GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubunun, İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ve arkadaşları tarafından, Cizre olayları ve 6 kişinin ölümü nedeniyle 28/1/2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmiş olan Meclis araştırması önergesinin Genel Kurulun bilgisine sunulmak üzere bekleyen diğer önergelerin önüne alınarak, Genel Kurulun 26 Şubat 2015 Perşembe günkü birleşiminde sunuşlarda okunmasına ve ön görüşmelerinin aynı tarihli birleşiminde yapılmasına ilişkin
Yasama Yılı:5
Birleşim:65
Tarih:26.02.2015

NURDAN ŞANLI (Ankara) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; Halkların Demokratik Partisinin bugün Genel Kurulda görüşülmesini talep ettiği grup önerisi üzerinde söz aldım ve Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.

Öncelikle, ben de Hocalı katliamında hayatını kaybedenlere rahmet diliyor, yakınlarına da sabır ve başsağlığı diliyorum.

Değerli milletvekilleri, verilmiş olan bu önergede Halkların Demokratik Partisi, bölgenin çeşitli alanlarında, aynı zamanda da Cizre'de yaşanan olaylar ve kolluk güçlerinin bu olaylar karşısında sergilediği tutumun araştırılmasını istemektedir. Gerekçelerinde bahsedilen olaylar acaba iddia edildiği gibi mi yaşanmıştır, burada bir asayişsizlik mi söz konusudur? (HDP sıralarından gürültüler)

MÜLKİYE BİRTANE (Kars) - Yalan mı söyleniyor?

NURDAN ŞANLI (Devamla) - Yoksa çözüm sürecine yönelik bir provokasyon mudur? Bunu çok iyi anlamak ve değerlendirmek gerekir ve ben buradan, bu tür olaylarda hayatını kaybeden -hangi yaşta olursa olsun- bütün insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bütün bunları yapanları belirlemek, bütün bu olayları gerçekleştirenleri ve yapanları belirlemek ve deşifre etmek için gerekli çalışmalar yapıldı, yapılıyor ve meydana gelen olaylarla ilgili soruşturmalar da devam ediyor.

Buradan, biraz önce bahsedilen Nihat Kazanhan'la ilgili bir açıklama yapmak istiyorum. Şöyle deniyor: "14/1/2015 tarihinde saat 15.45 sıralarında devlet hastanesine getirilen 2003 Cizre doğumlu Nihat Kazanhan isimli çocuk hayatını kaybetmiştir. Hastanede yapılan incelemede şahsın ateşli silahla kafasından vurulduğu tespit edilmiştir." Ve şöyle deniyor: "Olayla ilgili özel harekât polisi tutuklanmıştır."

İşte, bütün bunlar doğrultusunda, özgürlükler ile güvenliği dengede tutacak şekilde hazırlanan ve Genel Kurulda görüşmeye başladığımız ve görüşmelerine devam ettiğimiz Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu bu anlamda gerçekten çok önemlidir ve bu kanunun görüşmeleri, Genel Kurulun gündeminde olması ve görüşmelere devam edilmesi nedeniyle HDP Grubunun önerisinin aleyhinde olduğumu belirtiyor, kararı Genel Kurula sunuyor ve sizlere saygılarımı sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)