| Konu: | YARGI HİZMETLERİNİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI VE BASIN YAYIN YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARA İLİŞKİN DAVA VE CEZALARIN ERTELENMESİ HAKKINDA KANUN TASARI VE TEKLİFİ |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 129 |
| Tarih: | 01.07.2012 |
AYTUĞ ATICI (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 278 sıra sayılı Tasarı'nın 105'inci maddesi üzerine söz almış bulunuyorum. Özgür iradesine ipotek konmamış tüm milletvekillerini saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, bugün 2 Temmuz 2012; Sivas katliamının 19'uncu yıl dönümü, 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisi 35 canımızın yakıldığı kara günün yıl dönümü. Ayrıca, milyonlarca insanın canını yakan diğer bir olay ise aydınlarla birlikte, aydınları yakan yobazların aynı listede yer almasıdır. Sivas'ta yakılan bu insanlar değil, insanlık olmuştur. İnsanlık yakılmaya devam ediliyor. Dün Mersin'in Yenice beldesinde cemevinin üzerine yine nefret, kin dolu yazılar yazılmış ve kindar insanların kin tohumları bir kere daha buralara ekilmiştir.
Ben, Sivas'ta yakılan canlarımız için, onların anısına milletin kürsüsünde bir dakikalık saygı duruşunda bulunacağım, sonra konuşmama devam edeceğim.
(Hatip, bir dakika saygı duruşunda bulundu; CHP sıralarından sürekli alkışlar)
Ruhları şad olsun. Madımak, utanç müzesi olana kadar mücadelemiz devam edecektir.
Değerli arkadaşlar, konuştuğumuz konu hukuk. Elbette ki hukukçu arkadaşlarımız uzun uzun konuştular. Elbette ki hukuk sadece hukukçuları ilgilendirmiyor, hepimizi ilgilendiriyor. Neler oluyor diye baktığımız zaman benim biraz kafam karıştı. Şöyle bir baktım. Hükûmet niye acaba "Özel yetkili mahkemeleri kaldıracağım." dedi? Bir düşündüm şöyle. Ya, özel yetkili mahkemeler zaten cemaatin elinde. HSYK zaten cemaatin, AKP'nin de elinde. Acaba ne oldu da bir değişiklik ihtiyacı hissedildi? Bir kere Başbakanın ve bakanların ağzından çıktı: "Özel yetkili mahkemeleri değiştirmemiz gerekiyor." dendi. Yola çıkıldı ancak bir yerlerden itiraz geldi; "Hayır, değiştiremezsiniz." dediler. Bu olayda Hükûmetimiz maalesef kaybetmiştir.
Bakın, ilk defa Hükûmetimiz -çok nadirdir bir muhalefet partisinin hükûmetin kaybına üzülmesi- cemaat karşısında kaybetmiştir. Cemaat bunların değiştirilmesini istemediği için, kimsenin de gücü değiştirmeye yetmemiştir. (CHP sıralarından alkışlar) Siz ancak ve de ancak adını değiştirdiniz. Ne yaptınız? Adını değiştirmeye çalıştınız ama ruhunu değiştiremediniz. Bölgesel ağır ceza mahkemesi aynı yetkileriyle? Yetkileri bir taraftan diğer tarafa zıplatarak, aynı yetkileri özel yetkili mahkemelerden alıp bölgesel ağır ceza mahkemelerine vererek milleti kandırmaya çalıştınız. Kandıramıyorsunuz. Sosyal medya patladı, size gülüyorlar, yemin ederim ki size gülüyorlar. Hani derler ya, birisi küfretmiş de ceza yemiş, ondan sonra her gördüğünde "Anlarsın ya!" diyor. "Anlarsın ya!" diyorlar size. Medya, sosyal medya patlıyor ve kırılıyor, haberiniz olsun! Bizi de küçük duruma düşürdünüz ülke olarak, siz zaten o duruma düşmüşsünüz. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.