| Konu: | Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 41 |
| Tarih: | 26.12.2018 |
MEHMET METANET ÇULHAOĞLU (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5'inci maddesi üzerinde vermiş olduğum önerge hakkında görüşlerimi ifade etmek için söz almış bulunuyorum. Yüce heyetinizi saygıyla selamlarım.
Değerli milletvekilleri, 16/8/2016 günü İstanbul UKOME kararıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinden araç geçişlerinde kısıtlamaya gidildi. Bakınız, karar ne zaman alınmış? Yavuz Sultan Selim Köprüsü resmî açılışından sekiz gün önce alınmış. Bunun ana sebebi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü şartnamesinde yılda 49 milyon 275 bin araç geçiş garantisi verilmesidir. Bu karar sonucu sınıf farkı nedeniyle köprü geçişlerinde yüksek oranlı cezalarla vatandaşlarımızın mağdur olmasına neden olmuş, bu kanunda, Sayıştay denetim raporunda OGS ve HGS geçişlerindeki kaçaklara dikkat çekilerek uygulamada tahakkuk kaydı bulunmayan geçiş ücretlerine ilişkin gerçekleştirilen tahsilatın hangi araçtan yapıldığının bilinmediği ve sonuç itibarıyla bu ücretlere ilişkin alacakların sağlıklı takibi yapılamadığı ifade edilerek tahsilatın hangi araçtan yapıldığı bilinmediği için vatandaşlar yüklü meblağlarla mağdur edilmektedir, diyerek yürütmeden vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesini İYİ PARTİ Grubu adına 15 Aralık 2018 tarihinde yaptığım konuşmada talep etmiştim. Vatandaşlarımızın cezalarını ortadan kaldırmayı, cezalarını ödeyenlere de ödedikleri meblağı geri alabilme imkânını sağlayan 5'inci maddeyi olumlu bulduğumu memnuniyetle belirtiyorum.
Öneri olarak, Osmangazi Köprüsü, otoyollar ve köprü bağlantı yolları ile Avrasya Tüneli geçişlerinde OGS ve HGS cezalarının da kaldırılmasını, UKOME kararının yeniden gözden geçirilerek birinci sınıf araçlar olan kamyonet, panelvan, N1 sınıfı, ruhsatında karavan yazan taşıtların her üç köprüden de geçer hâle getirilmelerini talep etmekteyim.
Bir başka mağduriyet nedeni de araç kasko fiyatlarının yüksekliği. Dolayısıyla bu konuda da yetkililerin özellikle ivedi olarak bu konunun üzerine eğilmesini ve burada da bir düzenlemeye gidilerek araç sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesini talep etmekteyim.
Değerli milletvekilleri, biz İYİ PARTİ Grubu olarak vatandaşımızın sesi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener partimizin grup toplantılarında vatandaşlarımızın şikâyetlerini ve mağduriyetlerini dile getirmiş, bununla da kalmayarak Hükûmete çözüm yollarını da göstermiştir. Vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren önemli güncel birkaç tane örnek vermek istiyorum.
Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener 23 Ekim 2018'de "Fındık için taban fiyatı 10 TL, maliyet ve 5 TL de refah payı, toplam 15 Türk lirası olmalıdır." dedi. Üç gün sonra siz 26 Ekim 2018'de fındık alımı için taban fiyatını 14,5 Türk lirası olarak açıkladınız. 20 Kasım 2018'de "Asgari ücrete de kendi maaşına yaptığın kadar, yüzde 26 zam yapacaksın, asgari ücret 2.020 Türk lirası olacak." dedi, siz otuz beş gün sonra, 25 Aralık 2018'de asgari ücrete yüzde 26 zam yaptınız, asgari ücret net 2.020 Türk lirası oldu. 13 Kasım 2018'de "Bugün 'Dövizi indirdik.' diye hava atanlar peki, doğal gazın, elektriğin fiyatını indirdi mi? 'Zam yok.' diyorlar, yüzde 30 zam zaten yapıldı. Döviz düştüyse geri alın elektrik ve doğal gaz zamlarını." dedi ve kırk iki gün sonra, 25 Aralık 2018'de, 1 Ocak 2019'dan itibaren elektrik ve doğal gazda ancak yüzde 10 indirim yapılacağı Hükûmetiniz tarafından belirtildi. Görüldüğü gibi, halkın sesi ve halkın nefesi olan İYİ PARTİ görevini layıkıyla yapıyor, yapmaya da devam edecek.
3600 ek gösterge sözü unutulmamalı, İYİ PARTİ olarak unutturmayacağız.
Evet, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır." sözüyle onurlandırdığı bizleri yetiştiren öğretmenlerimize; polisimize, hemşire ve ebelerimize ve imamlarımıza tüm grubu bulunan siyasi partiler söz vermedik mi arkadaşlar? Verdik. Verdiğiniz sözleri unutturmamak için, İYİ PARTİ Grubu olarak 3600 ek gösterge verilene kadar bunu dile getirmeye devam edeceğiz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MEHMET METANET ÇULHAOĞLU (Devamla) - Başkanım, toparlıyorum.
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.
MEHMET METANET ÇULHAOĞLU (Devamla) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Taşeron işçilerimizden belediyelerde çalışan kadro alamayanlara kadroları verilene kadar, kadroları verilenlerin de 4+4 zam adaletsizliği çözülene kadar, emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetleri giderilinceye kadar konuşacağız.
Bizim verdiğimiz kanun tekliflerini reddettiniz. Siz getirin, biz destek olalım, birlikte vatandaşlarımızın mağduriyetlerini çözelim; dönüp size de teşekkür edelim değerli arkadaşlar.
Ben bu duygu ve düşüncelerle, 2019 yılının milletimize hayırlar getirmesi dileğiyle yüce heyetinizi saygılarımla selamlıyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)