİNE İLİŞKİN
Yasama Yılı:2
Birleşim:116
Tarih:06.06.2012

KADİR GÖKMEN ÖĞÜT (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Bildiğiniz gibi, bu ülkede bir Çevre Bakanlığı var. Türkiye 2012 yılı Dünya Çevre Endeksi'nde 132 ülke içinde 109'uncu sırada yer aldı. 2010 yılında 77'nci olan ülkemiz sadece iki yılda 32 sıra geriledi. Üstelik çevre bilimcileri, Türkiye'nin doğa koruma açısından sergilediği kötü performansının, giderek dünyanın da dikkatini çektiğini söylemekte.

Türkiye'nin biyolojik zenginlik açısından dünyanın nadir ülkelerinden biri olduğunu göz önünde bulundurduğumuz zaman, Çevre Endeksi'ndeki sıralamamız son derece üzücüdür. Çevreyi korumanın pek çok yolu vardır. Bunlardan biri de geri dönüşümdür ki doğal kaynaklarımızın korunması ve verimli kullanılması için son derece önemlidir. Düşünün ki bir evde kullanılan suyun yüzde 80'i, banyo ve mutfaktan kaynaklanan gri sudur. Gri suyun, geri kullanım, kazanım sistemleriyle yüzde 50'sinin tasarrufu sağlanabilir. Geri dönüştürülen su da sulama alanlarında, evlerde, rezervuarlarda, bunlar gibi alanlarda kullanılabilir.

Bu nedenle, özellikle İstanbul'da, Bakanlığınızın bünyesinde olan TOKİ konutlarında bu gibi geri dönüşüm sistemini uygulamayı düşünüyor musunuz?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Öğüt.