GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:11
Tarih:19.10.2017

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Teşekkür ederim.

Değerli Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla, hürmetle selamlıyorum.

Ben, tabii, dün bu tasarının Anayasa'ya aykırılığını ileri sürerken Sayın Elitaş demiş ki: "Sizi alkışlayacağım eğer iyi konuşursanız." Şimdi, korkarım bugün benim üzerime daha fazla saldırırlar; biraz sakin bir vaziyette... Benim buradaki konuşmam hiçbir arkadaşımızın şahsiyetine, kişiliğine vesairesine yönelik değil, tamamen bilimsel, objektif olma açısından bunu sizlerin takdirine, bilgisine, vicdanına sunacağım.

Dün demiştim ki: Değerli arkadaşlar, bu müftülere nikâh yetkisinin verilmesinin bir FETÖ projesi olduğunu söylemiştim. Bir saldırıya maruz kalmıştım. Tabii, bu FETÖ'nün toplantıları nerede yapılırdı? Abant'ta yapılırdı Sayın Elitaş. O toplantıya katılanların çoğu da şu anda cezaevinde tutuklu. Ama bu Abant toplantılarına katılanların içerisinde mesela orada kimler vardı? Sayın Burhan Kuzu vardı, Sayın Bülent Arınç Bey vardı; bu, Derin Tarih dergisini çıkaran, Atatürk'e dil uzatan Mustafa Armağan vardı, Hayrettin Kahraman vardı, Avukat Kezban Hatemi vardı. Bunlar Abant toplantıları... Ne zaman bu toplantı? 1998 yılında Abant.. Yani ikinci toplantısı, Abant'ın ikinci toplantısı. Bundan kaç yıl öncesi? Tam on dokuz yıl öncesi. On dokuz yıl öncesinin Abant toplantısının işte başlığı şu, katılanların listesi şu. Bu Abant toplantıları aşağı yukarı 300 sayfa. 88'inci sayfada tebliğ konusu "Din, laiklik ve İslam ilişkisi." "Din, laiklik ve İslam ilişkisi." Sayfa 91'in son paragrafını okuyorum değerli arkadaşlar: "Müftüler de devlet memurudur. Müftülere evlendirme yetkisinin verilmesi dinimizin gereğidir." 92'nci sayfanın ilk paragrafı diyor ki: "Böyle bir teklifi getirmemiz gereksiz, anlamsız laiklik heyecanı gösterilerine yol açmaktadır." Yıl 1998'de tabii ki AK PARTİ o dönem yoktu, Refah Partisi vardı, Refah Partisinden sonra Fazilet Partisi açıldı, Fazilet o dönem ikiye ayrıldı, kapandıktan sonra AK PARTİ ve Saadet Partisi. Yani o Faziletin o dönemde bu toplantıya katılan -ve FETÖ tarafından alınan bu karar- o milletvekilleri şimdi AK PARTİ'nin sıralarında oturuyor değerli arkadaşlar, AK PARTİ'nin kurucuları. (CHP sıralarından alkışlar)

Ben bunun AK PARTİ'nin projesi olduğunu dediğim zaman...

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - FETÖ'nün...

MAHMUT TANAL (Devamla) - ...FETÖ'nün projesi olduğunu dediğim zaman siz haksız, hukuksuz bir şekilde bana saldırdınız.

Değerli arkadaşlar, hiçbir Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili belgesi, bilgisi, delili olmaksızın burada konuşmaz. (CHP sıralarından alkışlar) İşte, bu proje AK PARTİ'nin projesi değil, bu proje FETÖ'nün projesi. Burada siz şunu söylüyorsunuz: "Ya, biz FETÖ'yle mücadele ediyoruz." Vallahi, değerli arkadaşlar, burada teoride ve pratikte hâlen birliktesiniz; teorisi burada projesi, pratiği Meclise getirdiniz, birlikte hareket ediyorsunuz. Aslında bununla çıkarlarınız aynı. Bununla ülkeye ne yaptınız? Aranızda çıkan kavga nedeniyle hain darbe gerçekleştirildi ve ülkemiz hakikaten tarihte görülmeyen bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Ve bütün darbeleri de buradan lanetliyoruz ve kınıyoruz.

Burada biz buna "FETÖ'nün projesidir." dedik, siz gayet rahat inkâr ettiniz. Şimdi gelip bana "Bu, FETÖ'nün projesi değildir." diyen babayiğit arıyorum buraya. (CHP sıralarından alkışlar) Cinsiyetçi yaklaşımla söylemiyorum, kadın arkadaşlarımızdan özür diliyorum, babayiğit bir anne de arıyorum. Gelsinler desinler ki "Bu FETÖ'nün projesi değildir."

Onun için buradan benim tertemiz, iyi niyetli, FETÖ'den yana olmayan değerli milletvekili arkadaşlarıma sesleniyorum: Eğer FETÖ'yü desteklemiyorsanız bu tasarıya karşı çıkın. Bu tasarıya "evet" diyenler FETÖ'yü destekleyenlerdir, onun teoride, pratikte yol arkadaşlarıdır. (CHP sıralarından alkışlar)

Hepinize teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum.