GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifleri
Yasama Yılı:5
Birleşim:60
Tarih:21.02.2015

ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN (Hatay) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın milletvekilleri, önce bir hususu ifade etmek istiyorum. Burada biraz evvel Komisyonun ve Hükûmetin katılıp dolayısıyla yine aynı Komisyonu ve Hükûmeti meydana getiren iktidar partisinin önergeleri reddetmesiyle ortaya çıkan hadise bir istismardır. Çünkü kanun koyucu eğer muhalefetin önergesine Komisyon ve Hükûmet yani dolayısıyla iktidar partisi ya da iktidarı meydana getiren partilerin katılacağını düşünüp bunun üzerinde konuşmanın nezaketsizliğini işaret ederek öyle bir hâle gitmiştir. Elbette muhalefet, şartlarını kendilerine göre sonuna kadar zorlayacaktır, iktidar da savunacaktır ama muhalefetin sesini kesmek uğruna bunlar istismar edilmemelidir ve doğru da değildir. Belki bugün bir avantaj kazandırır ama ilerisi için iyi bir karne olmaz.

Sayın milletvekilleri, Milliyetçi Hareket Partisi bu kanunun terörle ilgili tüm maddelerine önerge vererek katkı sunmakta ve desteklemektedir ama tüm bunlara rağmen iktidar partisinin çeşitli mensuplarının, buradaki sayın milletvekillerinin, Sayın Başbakanın ve hatta Sayın Cumhurbaşkanının Milliyetçi Hareket Partisini "Molotofçulara arka çıkıyor." olarak takdim etmesi ahlaka uygun bir davranış değildir. Milliyetçi Hareket Partisi siz de biliyorsunuz, zaman zaman eleştirilse dahi tezkerelerde Hükûmetinin, devletinin, ordusunun arkasında duran milliyetçi ve devletçi bir anlayışa sahiptir.

ÜNAL KAÇIR (İstanbul) - Biz de şaşırdık.

ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN (Devamla) - O bakımdan eleştirilecek bir yanı var ise daha doğru noktaların tespit edilmesi daha mantıklı ve daha ahlaki bir yol olsa gerektir.

Şimdi, bizim kanaatimizce bu Hükûmette bir kere terörle mücadele azmi yoktur. Konuşulan bu sözde çözüm süreci -bize göre çözülme süreci- ve asıl, gerçekte de iktidar partisinin seçim sürecinin memlekete bir faydası olmadığıdır. Güneydoğu, terör örgütüne teslim edilmiştir. Örgüt batıda da güçlenmiştir ve gencecik bir evladımız dün İzmir'de şehit edilmiştir. Allah diğerlerinden saklasın, Allah bu çatışmaların diğer üniversitelere yayılmaması noktasında hepimize yardımcı olsun, hepimizin evladı var.

Dolayısıyla, hangi yasa çıkarılırsa çıkarılsın, öncelikle o Hükûmette bir terörle mücadele azminin, iradesinin ortada olması ve dolayısıyla bizim de ona inanmamız gerekir. Bir yandan örgütle görüşeceksin, öbür yandan da terörle mücadele yasası çıkaracaksın. Bunun bir mantıklı tarafı yoktur ve şüphemiz bu yasanın içinde yine tuzaklanmış, farklı özel maddelerin olmasıdır.

Sayın milletvekilleri, bu tür yasalar kendisini çıkaran hükûmetlere yaramaz ve ileride büyük sıkıntılara sebep olabilir. Valiler devlet adamıdır, kaymakamlar devlet adamıdır ama zaman zaman onlar da yanlış yapabilir. Yetki dağılımında hatalar vardır ve bu yetki dağılımı öyle bir anda öyle bir zafiyete yol açar ki oturursunuz, bugün "Yahu dün yanlış yapmıştık." dersiniz ama iş işten geçer. Muhalefetsiz iktidar olmaz, iktidarlar dünyanın her yerinde vardır ama nerede varsa orada da muhalefet olduğu sürece orada demokrasi vardır. Bizimle ne zaman anlaştınız, ne zaman tartıştınız; bunu doğrusu merak ediyoruz ve eğer bir şey çıkacaksa memleketin hayrına bunun birlikte yapılması...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN (Devamla) - ...daha sıhhatli olacaktır.

Hepinize saygılar sunuyorum.

Teşekkür ediyorum. (MHP sıralarından alkışlar)