| Konu: | 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü'ne ilişkin |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 41 |
| Tarih: | 13.01.2015 |
ÖMER FARUK ÖZ (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Bilindiği üzere, insanlık tarihinin en eski zamanlarından itibaren bilgi ve haber alma insanlar için büyük bir heyecan ve tabii bir hak olmuştur.
Değerli milletvekilleri, gazetecilik, günümüz toplumlarında anayasanın öngördüğü yasama, yürütme ve yargı erkleri yanında demokrasinin gelişimine önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu çerçevede, basın özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesi demokratik toplum düzeninin en önemli gereklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır çünkü demokratik toplumlarda özgür basın yerelde ve genelde, eğer varsa yapılan yanlışları azaltacak ve yol gösterici olacaktır. Fakat, tüm bunların yanında en az basın özgürlüğünün korunması kadar önemli olan başka bir husus daha vardır. O da söz konusu özgürlüğün istismar edilmemesi, doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı, toplumun ve bireylerin hakkını gözetme gibi evrensel ilkeler de mevcuttur. Ben bu noktada, evrensel ilkeler açısından sınıfta kalan tanınmış medya patronu Rupert Murdoch'u Paris'te yaşanan terör saldırılarından tüm Müslümanları sorumlu tutan Twitter mesajı nedeniyle telin ediyorum, kınıyorum. Buradan terörün dini ve rengi olmadığını hatırlatıyor, son günlerde Sultanahmet, Yemen, kuzey Nijerya ve Paris'te gerçekleşen farklı terör saldırılarını şiddetle kınıyorum.
Değerli milletvekilleri, şüphesiz tarafsız, ilkeli, özgür ve basın ahlak kurallarıyla donanmış, sorumluluklarının bilincinde bir gazeteciliğin toplumsal kalkınma ve gelişmenin sağlanmasında önemli bir yeri bulunmaktadır. Fakat, gazeteciliğin demokrasimizin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu hatırlatırken demokrasinin de toplumsal huzur ve refahı güvence altına almak için bir denge zemini olduğunu unutmamak ve bu sorumluluk bilinci içinde faaliyette bulunmak gerekmektedir. Hiç şüphesiz, kamu yararını, özel hayata saygıyı, hukukun temel ilkelerini üstün tutan bir anlayış, samimiyet içinde yapılan gazetecilik halkımızın gazetecilerimize güvenini sürekli kılacağı gibi, basınımızın da itibarını daha da artıracaktır.
Değerli milletvekilleri, "Siyaset yerelde başlar." diyen sözün yanına "Gazetecilik de yerelde başlar." sözünü eklemek istiyorum. Çünkü, gazetecilik dendiğinde yerel basının önemi küçümsenmeyecek kadar büyüktür. Haber verme işlevinin yanı sıra yerel basın kuruluşları yöre halkının eğitimine ve bilgilenmesine, çevresinde olup bitenlerden haberdar olmasına katkıda bulunma yönünde, yerelde demokrasinin yerleşmesine ve halkın kendi bölge meseleleriyle ilgili bilgi sahibi olmasına, hemhâl olma noktasında önemli bir katkı sağlamaktadır.
Dolayısıyla, başta seçim bölgem Malatya'da olmak üzere kısıtlı imkânlarına rağmen yerel basının gazetecilik anlamında Türkiye'de ortaya koyduğu mücadele her türlü takdire şayandır. Her meslek dalında olduğu gibi bugün şüphesiz gazetecilerin de büyük sorunları vardır. Emeklerinin karşılığını tam olarak alamayan gazeteciler, meslek içinde meslektaşlarıyla büyük ekonomik uçurumlar yaşamaktadırlar.
Bugüne kadar gerek Hükûmet olarak gerekse Parlamento, Meclis olarak biz basın çalışanlarının özgür, sağlıklı bir ortamda görev yapabilmeleri için her türlü imkânı sağladık ama bu çabaların artarak devam edeceğini de buradan belirtmek istiyorum. Bunlar yeterli mi? Elbette değil ama ben buradan, önümüzdeki süreçte de gerek yerel gerekse ulusal düzeyde gerekse de Parlamentomuzda görev yapan gazeteci kardeşlerimizin eksikliklerinin giderilmesi noktasında her türlü çabayı ortaya koyacağımızı da belirtmek istiyorum.
Değerli milletvekilleri, dünyanın farklı bölgelerinde çatışmalarda, savaşlarda can güvenliklerini de riske atarak haber peşinde koşan fedakâr gazetecileri saygı ve takdirle anıyorum. Mekân, zaman ve mesai mefhumu olmadan, özveriyle ve aşkla yapılan dünyadaki en zor mesleklerden olan gazetecilik aynı zamanda oldukça da onurlu bir meslek olarak bilinmektedir. Bu vesileyle, çalışan gazetecilerin şahsında mesleği uğruna hayatını kaybeden bütün gazetecileri rahmetle anıyorum.
Sözlerime son verirken yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. Tüm gazeteci kardeşlerimizin en kötü günleri böyle olsun diyorum, saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)