GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Yem bitkileri ve kadastro çalışmalarına ilişkin
Yasama Yılı:5
Birleşim:40
Tarih:08.01.2015

ENSAR ÖĞÜT (Ardahan) - Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; kadastro çalışmaları ve yem bitkileriyle ilgili söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygılarımla selamlarım.

Değerli arkadaşlar, sözlerime başlamadan önce, bölgemiz malumunuz çok ağır kış koşulları geçiriyor; tipi, kar, fırtına var, ana yollar, köy yolları tamamen kapalı ama devletten ve Hükûmetten hiçbir yardım yok, hiçbir şekilde de araç gerecimiz yok. Dün, Göle Kaymakamı Ardahan'la Göle arasında dört saat mahsur kaldı, kaymakam. Yani gerisini siz düşünün. Araç yok, gereç yok. Yani Ardahan'ı terk ettiyse bu Hükûmet, bu devlet gözden çıkardıysa kardeşim, biz de ona göre davranalım. Ne oluyor yani, ne olduğunun hakikaten farkında değiliz.

Sularımız kesik, don; sularımız akmıyor, yollarımızda hastalarımız ölüyor arkadaşlar. Bu anlamda yolların açılması için araç gerecin acil gönderilmesi lazım.

İki: 21'inci yüzyılda hâlen daha Ardahan merkezde insanların yüzde 40'ı tezek yakıyor arkadaşlar. Doğal gaz bizden geçiyor, tezeği de biz yakıyoruz. Kalorisi sıfır olan bir tezek yakıyoruz. Bakın, Posof, Damal, Hanak, Ardahan, Çıldır, Göle'de risk taşıyoruz; doğal gaz geçiyor, ham petrol boru hatları geçiyor. Buna rağmen hâlen daha bizim orada doğal gaz sadece merkeze yarı buçuk verilmiş. Yüzde 50 iskontolu doğal gaz verilmesini istiyoruz, bunu rica ediyoruz ilgililerden.

Onun dışında, değerli arkadaşlar, elektrik çok sık kesiliyor. Ya, bir bela oldu. Bu Kiler grubu mu almış, başka grup mu almış Aras EDAŞ'ı, personel yok. Personel yetersizliğinden her gün bütün köylerimiz karanlıkta, insanların buzdolapları, çamaşır makineleri, televizyonları arızalandı, bozuldu. Bu anlamda rica ediyorum, elektrik kesiliyor, elektrik idaresine personel gönderilsin ve bakımları yapılsın.

Bunun dışında değerli arkadaşlar, bizim bölgemizde maalesef bitki örtüleri için şu anda doğru dürüst ödeme yapılmıyor. Bizim Ardahan'da 13.842 tane çiftçimiz var. Bunların toplam 14 milyon lira alacağı var. Mazot ve gübreden var 7 milyon küsur, bitki örtülerinden 6 milyon lira daha var. Bu paranın acilen ödenmesi lazım. Kar kış, insanlar hayvanlarını besleyemiyorlar, geçinemiyorlar. Bu paraların acil ödenmesi lazım; istirham ediyorum, bu ocak ayı içerisinde ödensin.

Ama onun ötesinde, bu bitki örtülerinden faydalanamayan köylüler var. Bu tamamen -kusura bakmayın- AKP'nin ayıbıdır. Niye ayıbıdır diyorum? Bir muhtar benimle beraber geldi, burada bir basın toplantısı yaptı. Bu basın toplantısında "satılık köy" dedi, köyünü satılığa çıkartmış. Niçin? Doğrudan gelir destek parası alamıyor yani mazot parası alamıyor, gübre parası alamıyor, yem bitkileri parası alamıyor. Bin dört yüz yıldan beri köy var, Göle'nin Dereyolu ve Durançam köyü var, iki köyün de tapusu yok. Şimdi, bu köylüler diyor ki: "Kardeşim, biz vatandaş değil miyiz, biz bu ülkeye vergi ödemiyor muyuz, asker göndermiyor muyuz; niye bize doğrudan gelir destek paraları ödenmiyor, niye bize mazot paraları ödenmiyor?" Niye? Tapuları yok? Kadastro geçerken köylünün üzerine tapu çıkartılmamış.

Ya, on iki yıldan beri mücadele veriyorum, 3 defa kanun teklifi verdim, reddettiler; soru önergesi verdim... Ya, gelin, çözelim, köylülerin tapusunu verelim. Köylüler, insanlar orada kalıyor, mücadele veriyor, arkadaşlar, bu insanların tapularını verelim ve bu insanlar buradan faydalansınlar ve doğrudan gelir destek parasını alsınlar, gübre parasını alsınlar. Hem Durançam hem Dereyolu köylüleri şu anda beni izliyor. Hakikaten köylü perişan durumda.

Şimdi, Hanak'ta köylüler... Bakın, kadastro çalışmaları yapmışlar. Kadastro çalışmaları doğru dürüst yapılmamış. Sadece Hanak'ta değil, Göle'de, Çıldır'da, Damal'da, Posof'ta karmakarışık yapmışlar; kimse doğru dürüst para alamıyor.

Şimdi, bakın, sayacağım -zamanım da yok ama- Hanak'ta 1.900 küsur köylümüz, çiftçimiz var, 1.200 köylü doğrudan gelir desteğinden yararlanmıyor. Yani, mesela, örnek veriyorum: Sazlıçayır köyünde 130 kişi müracaat etmiş, 9 kişiyi kabul etmişler. Güneşgören'den 47 kişi müracaat etmiş, 7 kişiyi kabul etmişler. Sevimli köyünden 80 kişi müracaat etmiş, 30 kişiyi kabul etmişler. Yani, Geç köyünde, Çavdarlı'da, Avcılar'da, Binbaşak'ta, Yamaçlı'da, Sulakçayır'da, bütün köylerde bu eksiklikler var. Derhâl, acilen personel gönderilsin ve bunlar tespit edilsin, köylülerimizin, çiftçilerimizin parası ödensin, karda kışta insanlar mahzun kalmasın diyor, hepinize saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)