GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı İle 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı
Yasama Yılı:5
Birleşim:30
Tarih:15.12.2014

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ÖMER ÇELİK (Adana) - Sayın Başkanım, saygıdeğer milletvekilleri; sayın milletvekilimiz bir soru sordu Devlet Tiyatroları oyuncularının Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin onuruna düzenlenen bir programda görevlendirilmeleriyle ilgili. Tabii ki benim bütün bu görevlendirmelerden haberim vardır. Ama burada üzücü olan şudur: Sayın milletvekilinin sorusunu tenzih ederim, Cumhuriyet gazetesinde son derece provokatif ve yalan bir haber çıkmıştır. Bu yalan haberde isim verilmeden bazı oyuncuların bu etkinlikten rahatsız olduğu şeklinde bir şeyden bahsediliyor. Fakat haberin altını okuduğunuzda şunu görüyorsunuz: O etkinlikte yer almış kişilerin belli görevlere atanmasından duyulan bir rahatsızlık ya da kıskançlık şeklinde bir yaklaşımın ürünü olarak böyle bir haber yaptırmışlar; ben bunlarla sık karşılaşıyorum. Kuşkusuz, Sayın Cumhurbaşkanımız devletimizin başıdır, Sayın Cumhurbaşkanımızın devletin herhangi bir kurumuna kendisinin içinde bulunduğu bir etkinlikte hele de yabancı bir devlet başkanı onuruna verilen bir yemek programında, buna eşlik eden bir kültürel programda yer vermesi o kurumu sadece onurlandırır. Sayın Cumhurbaşkanı programlarında hangi devlet kurumuna yer vermişse bu, o kurum için bir onurdur. Kuşkusuz, Devlet Tiyatroları kendi kanununda yazıldığı gibi, yönetmeliklerinde yazıldığı gibi misyonu gereği devletin başka makamlarının da, Sayın Cumhurbaşkanın da, başkalarının da vereceği bu tip görevleri hakkıyla yerine getirecek bir kurumdur. Orada çok iyi bir hazırlık yapılmıştır. Bundan sonra da bu tip talepler arzu edilirse Devlet Tiyatroları bunu yerine getirecektir. Ama buradan şunu söylemek isterim: O gazeteye o haberi yaptıran kişi veya kişilerin yaptıkları şey asılsızdır ve provokatiftir. Gerçekten eğer bu söyledikleri cümlelerin arkasındalarsa çıksınlar açık kimlikleriyle bunu ifade etsinler.

Şimdi, çok sık bir şekilde bu, birtakım faili meçhul turizmcilerin Bakanlığımızla ilgili, benim bakanlık yapma biçimimle ilgili değerlendirmelerini duyuyorum. Ben şimdiye kadar hiçbir somut kişiliğin "Ben şurada şöyle turizmciyim, şöyle bir değerlendirmem var." dediğini duymadım. Ama genelde faili meçhul oluyor ya da aktarılırken de faili meçhul aktarılıyor birtakım köşelerde.

Arkadaşlar, ben şuna bakarım: Ben Bakanlığı yönetirken ulaşmamız gereken hedeflere yıl içerisinde ulaşıp ulaşmadığımıza bakarım. Turizm meselesinde en önemli meselelerden bir tanesi, yabancı ziyaretçi sayısının artması ve Türkiye'nin buradan elde ettiği gelirin artmasıdır. Ben bu süreci yönetirken her zaman bir siyasi değerlendirme yaparım, turizm konusunda bizim potansiyel ilişkimiz olan ya da hâlihazırda ilişkimiz olan ülkelerle ilgili, siyasi sorunlarımızın ya da siyasi ilişkilerimizin turizme olumlu ya da olumsuz katkılarıyla ilgili bir değerlendirme yaparım.

İki: Operasyonel bir değerlendirme yaparım. "Ulaşmamız gereken hedeflere ulaşmak bakımından turizm sektörümüzün tedbirleri, yaklaşımları yeterli midir; eksik var mıdır, aksayan bir yer var mıdır?" diye bakarım.

Üçüncü değerlendirmem ise şudur: Hemen her gün, her ay rakip ülkelerin pozisyonlarına bakarım. Yani "Bizim ürettiğimiz herhangi bir strateji rakip ülkelerin gerisinde kalıyor mudur, kalmıyor mudur?" diye, buna bakarım ve sonuç itibarıyla da şudur: Kim ne dersen desin, Türkiye'nin yabancı ziyaretçi sayısının yıl içerisinde artma oranı da -bu, 2014 yılı için de geçerlidir- gelirlerinin artma oranı da Dünya Turizm Örgütünün ortalamalarının üstündedir. Etrafımızdaki bu kadar krize rağmen hem gelirimiz artmaktadır hem diğer unsurlar artmaktadır.

Ayrıca, 2007-2013 Eylem Planı döneminde belirtilen hedeflere büyük oranda ulaşılmıştır. Yine, 2014-2018 İkinci Eylem Planı etaplar hâlinde uygulanmaya başlanılmıştır.

Dolayısıyla, baktığımız şey şudur: Koyduğumuz hedeflere zamanında ulaşabiliyor muyuz, buna ulaşırken ziyaretçi sayısını artırabiliyor muyuz, gelirleri artırabiliyor muyuz?

O faili meçhul birtakım değerlendirmelerle ilgili herhangi bir işimiz olmaz.

Teşekkür ederim.