| Konu: | Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın'ın, Balıkesir ilinin sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması dolayısıyla |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 33 |
| Tarih: | 06.12.2017 |
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Saygıdeğer Başkanım, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Tabii, Sayın Milletvekili Ahmet Akın'ın Balıkesir'le alakalı konuşmasına özellikle cevap vermek üzere söz aldım, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Efendim, özellikle Balıkesir'e çok büyük yatırım yapıldı. Bakın, şu ana kadar...
AHMET AKIN (Balıkesir) - Balıkesir milletvekilleri olsaydı daha iyi olurdu Sayın Bakanım.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Müsaade eder misiniz, ben sizi dinledim.
Biz Hükûmet olarak Balıkesir'e şu ana kadar 25 milyar TL'lik yatırım yapmışız. Ben size onun kitabını da hazırladım, göndereceğim, 25 milyar. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Bakın, ben daha önce teknik üniversitedeyken Balıkesir'e sık giderdim ve gerçekten Balıkesirli çok dostum var. Gittiğimiz zaman orası köy gibiydi, şimdi Balıkesir gelişti, muhteşem bir şehir oldu yani hakikaten bir marka şehir oldu. Esasen Balıkesir'de su bile yoktu biliyor musunuz? Ben İSKİ'den sonra DSİ Genel Müdürü olduğum zaman, Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan iken bana "Veysel Hoca, Balıkesir'de su yokmuş, sen de o bölgenin sevdalısı bir kişisin, derhâl bu su meselesini hallet." diye söylediği zaman, İkizcetepeler Barajı'nda çok modern bir içme suyu arıtma tesisi, ana dağıtım hatları, depolar inşa ederek Balıkesir'e ilk defa suyu biz getirdik; bir.
İkinci husus da -sizin söylediğiniz gibi- çiftçilerimize en büyük desteği biz veriyoruz. Bakın, Balıkesir'de kaç tane baraj, gölet vardı? Ama şu anda biz Balıkesir'e 17 tane baraj, 13 tane dev gölet inşa ettik. Yani 30 tane baraj ve göletle, sulama tesisleriyle Balıkesir'de gerçekten çiftçilerimiz üretir hâle geldi. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Ben birkaç tanesini söyleyeyim; Ardıçtepe Barajı hayaldi, "Yüz yıllık hayal." diyorlardı, onu yaptık. Havran Barajı, devasa Manyas Barajı'nı çok şükür Balıkesir'e kazandırdık.
AKİF EKİCİ (Gaziantep) - Sayın Bakan, önce susuz mu yaşıyordu Balıkesir? Siz gelmeden önce susuz mu yaşıyordu bunlar?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Bakın, sadece şunu söyleyeyim: Geçtiğimiz çarşamba günü Sayın Cumhurbaşkanımız Bakanlığımızın bitirdiği 375 dev tesisin -7,7 milyar TL'lik- açılışını yaptığı zaman Balıkesir'e kaç tesis kazandırdık biliyor musunuz? 15 tesis Balıkesir'e ait. Bunların listesi var. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Bunun dışında, şu anda devam ediyor yatırımlar.
KEMAL ZEYBEK (Samsun) - Bakan, köyün içine kanalizasyon yapıyorsun, onu da proje sayıyorsun ya!
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Mesela, Adalı Barajı, Reşitköy Barajı dâhil olmak üzere 14 tane baraj, 13 tane gölet daha inşa hâlinde. 14, 13 daha ne yaptı? 27. 30 daha, toplam 57 tane baraj ve göletle tamamen sulamayı bitireceğiz.
AHMET AKIN (Balıkesir) - Rakamlar karıştı Sayın Bakanım.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Ayrıca, şu anda şunu söyleyeyim. Diyorsunuz ki: "Araziyi sulamadınız, çiftçi su bulamıyor." Efendim, bakın, o rakamı veriyorum: Sadece 550 bin dekar araziyi modern sulama sistemiyle sulamaya açtık.
Vaktim sınırlı olduğu için, grup başkan vekilimiz de "Kısa, öz konuş." dedi, o bakımdan, yoksa... Ben size kitabı göndereceğim. Bakın, sadece 32-33 sayfa yaptığımız tesislerin isimleri var burada. Nereden nereye. Peki, bu konuda Balıkesirli çiftçimiz ne kazandı? Elimizde değerler var bakın. Biz konuşurken -biz mühendisiz- iddia etmeyiz, biz ispat ederiz.
AHMET AKIN (Balıkesir) - Bakanım, bir görseniz hepsi berbat durumda şu anda.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Bakın değerli kardeşlerim, Balıkesir çiftçisinin cebine açtığımız modern sulama tesisleriyle her yıl 380 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Bunun dışında, mesela 105.710 dekar araziyi sulayacak Manyas Ovası Sol Sahil Sulaması, 36.620 dekar araziyi sulayacak olan İvrindi ve Gökçeyazı ovaları sulamasının da yer aldığı 24 sulama tesisinde inşaat çalışmaları şu anda devam ediyor. Onlar bittiği zaman bizim hedefimiz şu: 2019 yılının sonuna kadar Balıkesir'de tarım ve hayvancılığı artırmak. Sebebi şu: Su olmayınca yeteri kadar zirai gelir elde edilemiyor. Hedefimiz, Balıkesir çiftçisine yılda 1 milyar TL ek bir zirai gelir sağlamaktır.
Bunun dışında, bir de şunu söylediniz, dediniz ki: "Efendim, meralar tamamen elden çıkıyor, onları ağaçlandırıyorsunuz, meralar bitiyor."
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Ağaçlandırma bile yok, yok, maden ocağı oluyor.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Efendim, şunu sizlerin dikkatlerinize arz etmek istiyorum: "Mera" denince, Türkiye'de her yer mera arazisi olmuş. Ama biz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla oturduk, dedik ki: İyi, vasıflı meraları hepimiz koruyacağız, gözümüz gibi koruyacağız. İkincisi, hayvancılık çok önemli Balıkesir'de biliyorum, dolayısıyla oralarda, vasfı bozuk olan meraları hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ıslah ediyoruz. Varsa ıslah edilecek alan söyleyin.
Bu bizim ağaçlandırdığımız nedir biliyor musunuz? Tamamen bozuk, kullanılmayacak alanları, hatta sayın milletvekilleri, dik yamaçları, hayvanın bile orada duramayacağı o yamaçları ağaçlandırıyoruz erozyonu kontrol etmek için. Nitekim şu ana kadar 98 milyon fidanı bu maksatla toprakla buluşturmuşuz. Okul bahçeleri, yol kenarları, sağlık tesisleri, mezarlıklar, her tarafı ağaçlandırıyoruz. Bütün dereleri ıslah ediyoruz.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Sayın Bakanım, şu fidanlar nerede gidip bakalım. Niğde'de de diyorsunuz da yok fidan midan ortada.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Allah aşkına Sayın Vekilim, şu Çay Deresi var ya Çay Deresi, onun etrafına gidip de bir kahve için, ne kadar muhteşem bir dere ıslahı olduğunu göreceksiniz.
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - Biraz da Mersin'de ıslah edin bir dereyi Sayın Bakanım ya! Mersin'i sel bastı, biraz da burada ıslah çalışması yapın.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Balıkesir'e bir gerdanlık tesis ettik Çay Deresi'yle.
Tabii, bunun dışında çok şeyler var. Biz bir de şunu şey yapalım: Sadece çiftçiler değil, orman köylüleri için yeni bir seferberlik başlattık Sayın Vekilim. İsterseniz beraber gidelim, ben önümüzdeki haftalarda Ayvalık'taki Cennet Sofrası'nda yanan yere fidan dikeceğim, siz de buyurun.
GÜLAY YEDEKCİ (İstanbul) - Biz olmasak bütün zeytinlikleri söküyordunuz, yerini imara açıyordunuz; dua edin ki CHP var.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Orada bütün orman köylülerine şunu yapıyoruz: Ormanlık alanlardaki yerleri en yakın mahalledeki vatandaşlara parselliyoruz; ceviz, badem gibi gelir getirici türleri dikiyoruz, kırk dokuz yıllığına onlara sertifika veriyoruz. Bakın, bu maksatla 134 mahallede -orman mahallesi bu- 132 bin tane gelir getirici fidan diktik, onların gelirleri vatandaşa ait.
Tabii, sonra söylenecek çok şey var, sadece biz çalışmıyoruz; mesela, Ulaştırma Bakanlığımız orada destan yazdı. Ben Balıkesir'e giderken çok büyük sıkıntı çekiyordum eski Türkiye'de, şimdi var ya, bütün yollar Afyon kaymağı gibi oldu kardeşim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
FATMA KAPLAN HÜRRİYET (Kocaeli) - "Eski Türkiye" ne ya? "Eski Türkiye" öyle mi?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Bakın, 550 kilometreye yükseltmişiz yolları.
ALİ ÖZCAN (İstanbul) - Sayın Bakanım, "eski Türkiye" kelimesi çok yanlış bir kelime. Lütfen düzeltin.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Türkiye eskimedi, eskimedi.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Biliyorsunuz, artık Balıkesir'e gelmek için İstanbul'dan bineceksiniz, ondan sonra Osman Gazi Köprüsü'nden geçeceksiniz.
ÖZKAN YALIM (Uşak) - Sayın Bakan, Osman Gazi Köprüsü kaç para?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Şimdi Bursa'ya kadar geldi dev otobanlar; oradan Balıkesir-İzmir otobanıyla artık Balıkesir hem İstanbul-İzmir'in arasında muazzam bir kavşak noktası...
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Deli Dumrul köprüsü mü? Geçsen de ödüyorsun geçmesen de, geçmesine gerek yok ki.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Bir de Çanakkale Köprüsü yapılıyor, 18 Mart Köprüsü'yle Balıkesir'e gelmek daha da güzel olacak. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
FATMA KAPLAN HÜRRİYET (Kocaeli) - O köprüden sizin zenginler geçiyor, o köprüden sizin zenginleriniz geçiyor Sayın Bakan.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Bir de havaalanı yapıyoruz ekstra, o da işin bonusu.
FATMA KAPLAN HÜRRİYET (Kocaeli) - Sizin zenginleriniz geçebiliyor ancak.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Devamla) - Hepinize teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Bakan.