GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü'nün anlam ve öneminin belirtilmesi görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:111
Tarih:15.07.2017

BAŞKAN - Efendim, birkaç konuyu açıklığa kavuşturmak isterim Meclis Başkanı olarak ve demokratik bir sistem içinde olan, hukuk devleti içinde olan Türkiye'nin yanlış algılanmamasını ifade bakımından.

Sayın Yıldırım, Türkiye'de tutsak yok, esir de yok; tevkif edilmiş var, Türkiye'de hukuk devleti var. Türkiye'de -"zulüm" diye ifade edemezsiniz- bir hukuki statü işliyor ve çalışıyor.

Bu noktada, buna benzer sözler millî birlik ve bütünlüğü zedeleyen sözlerdir. Türkiye proudhonist düşüncelere pirim vermeyecek bir ülkedir, yani anarşizme müsaade etmeyecek bir ülkedir. Hiçbir ülke, hiçbir demokrat ülke buna müsaade etmez ve etmemelidir. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Hürriyet içinde yaşamak demek, sınırsız yetki sahibi olmak demek değildir; o zaman anarşi doğar, böyle bir şey olamaz. Bu yüzden, hukuki kalıplarla lütfen konuşunuz, böyle ifade etmek gerekir.

Artı "...darbe duygusu devam edecektir." Edemez efendim. Tekrar ifade ediyorum, bir özlem olarak söylemiyorum, inanç olarak ifade ediyorum: Türkiye'miz biiznillah bundan sonra darbelerle karşılaşmayacaktır. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Böyle hevesler olabilir, Türkiye'yi bölmek isteyenler olabilir, vardır da. Türkiye büyük bir devlettir, gönül coğrafyası çok geniştir. Bu isteklerin, onların heveslerinin kursaklarında kalacaklarını bize 15 Temmuz gecesi de gösterdi, 7 Ağustos da gösterdi. Onun için, bazı kulak tırmalayıcı durumlar yanlış düşüncelere meydan vermesin diye açıklamak isterim.