| Konu: | AK PARTİ iktidarı döneminde gelir dağılımı adaletsizliğinde herhangi bir düzelme olmadığına ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 12 |
| Tarih: | 26.10.2016 |
SİBEL ÖZDEMİR (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Bakana soru-cevap kısmında bir sorum olmuştu asgari ücretlilerin refah artışına yönelik. Kendisi de açıklamasında gelir adaletsizliğini ölçen Gini katsayısında kendi iktidarları döneminde bir iyileşme olduğu konusunda bilgi vermişti. Şöyle ki Sayın Bakan: Gelir adaletsizliğini ölçen Gini katsayısı 0,40 iken 0,41 olarak değişmiştir. 34 OECD ülkesi arasında gelir dağılımı adaletsizliğinde Türkiye, 34 ülke arasında 32'nci sıradadır yani sondan 2'nci sıradayız. İktidarlarınız döneminde gelir adaletsizliğinde bir iyileşme gerçekleşmemiştir. Servetin paylaşımı ve bölüşümü noktasında ise yüksek gelirli gruplar lehine bir düzelme olmuştur, asgari ücretlilerin refahında bir değişme olmamıştır.
Bir de şöyle bir veriyi paylaşmak istiyorum: Yine, OECD verilerine göre Türkiye'de en zengin yüzde 10'luk kesim ile en yoksul yüzde 10'luk kesim arasındaki gelir uçurumu tam 12,5 kat artmıştır ve OECD ülkeleri arasında sondan yine 5'inci sıradayız ve Avrupa'nın en kötüsü durumunda bir ülkeyiz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
SİBEL ÖZDEMİR (İstanbul) - TÜİK verilerinde hane halklarının yüzde 22,4'ü yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır yani ülkemizde yaklaşık 20 milyon yoksul insan bulunmaktadır. Bu veriyi de kayıtlara geçmesi açısından paylaşmak istedim.