GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Manisa Milletvekili Erkan Akçay ve İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu'nun yaptığı açıklamalarındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:2
Birleşim:32
Tarih:14.12.2018

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın MHP Grup Başkan Vekili Sayın Bartholomeos'tan bir referans verdi. Peki, madem Sayın Bartholomeos Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve gerçekten öyle, neden Ruhban Okulu Sayın Bartholomeos'un defalarca talebine rağmen açılmıyor? Neden Rum halkı Türkiye'de yalnızca bin kişi kaldı, bir zamanlar yüzde 20'siyken yalnızca bin kişi kaldı?

Veya değerli arkadaşlar, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumuna ayrılan bütçeyi eleştirdiğimi söyledi. Hayır, eleştirmedim. Ben yalnızca bu kurumların Türkiye'de yaşayan bütün halklara, bütün dillere hizmet etmesi gerektiğini ve Türk'ün tarihinin yalnızca tek başına yazılamayacağını, halkların tarihinin bir arada yazılabileceğini iddia ettim. "Bir imparatorluk bakiyesiyiz ve mirasçısı olduğumuz tarihe layık olalım." dedim.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Toparlayın Sayın Milletvekili.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Çoğulcu bir tarihimiz var, bir imparatorluk bakiyesiyiz ve bütün kurumlarımızın da buna uygun bir şekilde yapılanması ve bütün dillerin, bütün kültürlerin, bütün inançların yaşaması için ve vergisini verdiğimiz, hep beraber vergisini verdiğimiz devletin bütün kimliklere eşitlik çerçevesinde hizmet etmesi gereği için bu kurumların bu çerçevede yapılanması gerektiğini söyledim.

Bir de İYİ PARTİ'nin grup başkan vekili Hrant Dink'e övgüler düzdü. Çok teşekkür ediyorum ama biliyorsunuz, Hrant Dink'i de biz bu ülkede yaşatamadık. Devletin gözetiminde Hrant Dink maalesef katledildi arkadaşlar. Bu anlamda hepimiz bu konuda öz eleştiri vermeliyiz. Bir barış güvercinini bu çerçevede yaşatamadık.

Hepinize saygılar sunarım. (HDP sıralarından alkışlar)