GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Muğla Milletvekili Nurettin Demir'in 433 sıra sayılı 2017 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 13'üncü maddesi üzerinde CHP Grubu adına yaptığı konuşmasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:2
Birleşim:41
Tarih:15.12.2016

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Değerli Başkanım, çok teşekkür ediyorum.

Saygıdeğer hatibin kendisini tanığım kadarıyla çok da beklemediğim bir ifadesi oldu "İstediğiniz kadar maval okuyun." diye. Bunu, biraz da herhâlde konuşmanın seyri içerisinde ağzından kaçmış bir ifade olarak duymuş olduğumu doğrusu düşünmek isterim.

AKİF EKİCİ (Gaziantep) - Niye ağzından kaçsın? Bilinçli söylüyor.

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Böyle düşünmek isterim.

AKİF EKİCİ (Gaziantep) - Sen öyle düşün.

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Siz avukatı mısınız arkadaşımızın?

BAŞKAN - Size söylemedi efendim, size söylemedi.

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Siz konuşan hatibin avukatı mısınız Beyefendi?

AKİF EKİCİ (Gaziantep) - Biraz daha farklı söylerseniz...

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Lütfen nezaketli olun.

ERKAN KANDEMİR (İstanbul) - Nezaketli olun.

AKİF EKİCİ (Gaziantep) - Biraz daha farklı söylerseniz daha nazik olur. Siz de nezaketli olun lütfen.

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Beyefendi, bakın, ben arkadaşımla konuşuyorum.

AKİF EKİCİ (Gaziantep) - Siz daha nezaketli olun lütfen.

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen, Sayın Bakana söz verdim.

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Saygıdeğer bir milletvekiliyle konuşuyorum, lütfen siz avukatlığa soyunmayın, olur mu?

İLKNUR İNCEÖZ (Aksaray) - Siz devam edin Sayın Bakan.

AKİF EKİCİ (Gaziantep) - Siz devam edin, her cümleye cevap vermeyin.

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Değerli Başkanım, bir ifade... Şimdi, bazı şeyler sürekli söylenince bir müddet sonra milletin hafızasında gerçekmiş gibi kalıyor, o da şu: "Maharet üç beş dakika içinde bir hasta bakarak 150 hasta bakmak değil." diye bir ifade kullanılıyor. Türkiye'de böyle bir şey yok. Türkiye'de kıymetli hekimlerimiz, sayılarının azlığını da dikkate aldığımızda, canla başla hastalarına hizmet ediyorlar.

Bir hastaya on beş ila yirmi dakika ayrılması bizim Sağlık Bakanlığı olarak hedefimizdir. Şu anda ortalama olarak bir hastaya on dakika ayırıyoruz. Eğer bundan daha az bir vakit -nadiren de olsa- doktorlarımız, uzman doktorlarımız hastalarına ayırıyorlarsa bunun bir tek sebebi var; Türkiye'deki doktor sayısının eksikliği.

Türkiye, Avrupa ülkeleri içerisinde doktor sayısı nüfusuna göre hâlen en az olan ülkedir. Dolayısıyla, bu kadar canla başla çalışan doktorlarımıza sanki hastalarına karşı bir başka türlü davranıyorlarmış gibi bir intiba uyandırmamamız lazım, sanki Sağlık Bakanlığının oluşturduğu sistem buna sebep oluyormuş gibi bir intiba da uyandırmamamız lazım.

Türkiye'de Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla reel olarak -bakın, nominal olarak değil- koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan para 5 kat artmıştır, Sağlıkta Dönüşüm Programı böyle bir programdır. Türkiye, çocuklarına 13 aşıyı ücretsiz yapabilen bir ülkedir, bir misal için söylüyorum. Dolayısıyla, bu "üç beş dakika" lafını istirham ediyorum arkadaşlarımdan, fazla kullanmayalım.

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Bakan.

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Bunu kullandığımız zaman, bu sanki gerçekten Türkiye'de her yerde böyleymiş gibi algılanabilir, bir yanlışa mahal vermiş oluruz.

Çok teşekkür ederim.

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.