| Konu: | 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 69 |
| Tarih: | 07.04.2016 |
FAHRETTİN OĞUZ TOR (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 273 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın 3'üncü maddesiyle ilgili MHP önergesi hakkında konuşma yapmak üzere söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle siz değerli milletvekillerini saygıyla selamlıyorum.
Sizlerin ve Âlemiislam'ın mübarek Regaip Kandili'ni kutluyorum, hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.
Tabii, üç ayların başladığı bugün de üzücü bir haberle karşılaşmamak en büyük dileğimizdi ancak az önce aldığım bir bilgiye göre Nusaybin'de maalesef 5 güvenlik görevlimiz şehit düşmüştür. Bunlardan 2 tanesi emniyet amiri, 1 tanesi binbaşı, diğerleri polis kardeşlerimizdir.
Değerli milletvekilleri, tabii, arzumuz böyle olmakla beraber, gördük ki terör insanlık dışıdır, her zaman da böyle olmuştur. Hiçbir şekilde terör acıma bilmemektedir. Bu noktaya gelmemiz çok üzüntü vericidir. Bugün Sayın Reisicumhur, Emniyet teşkilatının kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmada "Taş taş üstünde kalmasın, omuz üstünde baş kalmasın." diyor. Keşke geçmişte de "açılım ve barış süreci" adı altında teröristlerin görmezden gelinmesi, beslenmesi olmasaydı da bugünlere gelmeseydik diyorum. Ateş düşen beş ocağa Allah'tan sabır niyaz ediyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.
Değerli milletvekilleri, 65 yaş aylığı olarak bilinen yasa 1/7/1976 tarihinde kabul edilmiş ve 10 Temmuz 1976 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Süleyman Demirel, Hükûmet ise 39'uncu Cumhuriyet Hükûmetidir. Bugün ise 64'üncü Hükûmet işbaşındadır. Aradan 25 Hükûmet, kırk yıl geçmiştir. Kırk yıldan beri bu yasa uygulanmaktadır.
Şunu söylemek istiyorum: 2022 sayılı Yasa'nın yaşlı aylığı ve engelli aylığının patenti Sayın Süleyman Demirel'e ve çalışma arkadaşlarına, rahmetli Alparslan Türkeş'e, rahmetli Necmettin Erbakan'a ve rahmetli Turan Feyzioğlu'na -Başbakan Yardımcısı olarak Hükûmette bulundukları için- aittir. Hatırlatmak ve bilinmesini istemiştim.
Bugün bu yasadan istifade eden binlerce kişinin bu güzel insanlara vefa ve dua borcu vardır. Bu vesileyle, muhtaç durumda olan yaşlılarımızın geçim sıkıntısını bir nebze gidermek amacıyla çıkarılan bu önemli yasaya emeği geçen başta Süleyman Demirel olmak üzere tüm Hükûmet üyelerine ve milletvekillerine, ebediyete intikal edenlere Allah'tan rahmet, kalanlara kalanlara da sağlık diliyorum.
Daha sonra, yasanın kapsamı genişletilerek bugünkü hâle gelmiştir. Bu yasayla 1976 tarihinden beri muhtaç yaşlılarımıza, daha sonraki tarihlerde yapılan düzenlemelerle de engelli kardeşlerimize ve muhtaç engelli yakınlarına, bakanlara da yardım yapılmaya başlanmıştır.
Değerli milletvekilleri, yasada dünyanın ve ülkelerin değişen koşullarına uygun olarak değişiklikler yapılabilmektedir. İyi niyetle çıkarılan yasalar uygulamada görülen aksaklıklar ve suistimaller nedeniyle kimi zaman istifade edenlerin lehinde, kimi zaman da istifade edenlerin aleyhinde değişikliklere uğramaktadır. 2022 sayılı Yasa'da da birçok değişiklik yapılmıştır. 12/7/2003 tarihinde 6495 sayılı Yasa'nın 73'üncü maddesiyle 2'nci madde değiştirildi ve yaşlı ve engellilerin aylık bağlama şartlarında önemli gerilemelere sebep oldu. Yapılan değişiklikten önce, yaşlı ve engellilerin sadece kendi gelirlerine göre yani kendi gelirleriyle asgari ücretin 1/3'ü mukayesesi yapılarak aylık bağlandığı hâlde, bu değişiklikten sonra hanede yaşayanların gelirleri toplamı esası getirilmiştir. Aynı hanede yaşayanların gelirleri toplamı işin içine girince, 2022 sayılı Yasa'dan istifade etme zorlaşmıştır. Hane esasına göre hanede bir tane emekli veya aylık çalışanın olması hâlinde, bu durumda, hemen hemen muhtaç olunmadığı için 2022'den yararlanma neredeyse imkânsız hâle gelmiştir. Bugün, sakatlar yine hane hesabına göre aylık bağlandığı hâlde, yaşlılarımıza yaşlılık aylığı kendi ve eşinin gelirlerine göre bağlanacaktır. Bu, eşitsiz ve adaletsiz bir uygulamadır. Biz, önergemizle, aylıkların artırılmasını...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
FAHRETTİN OĞUZ TOR (Devamla) - ...ve kapsamın genişletilmesini burada öngördük. Desteklerinizi bekliyorum.
Bu vesileyle, saygılar sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)