GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifleri
Yasama Yılı:5
Birleşim:51
Tarih:04.02.2015

KEMAL DEĞİRMENDERELİ (Edirne) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Maden Kanunu üzerine söz almış bulunuyorum.

Maden Kanunu üzerine görüşmeler yapıyoruz ancak ilimiz Edirne'de bugün için çok daha yakıcı bir problemi yaşamaktayız. Sizlerin de haberlerden, televizyonlardan, gazetelerden izlediği gibi, Edirne'miz üç günden beri büyük bir taşkın felaketiyle boğuşmaktadır ve Edirne'de aradan üç gün geçmesine rağmen, 5 bin yurttaşımız hâlâ mahsur durumdadır.

Bu niye böyle oldu? Evet, normalde 370 metreküp/saniye civarında olan Meriç'in debisi 2.149 metreküplere çıktı; bugün öğlen itibarıyla 1.564'lere düştü, bir azalma var.

Değerli milletvekilleri, ama Edirne'miz bu sorunu son yıllarda sık sık yaşamaktadır, kronikleşmiş hâle gelmiştir; bu konuda yeterli önlemlerin alındığını söylememiz zor.

Biraz önce, gündem dışı konuşmalardan sonra Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız bir konuşma yaptılar, keşke o da burada olsaydı şu an.

Evet, Bulgaristan'la, Yunanistan'la birtakım problemlerimiz oluyor, onlar barajlardaki kapakları açıyorlar, yoğun bir su transferine neden oluyorlar ama bu, bundan sonra da böyle olacak, bizim almamız gereken önlemler var yani biz bu önlemleri maalesef almadık. Bulgaristan'dan gelen suyu önleyecek, Tunca Nehri üstünde kurulacak olan, elli yıldan beri üstünde durulan Suakacağı Barajı'nın yapılamayacağı aşikâr, ortada. Buna önlem, buna paralel olarak planlanmış olan Çömlekköy Barajı... Sayın bakan da "B planı" diyor, "B planı" diyor ama sekiz yıldan beri "B planı" olarak öngörülen Çömlekköy Barajı'yla ilgili herhangi bir adım atılmış değil.

Burada AKP Hükûmeti ne diyor, ballandıra ballandıra anlatıyor arkadaşlar: "İstanbul'a kanal yapacağız, Kanal İstanbul yapacağız." Kanal İstanbul'u bırakalım, Meriç Nehri 220 kilometre, bunun temizlenmesi gerekiyor, öncelikle bu hazır kanalı temizleyip buradaki on binlerce insanın mağduriyetini gidermemiz gerekiyor. Yani, bu konuda Hükûmeti daha iradeli davranmaya, hızlı adımlar atmaya davet ediyorum.

Bir diğer önemli konu: Daha önceki sellerle birlikte 16 Temmuzda yaşadığımız sel felaketiyle on binlerce insanımız zarar gördü fakat bu zararlar tazmin edilmedi.

Sayın Ramazan Can Bey, siz buradan "Bunları torba kanun kapsamında halledeceğiz." dediniz. Size ikinci kez, üçüncü kez gene söylüyorum, hâlen hallolmadı. Lütfen, bir yetkiniz, buna bir katkınız olacaksa bu konuda sayın bakanları -söz verdik- siz de uyarın, o 25 bin insanın mağduriyetini giderelim.

Yani, hep sayın bakanlar tatlı tatlı konuşuyorlar burada, iyi şeyler söylüyorlar, iş yapmaya gelince yalnız aynı iradeyi maalesef görmüyoruz değerli arkadaşlar.

Bir diğer önemli konu da Arda Nehri'nden Meriç Nehri'ne baypas kanalının yapılmasıdır. Karaağaç bölgesinde 12 kilometrelik bir baypas kanalının yapılması bizim teknik heyetten aldığımız bilgiye göre pekâlâ mümkün.

Çok çok önemli bir konu değerli milletvekilleri, Edirne Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünde, AKP iktidarından önce, yirmi yedi yılda 4 tane bölge müdürü değişmiş, bakın, yirmi yedi yılda 4 tane bölge müdürü değişmiş, son dokuz yılda yine 4 tane bölge müdürü değişmiş, son dokuz yılda yine 13 tane bölge müdür yardımcısı değişmiş. Böyle, yılda bir bölge müdürü, yılda bir bölge müdür yardımcısı değiştirirsek tabii gelen insanların buradaki suyu yönetmesi mümkün olmayacaktır. Yani, Hükûmetin, Edirne'nin bu...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

KEMAL DEĞİRMENDERELİ (Devamla) - ...yaşanan problemlerine, önerilerimizi dikkate alıp hızlı, ivedilikli bir çözüm üretmesi gerekmektedir.

Bu düşüncelerle yüce Meclise saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)