GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ile İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu'nun yemin edememesinin Meclis için hoş olmayan bir durum olduğuna ve millî sarayların Cumhurbaşkanlığına bağlanmasına ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:1
Birleşim:4
Tarih:12.07.2018

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Meclis Başkanlık seçimine geçmezden evvel iki hususu zatıalinizin ve Genel Kurulun takdirlerine arz etmek için söz talep ettim, verdiğiniz için teşekkür ederim efendim.

Birincisi şudur: Türkiye Büyük Millet Meclisi 27'nci Dönem yemin töreni tamamlandı, ikmal edildi, Meclis bugün Başkanını seçecek demokratik bir seçimle. Ama biraz önce Sayın Ayhan Bey'in de söylediği üzere iki sayın üyenin yemin edememiş olması, bugün üyesi bulundukları Meclisin Başkanlık seçiminde oy kullanamıyor olmaları Türkiye Büyük Millet Meclisi için de hoş olmayan bir durumdur. Böyle Meclislere "ayıplı meclis" denir. Bu bakımdan, Başkanlığınızın bu konuda kamuoyuna bir değerlendirme yapmasında ben şahsen fayda görüyorum.

Efendim, ikinci mesele şudur: Bilindiği üzere 703 sayılı Kararname'yle, Türkiye Büyük Millet Meclisinin uhdesinde bulunan Millî Saraylar Dairesi ve buna bağlı çeşitli saraylar, köşkler, kasırlar, Yıldız Porselen dâhil, milletvekillerimizin misafirhaneleri dâhil Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır. Millî sarayların Türkiye Büyük Millet Meclisine verilmesinden maksat, oturduğunuz koltuğun arkasında yazan yazının gereğidir; yani, cumhuriyetle birlikte egemenlik saltanattan alınmış, halka, millete verilmiş idi. Bu kararnameyle millî sarayların tekrar saraya devredilmesine, başta o koltukta geçici olarak bile oturan zatıalinizin, sonra Meclisin 1'inci partisi Adalet ve Kalkınma Partisinin -ki bizim görüşümüz bellidir- sonra Halkların Demokratik Partisinin, sonra Milliyetçi Hareket Partisinin, özelde de Sayın Devlet Bahçeli'nin, sonra İYİ PARTİ'nin tutumunu, görüşünü, yorumunu 81 milyon merak etmektedir. Bu Meclisi oluşturan 600 sayın milletvekillinin aldığı mazbata, millî iradenin onlara verdiği mazbatadır. Millî irade, mazbatanın alındığı gün iradeyi saraya teslim edip etmeyeceğini bugün ortaya koymak durumundadır. Sistem değişmiştir, şudur, budur.

AHMET HAMDİ ÇAMLI (İstanbul) - Cumhurbaşkanını kim seçti?

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Ama bu Meclisin millî sarayları Beştepe'ye bağlaması benim için utançtır, ayıptır, züldür.

Teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)