| Konu: | 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı İle 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 30 |
| Tarih: | 15.12.2014 |
AK PARTİ GRUBU ADINA MUSTAFA BALOĞLU (Konya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Yazma Eserler Başkanlığı 2015 yılı bütçesi üzerinde grubum adına söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Yazma eserler, tıptan felsefeye, astronomiden matematiğe kadar her alanda ülkemiz topraklarında ve gönül coğrafyamızın her köşesinde üretilen, matbaanın yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından önce elle yazılan ve elle çoğaltılan kitaplardır. Akıllara elçi, ilimlere hüccet, medeniyetlere senet olan bu eserler her sayfasında en az 10-12 sanatkârın hünerlerini sergilediği sanat harikalarıdır.
Tarih boyunca sosyal ve kültürel alanda yaşanan gelişmeler sanatsal çalışmaları da etkilemiş ve her devirde yeni bir sanat anlayışının doğmasına katkıda bulunmuştur.
Yazma eserler, her biri başlı başına bir sanat alanı olan ve dışından eşsiz bir ciltle başlayarak içinde minyatür, ebru, hat ve tezhip gibi kadim sanatlarımızın nadide örneklerine sahip olabilmektedir.
Diğer yandan, kültür tarihinin birinci elden ve millî kültür mirasımızın kaynaklarından olan el yazmaları ve nadir eserler, bilim adamlarının ve araştırmacıların çalışmalarına ışık tutan en önemli ve en değerli kültür varlıklarıdır.
Yazma eserler bugün ile gelecek arasında bağlantı kuran en değerli hazineler olup bir anlamda toplumların ve devletlerin hafızalarıdır. Bu değerli mirasın sahipleri olarak bizler, binlerce yıllık süreçten geçerek günümüze kadar gelmiş olan bu birikimi korumak, en işlevsel ve en güncel bir şekilde bizden sonraki kuşaklara aktarmak zorundayız.
İşte bu bilinçle hareket eden ve henüz dört yıl önce kurulan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı yazma ve nadir basma eserlerimizin korunması, tanıtımı ve kütüphanelerimizin yönetimi bakımından üzerine düşen tarihî vazifeyi hakkıyla yerine getirme çabası içerisindedir. Türkiye genelinde 3 bölge müdürlüğüne bağlı olarak 27 kütüphanesiyle yaklaşık 300 bini aşan toplam matbu ve 500 bin adet eser en görünür bir şekilde bilim âleminin hizmetine sunulmuştur.
Başkanlığımız, kültür tarihinin birinci elden ve millî kültür mirasımızın kaynaklarından olan yazma eserlerin korunmasıyla ilgili olarak kurulduğu günden bugüne kadar birçok faaliyetlere imza atmıştır. Bu kapsamda Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi bünyesinde kurulan ve uhdesinde en son teknolojiyi barındıran RFID tabanlı yeni koleksiyon sistemi projesiyle Süleymaniye Kütüphanesi ile bağlı kütüphanelerde bulunan yaklaşık 200 bin eser yılların ihmaliyle maruz bırakıldıkları zor durumlardan kurtarılıp temizlenerek koruma altına alınmıştır. Süleymaniye Külliyesi içerisinde bulunan ve "Süleymaniye Doğumevi" olarak adlandırılan yapı tadilat ve tamiratla modern bir yapıya kavuşturulmuş, kitap restorasyonu, konservasyonu ve araştırmaları için gerekli teçhizatla donatılarak bir kitap şifahanesi hâlinde hizmet vermeye başlamıştır. Bu hastane, kendi kütüphanelerimizde bulunan eserlerin onarımının yanında dünyanın her yerinden Bakanlığa ulaşan ve restorasyona ihtiyacı olan yazma eserlerin de restore edildiği bir merkez konumundadır. İleri teknolojiyle uluslararası standartlarda hizmet veren şifahanemiz, aynı zamanda bir eğitim merkezi olup İslam yazmalarının onarımının, bakımının ve incelemelerinin yapıldığı uluslararası bir hüviyet kazanmıştır. Bugüne kadar TİKA'yla Mali ve Moritanya'daki yazmaların korunması konusunda ortak çalışılmış, İslam yazmaları konusunda yurt dışında çalışan uzman konservatörler ve uluslararası kuruluşlarla bağlantılar gerçekleştirilmiş ve eğitim çalışmaları da başlatılmıştır. Kütüphanelerdeki eserlerin durum tespit çalışmaları yapılarak 2014 yılı içerisinde 2.202 eser elden geçirilmiş, temizlenmiş ve koruma öncelikleri belirlenmiştir. Başkanlık, zamanla hasara uğramış, kâğıtları eskimiş, pörsümüş ve tahrifata uğramış el yazması eserleri restoratörler, yazma eser uzmanları, kimyager ve biyologlarla restore etme çalışmalarını sürdürmektedir.
Kütüphanelerde bulunan yazma eserlerin okuyucuyla buluşturulması, yerli ve yabancı uzmanların hizmetlerine sunulması, bilim sahasında çalışan insanların bu eserlere en kolay yoldan ulaşımının sağlanması Yazma Eserler Kurumu için temel hedeflerden birisi olarak belirlenmiştir.
Yine, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı çeviri ve yayın faaliyetlerine 2012 yılında başlamıştır. Gerek araştırmacılardan gelen başvuruların gerekse Başkanlığımız bünyesinde yapılan çalışmaların sonucunda bugüne kadar 7'si tıpkıbasım olmak üzere, dinî ilimler, bilim ve felsefe, edebiyat ve düşünce alanında toplam 45'e yakın eser yayımlanmıştır.
Başkanlığın, tarihî öneme sahip kütüphanelerin fiziki mekân şartlarının iyileştirilmesi ve bağımsız kütüphane binalarına kavuşturulması için çalışmalar devam etmektedir. Konya'da ise yeni bir yazma eserler kütüphanesi ve hat müzesi çalışmaları başlatılmış, 2015 yılı içerisinde Konya'da Mevlâna Hazretleri'nin türbesi alanı içerisinde çok modern bir yazma eserler bölge müdürlüğü ve kütüphanesi halkımızın hizmetine sunulacaktır.
Bütçemizin hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)