| Konu: | HDP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 21 |
| Tarih: | 22.11.2018 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA HAYRETTİN NUHOĞLU (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sözlerime başlarken Zonguldak'ta maden ocağında şehit olan işçilerimizin ailelerine başsağlığı diliyorum, kendilerine rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum.
Değerli arkadaşlar, iki ay önce İYİ PARTİ olarak "İyilik Kervanı Yollarda" kapsamında Zonguldak'taydık. Zonguldak sadece yer altında çalışmanın dışında iş sahasının neredeyse olmadığı emekliler şehri. İnsanlar iş bulabilmek için o yerin altında çalışmaya bile razı. Orada yaptığımız tespitlere göre "Sayın Cumhurbaşkanı söz vermişti 'Türkiye Kömür İşletmelerine ve Türkiye Taşkömürü İşletmelerine 1.500 işçi alınacak.' diye, bunu gerçekleştirsinler." diye istekte bulundular. Sonra, biz döndük, bir soru önergesi hâline getirdik, bir ay önce de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının cevaplandırması için soru önergemizi verdik. Bugüne kadar bir cevap çıkmadı.
Değerli arkadaşlar, bu insanlar ekmek parası için yerin altında çalışmaya razı oldukları hâlde bunlara iş sahası vermiyorsunuz, açmıyorsunuz, ithal kömüre 100 milyon dolar ödüyorsunuz ama diğer taraftan da 7 tane sahayı özelleştiriyorsunuz. Biz soru önergemizde dedik ki: "Bunları niye özelleştiriyorsunuz? Kamunun iş güvenliğini sağlayarak bu insanlara iş vermesi daha doğru değil midir?" Cevap bekliyoruz, ben burada tekrarlıyorum bunu. Bu sahalarda ve kaçak çalışan bütün sahalarda iş güvenliğini sağlamak suretiyle bu insanlara iş versek hem Türkiye'nin enerjisini biraz daha yerli, biraz daha millî yapsak hem de orada ekmek parası uğruna çalışan insanların böyle "Ne zaman can kaybı olacak, ne zaman yaralı olacak?" diye endişeyle beklemelerini önlesek doğru olmaz mı? Ben şahsen burada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına verdiğimiz soru önergesinin cevabını da beklediğimi ifade etmek istiyorum.
Türkiye'nin neresinde olursa olsun çalışan insanlarımıza, ekmek parası için çalışan insanlarımıza saygı göstermek zorundayız. Sosyal devlet anlayışına göre de bu insanların iş güvenliğini sağlama mecburiyetimiz vardır. Bu açıdan bakıldığında sadece madencilerin değil, bütün emekçilerin iş güvenliğini sağlamak devletin bir mecburiyetidir, görevidir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Toparlayalım Sayın Milletvekili.
HAYRETTİN NUHOĞLU (Devamla) - Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak bizler de bu konuların üzerine gitmek suretiyle ama bir anlayış birliği içerisinde gitmek suretiyle çözüm önermeliyiz, çözüm getirmeliyiz.
Ben tekrar, oradaki şehit işçilerimize rahmet diliyorum, ailelerine başsağlığı diliyorum; yaralı olan işçilerimize de acil şifalar diliyor, hepinize saygılar sunuyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)