GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'nın MHP grup önerisi üzerinde yaptığı konuşması sırasında Milliyetçi Hareket Partisine sataşması nedeniyle konuşması
Yasama Yılı:1
Birleşim:111
Tarih:12.07.2016

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Milliyetçi Hareket Partisi bu son yıllarda uygulanan Suriye politikasıyla ilgili görüşlerini, yanlışlığını defalarca ve son derece açık bir şekilde, hiçbir muğlaklığa sapmadan ortaya koymuştur; bu birincisi.

Eğer bizim grup önerimiz dikkatle okunsaydı aynen şu ibarenin, "Suriye iç savaşı sonrasında ülkemize gelen Suriyelilerin" ibaresinin dikkat çekici olması gerekirdi çünkü biz ne "göçmen" ne "sığınmacı" ne "mülteci" dedik, ne de İçişleri Bakanının ifade ettiği gibi "misafir" şeklinde... Çünkü bunun hukuki statüsü farklıdır.

Ayrıca, sanki oradaki iç savaşı desteklemişiz gibi son derece yanlış bir görüş ifade edilmiştir. Asla ve kata; biz Türkiye Cumhuriyeti'nin temel dış politikası olan "Yurtta sulh, cihanda sulh." ilkesi bağlamında komşuların iç işlerine karışmama ve komşularla iyi geçinme politikasına inanırız. Hatta bu Suriye krizi öncesi o iyi ilişkileri de destekledik biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak. Yani bu temel, komşularla iyi geçinme politikasını olumlu bulduğumuzu, bunun geliştirilmesi gerektiğini destekledik ve Hükûmeti cesaretlendirmeye çalıştık bir muhalefet partisi olarak ve daha sonradan da Hükûmetin Suriye politikasını devamlı eleştirdik, bunun gözden ırak tutulmaması gerekir.

Sayın konuşmacı, tabii, Milliyetçi Hareket Partisinin Suriye politikasıyla ilgili görüşlerini dikkatten kaçırmış olabilir. Bu vesileyle bunu da ifade etmiş oldum.

Hepinize teşekkür ederim.