| Konu: | 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2015 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesabı 7'nci Tur görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 38 |
| Tarih: | 12.12.2016 |
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FARUK ÖZLÜ (Düzce) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bana 2 soru var. Bunlardan birisi Hatay OSB'lerinin durumuyla ilgili, diğeri de Çukurova'daki çiftçilerden başlayan ve yüksek teknolojiyle ilgili 2 soru.
Şimdi, Hatay'daki OSB'ler üzerinde özel bir çalışma yapacağız. Biliyoruz, burada Suriyeli göçmenler var. Gerçekten iş konusunda bir sıkışıklık var. Bir çalışma yapacağız. Zaten mevcut bütçede önümüzdeki yıl OSB'ler için ciddi bir kaynak ayrılmış durumda. Önümüzdeki yıl yarım kalan, devam eden OSB'lerin tamamlanma yılı olacak. Zaten bugüne kadar tamamlanan 166 OSB'nin 100'ü, 466 sanayi sitesinin de 117'si bizim dönemimizde tamamlandı. Hatay ilinde 5 adet sicil almış OSB var, bunların doluluk oranı yüzde 40. Demek ki sorun, yine OSB kurmada değil, mevcut OSB'lerin doldurulması sorunu. Bununla ilgili çalışacağız, yeni yatırımcıların bu OSB'lerde fabrika kurmalarına, iş kurmalarına imkân tanıyacağız, yardımcı olacağız.
Onun dışında, yüksek teknolojiyle ilgili bir soru vardı. Şimdi, orta düşük ve orta yüksek teknolojide bir noktaya gelemediyseniz, yüksek teknolojide büyük mesafe almanız mümkün değil. Öncelikle orta yüksek teknolojide bir mesafe alacağız, ondan sonra yüksek teknolojide mesafe alacağız. Dolayısıyla Türkiye orta yüksek teknolojide mesafe alıyor, yüksek teknoloji için de yapısal dönüşümler dâhil Türkiye'de özellikle teknolojinin ticarileştirilmesi ve şirketlerimizin teknoloji sahibi, teknoloji üreten şirketler olması noktasında çalışmalarımız sürüyor. Bununla ilgili, konuşmamda da bahsettim, TÜBİTAK'ın yapılandırılması aslında bu amaca matuf bir çalışmadır.
Sayın Başkan, teşekkür ediyorum.