| Konu: | HDP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 20 |
| Tarih: | 09.11.2017 |
CHP GRUBU ADINA ÜNAL DEMİRTAŞ (Zonguldak) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. Halkların Demokratik Partisinin maden özelleştirmeleriyle ilgili grup önerisinin lehinde söz almış bulunmaktayım.
Değerli milletvekilleri, kömür, ağır sanayinin ve enerji sektörünün vazgeçilmez bir girdisidir. Özellikle taş kömürü, 6-7 bin kalori gibi yüksek kalorili olması nedeniyle koklaşabilme özelliğine sahiptir ve demir çelik sektöründe kullanılmaktadır. Türkiye'de şu anda demir çelik sektörünün ihtiyacı olan taş kömürü yıllık 6 milyon tondur, Türkiye Taşkömürü Kurumunun üretebildiği ise yıllık 1 milyon tonun altındadır. Termik santrallerde de ağırlıklı olarak ithal taş kömürü kullanılmaktadır. Bugün itibarıyla Türkiye, Kolombiya, Güney Afrika, Rusya, Ukrayna, Avustralya gibi ülkelerden taş kömürü ithal etmektedir. Yıllık ortalama 35 milyon ton taş kömürü ithal edilmekte ve yine yıllık ortalama 4 milyar dolar kömür ithalatına para ödemekteyiz yani taş kömürüne ihtiyacımız vardır.
Değerli milletvekilleri, kömür madenciliği, uzun süreli ve büyük ölçekli yatırımlar gerektiren bir sektördür. Uzun süreli ve büyük ölçekli yatırımları yapabilmek içinse havza madenciliğinin geliştirilmesi gerekir. Havza madenciliğinin ise devlet olmadan yürütülmesi mümkün değildir. Türkiye'deki kömür madenleri bu sebeple cumhuriyetin ilk yıllarında devletleştirilmiştir. Ancak 2014 yılında AK PARTİ'nin çıkardığı bir kanunla madenlerde özel sektörün önü açıldı. Redevans yani kiralama yöntemiyle özel sektör şirketleri madenlerde faaliyet göstermeye başladı.
Değerli milletvekilleri, kömür madenciliği dünyanın en tehlikeli ve en riskli işidir ama kömürü de yerin altından çıkarmamız gerekmektedir. Aynı zamanda, kömürü çıkarırken işçilerin yaşamını da korumamız gerekmektedir. AK PARTİ hükûmetleri döneminde, madenlerdeki özelleştirmeler, aşırı kâr hırsı sonucu üretim zorlamaları, denetimsizlik gibi sebeplerle her gün bir başka büyük maden kazasıyla sarsıldık. Son yedi yılda, Dursunbey'de, Kemalpaşa'da, Karadon'da, Ermenek'te, Siirt'te, Şırnak'ta ve Soma'da yaşanan büyük maden kazaları oldu. Yüzlerce madencimiz bu kazalarda yaşamını yitirdi ama maalesef, maden kazalarından ders çıkarmadık, özelleştirmeler ölüm getirdi, özelleştirmeler başarısız oldu. Biz, bu sebeple Halkların Demokratik Partisi grup önerisinin kabulü yönünde oy kullanacağız.
Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum. (CHP ve HDP sıralarından alkışlar)