| Konu: | İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay'ın, İzmir ilinin sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması dolayısıyla |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 96 |
| Tarih: | 01.06.2016 |
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN (Kars) - Sayın Başkanım, çok teşekkür ediyorum.
Saygıdeğer hazırun, sayın milletvekilleri; ben de çok teşekkür ediyorum özellikle Sayın Başbakanımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza; Ulaştırma kökenli, Ulaştırma bürokratı, Ulaştırmanın her alanını bilen birine bu kadar önemli bir görevde "Gel arkadaş, başarılı çalışmalarımızı devam ettir." dedikleri için müteşekkirim.
AYTUĞ ATICI (Mersin) - Sayın Bakan, Millî Eğitim Bakanı nereden geldi, eğitimci mi?
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN (Devamla) - Hiç unutmayınız ki sizler adına bayrağı daha yukarıya taşıyacağız, insanımız da bunu görecek. Çok teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Gelelim açıklamalara. Arkadaşlar...
AYTUĞ ATICI (Mersin) - Sayın Bakan, Tarım Bakanı tarım kökenli mi?
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN (Devamla) - Arkadaşlar, rakamları tersten alır, tersten okur, vatandaşı yanıltmaya kalkarsanız vatandaşı yanıltan Binali Yıldırım değil siz olursunuz.
Sebebi şu: Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti. Ankara, Türkiye'deki bütün ulaştırma koridorlarının kesiştiği nokta. Ankara'ya yaptığınız proje Kars'a da hizmet eder, Trabzon'a da hizmet eder, Mersin'e de hizmet eder ama önemlisi İzmir'e de hizmet eder. Ankara'daki projeleri kişi başına bölerken bu pencereden bakarak bölmeniz lazım.
AYTUĞ ATICI (Mersin) - Ben bunu yemem Sayın Bakan!
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN (Devamla) - Eğer bu tip bir hesaba girerseniz İzmir'deki Konak Tünellerini yok varsaymanız lazım. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Buradan bakarsanız, İzmir'de yapılan Çandarlı Limanı'nı yok varsaymanız lazım.
Buradan bakarsanız, Kemalpaşa-Turgutlu demir yolunu yok varsaymanız lazım.
Buradan bakarsanız, İzmir'e yapılan marinaları, balıkçı barınaklarını yok varsaymanız lazım.
Yine, buradan bakarsanız, Ankara-İzmir arası yapılmakta olan yüksek hızlı treni yok varsaymanız lazım.
Yine, buradan bakarsanız, İstanbul-İzmir arası yapılan otobanı, Osman Gazi Köprüsü'nü, dünyanın gıptayla baktığı ve inşallah, bu ayın sonunda, bayram öncesi insanlarımızın hizmetine vereceğimiz köprüyü yok varsaymanız lazım. Köprü Kocaeli'ne, Yalova'ya, Balıkesir'e, Çanakkale'ye yapıldığı kadar İzmir'e de yapılıyor. Bunu alıp hesapların üstüne koymanız lazım.
O yüzden, bu da yetmiyor, güzel İzmir'imize, iki gün önce beraber olduğumuz güzel İzmir'imize körfez geçişi yapacağız ve bu geçiş öyle bir geçiş olacak ki hem arabalar hem trenler geçecek.
KAMİL AYDIN (Erzurum) - Sayın Bakan, Kars'a yüksek hızlı tren var mı?
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN (Devamla) - Bütün bunları görmezlikten gelip basit hesaplarla insanları yanıltırsanız on dört yıldır Türkiye'de yapılan ve İzmir'i ne kadar ilgilendiriyorsa Kars'ı o kadar ilgilendiren, İstanbul'u ne kadar ilgilendiriyorsa İzmir'i o kadar ilgilendiren projeleri yok varsaymanız lazım. Biz, bütün ulaştırma koridorlarını planlarken "81 ilimiz bundan nasıl nemalanır, nasıl yararlanır, bunu nasıl katma değer olarak geri çeviririz?" diye bakıyoruz ve yine, biz, bütün bu koridorları planlarken İzmir'de olduğu gibi, "Limanları nasıl büyütürüz, limanları demir yoluyla, otobanlarla, havalimanlarıyla nasıl birbiriyle entegre ederiz?" diye bakıyoruz, daha da önemlisi dünyanın ulaştırma koridorlarını alıp, oradan doğru Türkiye'nin ulaştırma koridorlarını planlıyoruz.
Birinci önceliğimiz ülkenin menfaatidir, ikinci önceliğimiz bölgenin menfaatidir, üçüncü önceliğimiz ilin menfaatidir. Bütün bu çalışmalar bu perspektifle hazırlanıyor. Fotoğrafı bu büyükte görmeyip sadece bir noktayı alırsanız "Osman Gazi Köprüsü'nün İzmir'le ne ilgisi var?" deme şansınız var. Sadece bu güzel bir örnektir. Ankara'nın projeleri nasıl ki Türkiye'nin her yerini ilgilendiriyor -İzmir de dâhil- İzmir'in, İstanbul'un projeleri de bütün illerimizi ilgilendiriyor. Biz bu düsturla çalışıyoruz, bu düsturla çalışmaya devam edeceğiz. Zaten, kendimizi, Sayın Başbakanın da kendisini birilerine beğendirme ihtiyacı yok. Beğenmesi gereken kim? Halk. Halk zaten beğenmiş, teveccühünü ortaya koymuş, bundan sonra da Allah'ın izniyle koyacak, biz de onlara hizmetkâr olmaya devam edeceğiz.
Saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)