GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı İle 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı
Yasama Yılı:5
Birleşim:33
Tarih:18.12.2014

AK PARTİ GRUBU ADINA ADEM TATLI (Giresun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun 2015 yılı bütçesi üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; TÜBİTAK, AR-GE ve yenilik alanında ülkemizin en önemli kuruluşudur. TÜBİTAK bünyesinde 2002'den bu zamana kadar AK PARTİ hükûmetleri dönemlerinde yapılan hizmetleri ve destekleri, zamanımızın yettiği ölçüde anlatmak istiyorum.

TÜBİTAK bünyesinde 2005 yılında başlatılan Türkiye araştırma alanı destek programlarına ilk yılında 345 milyon TL ödenek ayrılmışken 2015 yılında ise 977 milyon TL ödenek ayrılmasını öngörmekteyiz. TÜBİTAK'ın akademik AR-GE destek programlarıyla araştırma camiamıza son dokuz yılda, kırk bir yılda verilen destekten daha fazla destek sağladık; yıl sonuna kadar 340 milyon TL harcama öngörmekteyiz.

TÜBİTAK'ın özel sektöre yönelik AR-GE ve yenilik faaliyetlerini teşvik ettiği programlar kapsamında da hükûmetlerimiz döneminde büyük artış sağladık. 1995-2002 yılları arasında 1.146 proje için toplam 364 milyon TL destek sağlanırken 2003-2013 yılları arasında sağlanan destek miktarı yaklaşık 9 katına çıkmış ve 8.661 proje için 3,4 milyar TL ödeme yapılmıştır. Ocak-Kasım 2014 itibarıyla, özel sektöre yönelik destek programları kapsamında 1.700 firmanın 2.280 projesine toplam 360 milyon TL hibe destek sağladık, yıl sonuna kadar ise yaklaşık 425 milyon TL hibe destek ödemesini öngörmekteyiz.

Bunların yanı sıra, TÜBİTAK, gençleri girişimciliğe ve araştırmaya yöneltecek destek programları da yürütmektedir. 2012 ve 2013 yıllarında iş planları uygun bulunan toplam 2.239 girişimcinin her birine 100 bin TL olmak üzere firmalarını kurmaları için 2013 yılında toplam 6,55 milyon TL, Ocak-Kasım 2014 döneminde 14 milyon TL yani toplamda yaklaşık 21 milyon TL sermaye desteği sağladık.

2012 yılında başlatılan Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı'yla Ocak-Kasım 2014 döneminde 20 üniversiteye yaklaşık 18 milyon TL hibe destek verdik. Yeni paradigmamız, eğitim ve AR-GE temelli bir bilgi ekonomisi olmaktır.

TÜBİTAK tarafından bilim insanları ile araştırmacıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için doğrudan aktarılan kaynak miktarını 2003 yılında 5,5 milyon TL'den 2013 yılında 18 katına çıkararak yaklaşık 102 milyon TL'ye yükselttik.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Destek ve Ödül Programı'na 2014 yılı için 5 milyon TL bütçe tahsis etmiş olup 2015 yılı için ise 15 milyon TL bütçe tahsisi öngörmekteyiz.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünde Hassas Güdüm Kiti-1'in mühimmatı geliştirilmiş olup seri üretime başlanmıştır. Ayrıca, F16 savaş uçakları için Hassas Güdüm Kiti-3'ü ve Hassas Güdüm Kiti-4'ü geliştirme çalışmaları sürdürülmekte olup bu çalışmaların tamamlanmasıyla hem F4 hem de F16 uçaklarımıza hassas vuruş yeteneği kazandırılacak ve bu alandaki kısıtlamalardan ülkemiz kurtulacaktır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bir diğer önemli projelerimizden olan Yüksek Gerilim Doğru Akım Sistemi Geliştirilmesi Projemiz Türkiye'yi enerji koridoru hâline getirecektir. 2014 yılında, TÜBİTAK ilk defa yurt dışına teknoloji transferini yapmıştır. Bu kapsamda, Suudi Arabistan'a TÜBİTAK Enerji Enstitüsünün geliştirdiği STATCOM gerilim düzenleyici sistemleri kurulmuştur.

Bunun yanında, G

ÖKTÜRK 2 uydusuyla dünyanın farklı bölgelerinden 5 binden fazla görüntü alınarak toplam 7 milyon kilometrekarelik alan görüntülenmiştir. Haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A Projesi'ni de gelecek ay başlatıyoruz.

Her alanda olduğu gibi bilim ve teknoloji alanında da AK PARTİ iktidarları döneminde geldiğimiz noktanın ortada olduğunu belirterek 2015 yılı bütçesinin hayırlı uğurlu olmasını diliyor, yüce heyeti saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)