GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'a yapılan saldırıyı kınadığına, Korkut Özal'a Allah'tan rahmet dilediğine ve 4 Kasım Hazreti Ömer'in ahirete irtihalinin yıl dönümüne ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:2
Birleşim:15
Tarih:02.11.2016

ERHAN USTA (Samsun) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Ben de Aydın Milletvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, benim de çocukluk arkadaşım Bülent Tezcan Bey'e yapılan saldırıyı nefretle ve şiddetle kınıyorum, kendisine acil şifalar diliyorum.

Ayrıca, eski bakanlarımızdan Sayın Korkut Özal'ın vefatını bugün üzüntüyle öğrendik, kendisine de Allah'tan rahmet diliyorum.

Ayrıca, 4 Kasım İslam'ın 2'nci Halifesi Hazreti Ömer'in ahirete irtihalinin yıl dönümü. Hazreti Ömer, 581 yılında Mekke'de doğmuştur. Kendisi Müslüman olduktan sonra İslam'ı tebliğ için her türlü çabayı göstermiş; Bedir, Uhud, Hendek, Hayber gibi gazaların hepsine katılmış, bunların bazısında komutan olarak da görev yapmıştır. Hazreti Ebubekir'in halifelik döneminde en büyük yardımcısı olan Hazreti Ömer, Hazreti Ebubekir'den sonra 2'nci İslam Halifesi olarak iş başına gelmiştir. Arap Yarımadası onun döneminde İslam'ın hâkimiyetine boyun eğmiştir. İslam ordusuyla fethettiği bölgelerdeki halk, Müslümanlardan gördükleri müsamaha ve adil davranışlardan etkilenerek kitleler hâlinde İslam'a girmişlerdir.

Günümüz idarecileri özellikle Hazreti Ömer'in hayatını dikkatlice okumalı ve devlet yönetiminde uygulamalarını inceleyerek icraatlarında Hazreti Ömer'i kendilerine rehber edinmelidirler. Hazreti Ömer adaletli bir hükümdardı. Üzerinde titizlikle durduğu en önemli konu adalet meselesiydi. Devlet memurlarını ve valileri her zaman kontrol ederdi. Adaletiyle gönülleri fetheden, heybetiyle dünyayı titreten, herkese hakkını veren Hazreti Ömer, adaleti uygularken kul ahlakının gereği olarak herkese eşit davranmış, soyluluk, zenginlik, akrabalık, makam gibi unsurların adaleti engellemesine kesinlikle izin vermemiştir. Din ayrımı gözetmemiş, Hristiyan ve Yahudilerden olan yoksullara da yardımlarda bulunmuştur. Hazreti Ömer, toplumu ilgilendiren meselelerde karar vereceği zaman Müslümanların görüşüne başvurur, onlarla istişare ederdi. O "İstişare etmeden uygulamaya konulan işler başarısızlığa mahkûmdur." derdi. Bugün, özellikle istişare...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen Sayın Usta.

ERHAN USTA (Samsun) - Bugünkü yönetimde özellikle istişarenin kalktığını göz önünde bulundurursak Hazreti Ömer'in bu davranışının örnek alınmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Hazreti Ömer idarede görevlendirdiği memurların bir haksızlıkta bulunmalarına asla göz yummaz, halka karşı ise son derece şefkatle yaklaşır, onların varsa problemleri öğrenip çözümlemek için gece gündüz çalışırdı. O bu hassasiyetini "Fırat kıyısında bir deve helak olsa Allah bunu Ömer'den sorar diye korkarım." sözüyle ortaya koymaktadır.

Hazreti Ömer bir şeyi emrettiği veya yasakladığı zaman ilk önce kendi ailesinden başlardı. Aile fertlerini bir araya toplayarak onlara şöyle derdi: "Şunu ve şunu yasakladım. İnsanlar sizi yırtıcı kuşun eti gözetlediği gibi gözetlerler. Allah'a yemin ederim ki herhangi biriniz bu yasaklara uymazsa onu daha fazlasıyla cezalandırırım." Akrabasından hiç kimseye devlet hizmetinde görev vermemiştir.

Adalete en çok ihtiyacımız olan bugünlerde Hazreti Ömer mutlaka örnek alınması gereken en büyük şahsiyettir. 1 Kasım 644'te İranlı Hristiyan bir köle tarafından Medine'de sabah namazında hançerle saldırıya uğramış ve 4 Kasımda vefat etmiştir. Kendisine Cenab-ı Allah'tan rahmet dilerim.

Teşekkür ederim.

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Usta.