| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 51 |
| Tarih: | 18.01.2018 |
MHP GRUBU ADINA ERHAN USTA (Samsun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu grup önerisine ilişkin görüşümüzü -aslında bu salı günü de gelmişti biliyorsunuz, geçen hafta da geldi- geçen hafta, diğer Grup Başkan Vekili arkadaşımız Erkan Bey, salı günü de ben ifade ettim; dolayısıyla bu konu üzerinde durmayacağım.
Bu vesileyle toplumdaki bir sıkıntıyı gündeme getirmek istiyorum: Bu paralı otoyol ve köprü geçişleriyle ilgili bir sorun var, ciddi bir sıkıntı. Bunun vatandaşı yaygın olarak ilgilendiren kısmı da var ancak belki de daha fazla ve daha büyük meblağda lojistik firmaları veya ticari araçları ilgilendiren bir kısmı var.
Şimdi, sorun belki birçok yerde var ama özellikle Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yollarında bir sorun var. Orada -biliyorsunuz- işletici bir firma var. Bu işletici firma, gerekli sistemi düzgün kuramadığı için araçların HGS'li olup olmadığını sistem ciddi şekilde ayırt edemiyor ve biliyorsunuz kayıt dışı geçiş olduğu zaman veya geçiş kayıtlı olup da daha sonra, on beş gün içerisinde parası ödenmediği zaman cezalar 10 katına çıkıyor yani cezalarda çok ciddi bir artış oluyor yani çok ciddi bir ceza veriliyor; 10 kat ceza, bir de kendisi ödeniyor 11 kat olarak ödemek durumunda kalınıyor.
Burada şimdi konuyu ben etraflıca incelettirdim, baktığımızda aslında hakikaten büyük ölçüde firmadan kaynaklanan sorun var. Adam geçiyor, HGS'si de var fakat okumuyor, ceza geliyor veya diyelim ki bakiyesi kalmamış olabiliyor; düzgün bir sorgulama sistemi kurulmamış yani borcu ödeyip ödemediğinizi göremiyorsunuz, oradan kaynaklanan bir sorun var. Tabii, bir tane araç değil ki firmanın belki onlarca, yüzlerce aracı var. Dolayısıyla burada sistemden kaynaklanan, daha doğrusu firmadan kaynaklanan nedenlerle insanlar ceza vermek durumunda kalıyor.
Yani, bu, önemli bir konudur. Taşımacılığın özellikle kara yolu üzerinden yapıldığını, ağır yük taşımalarını da düşünürsek firmaları da zora sokacak, maliyetleri artıracak bir husustur yani bu işin, ülkenin rekabet gücünü etkilemeye kadar gidecek bir yanı var. Tabii, burada 10 kat cezanın da 6 katı, daha doğrusu cezanın yüzde 60'ı idareye, Karayollarına, hazineye yatırılıyor, yüzde 40'ı firmada kalıyor; bu da enteresan bir şey. Yani ceza niye firmada kalsın? Geçiş ücretini firmanın alması normal. Tabii, o zaman yani yüzde birkaç oranı olan bir şeyi yani 4 kat cezayı firmaya bıraktığınız zaman, burada firma sistem de kurmaz, milletin canını da yakar.
Bu işin üzerine gitmek lazım. Bu, sıkıntılı bir iş hâline gelmiştir. Burada bir defa cezanın tamamının devlete kalması lazım. Bu cezanın da daha makul seviyeye getirilmesi lazım, özellikle ticari araçlarda. Yani siz bankaya paranızı zamanında yatırmadığınız zaman size 10 kat ceza mı geliyor? Bunun bir cezası vardır, makul bir cezası vardır. O hâle bunu getirmek lazım. Burada da bu sıkıntıyı bu anlamda çözmek lazım.
Şimdi, yeni bir sistem kurdukları ifade ediliyor, ne kadar çalışacağına bakacağız. Geriye doğru olan sorunları da çözecek bir tedbirin Hükûmet tarafından alınmasının bir zaruret olduğunu düşünüyorum. Çok ciddi borcu olan firmalar var. Bunlara kolaylık getirmek lazım.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (MHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Usta.