GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:28
Tarih:14.01.2016

MEHMET ERDOĞAN (Muğla) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; dün gece Çınar ilçesinde şehit olan polisimize, eşlerine, çocuklara ve komşularına Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. O hain saldırıyı gerçekleştirenleri lanetle kınıyorum, "Çözüm gelecek.", "Barış gelecek.", "Analar ağlamayacak." diye diye, PKK'yı, Çınar'ın göbeğinde 1 tonluk bombayı patlatacak hâle gelinceye kadar seyredenleri de Cenab-ı Allah'a havale ediyorum.

Biz, Milliyetçi Hareket Partisi olarak, görüşmekte olduğumuz tasarının 16'ncı maddesinde vermiş olduğumuz önergeyle, "nüfus cüzdanı" ibaresinin "Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı" olarak değiştirilmesini talep ediyoruz, öncelikle bu önergemize yüce Meclisten destek bekliyorum.

24'üncü Dönemde, iç güvenlik paketi içerisinde, bu torba kanunda yer alan nüfusla ilgili maddeler, ehliyetin, pasaportun emniyet yerine nüfus idareleri tarafından verilmesine ilişkin hususlar yer almaktaydı. Biz o zaman da söyledik "Vatandaş için kolaylık getiren bu düzenlemeleri başka karmaşık paketlerin içerisine koyarak Meclisin gündemini işgal etmeyin; bunları, vatandaşın lehinde olanları ayrı bir paket hâlinde getirin, Nüfus Genel Müdürünü de her gün burada bekletmeyin, işine baksın, bunların üzerinde anlaşalım, birkaç saat içerisinde buradan geçirelim." dedik. Ama tabii, AKP'nin her işi acele, o gün de bu iç güvenlik paketinin vatandaşa zulüm edecek maddelerini buradan hızla geçirmek için, o vatandaşın lehindeki 60 maddeyi geri çektiniz, şimdi de bu torba kanunun içerisine koydunuz, başka şeylerin içinde karıştı, gene kaç gündür Nüfus Genel Müdürü burayı bekliyor. Gene geri kalanı da önümüzdeki günlerde başka torbaların içinde gelecek. Burayı böyle meşgul etmeyin, bunları bir an önce ayrı bir paket hâlinde buraya getirin ve bununla ilgili olarak yüce Meclisi meşgul etmeyin. Vatandaşın işi bir an önce çözülsün, vatandaş bu sıkıntıdan kurtulsun.

Tabii, biz iç güvenlik paketi komisyonda görüşülürken "Bu düzenlemelerden sonra Nüfus Genel Müdürlüğünün iş yükü çok artacak..." dedik. Mesela İçişleri Bakanı komisyona yaptığı sunumda ehliyetin, pasaportun verilmesi... Bu biyometrik verili nüfus cüzdanlarıyla birlikte artık, 5 bin polisin bu lüzumsuz işlerden kurtulup güvenlik hizmetleriyle uğraşacağını, bu işleri Nüfus Genel Müdürlüğünün yapacağını uzun uzadıya anlattı.

Şimdi, biz diyoruz ki: Birincisi, bundan sonra vatandaşın kuyruk beklememesi için, bu işlerin hızla yürümesi için, Nüfus Genel Müdürlüğünün boş duran 1.500 tane kadrosu var, bu kadroyu serbest bırakın, Nüfus Genel Müdürlüğü bu kadrolara 1.500 elemanını atasın, eğitsin ve bu hizmetlere hazır hâle getirsin.

İkincisi de Nüfus Genel Müdürlüğü tabii ki bu işlemleri yaparken çok hızlı davranmak zorunda. Yarın üniversite sınavına girecek öğrenci koşacak nüfus dairesinin kapısına "Benim bir an önce kimliğimi almam lazım..." Efendim, şunu yapacak, bunu yapacak, evleneni var, doğanı var, bilmem ne var. Bunları bir an önce yapmak lazım. Nüfus idaresi bu kadar işi nasıl yetiştirecek?

Gene biliyorsunuz, fazla çalışmalarla ilgili kamu görevlilerine altı aydan fazla çalışma ücreti ödenemiyor. Biz komisyonda verdiğimiz bir önergeyle, Nüfus Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatında görevli her statüdeki personeline yılı merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenmiş olan fazla çalışma ücretinin 5 katını ve ayda elli saati geçmemek üzere, bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre, beş yıl süreyle, yıl boyu fazla çalışma ücreti ödenmesi konusunu o zaman hep birlikte kabul etmiştik. Bu işi de şimdiden düzenleyelim ve bu kadar iş yükünü yüklediğimiz nüfus memurlarını da mağdur etmeyelim.

Ben bu duygularla yüce heyetinizi tekrar saygıyla selamlıyorum. (MHP sıralarından alkışlar)