| Konu: | Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 41 |
| Tarih: | 26.12.2018 |
SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Birisi bir kuyuya bir taş atmış hep beraber onu çıkartmaya çalışıyoruz. Bir torba yasa görüşüyoruz, o yüzden ben de ilk eleştirimi torba yasadan doğru yapmak istiyorum.
Torba yasa bir istisna durumu olması gerekirken biz burada bugüne kadar bütün yasaları torba yasa şeklinde çıkartmaya çalışıyoruz. Bu, aslında bu Meclise büyük bir saygısızlıktır. Çünkü biz buraya halkın iradesini temsil etmek için, halkın eleştirilerini, taleplerini, kararlarını buraya yansıtmak için halk tarafından gönderildik fakat burada yasama ilkelerine uyulmadan ve egemenlik ilkesi ihlal edilerek "torba yasa" adı altında bir sürü birbirinden farklı içerikteki ne olduğu anlaşılmayan maddeler buraya geliyor ve geçirilmeye çalışılıyor. Bu açıdan kabul edilebilir bir şey değil torba yasa. Benim burada öncelikli teklifim, bu torba yasa rutininden çıkalım, torba yasayı artık bir kenara atalım ve gerçek bir yasama işlevini hayata geçirelim. O zaman çok daha faydalı olabiliriz diye düşünüyorum.
Biraz önce burada diğer maddelerde de bazı kararlar alındı. Örneğin köprülerle ilgili, köprü geçişleriyle ilgili kararlar alındı, cezaların ertelenmesi, kaldırılması yönünde bazı teklifler de bu torba yasa içerisinde geliyor. Biz bu tekliflerin köklü bir şekilde tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin köprüleri tartışalım arkadaşlar. Bu köprüler yapıldığında, hükûmetler bu köprüleri yaptığında halkın vergileriyle yapmadılar mı? Yaptılar. Halkın vergileriyle yapılan bu köprüler "Paramız yok." diyerek "Köprülerin maliyeti çıksın." diye paralılaştırıldı. O zaman neden hâlâ köprülerden para alınıyor? Hâlâ bu köprülerin maliyeti karşılanmadı mı? Bunun gibi, bugün görüştüğümüz teklifin 6'ncı maddesi de büyükşehre bağlı, eskiden köy olan ve daha sonra, 6360 sayılı Kanun'la mahalle statüsüne getirilen köylerle ilgili bir yasa. Ne deniyor? "Burada mağduriyetler var, bu mağduriyetleri biraz erteleyelim." deniyor, Yani, cezalar var, vergiler var; emlak vergisi, içme suyu, kullanma suyu gibi. Hangi amaçla kullanıldığı ve kimler tarafından, hangi gelir sınıfına tekabül edecek şekilde kullanıldığı belli olmayan bu tür kalemlerin ertelenmesi düşünülmüş, teklif ediliyor; bir ertelenme yapılıyor. Bir kere, hani "Mağduriyetler var ama bu mağduriyetleri biraz erteleyelim." deniyor. Hayır, biz bu mağduriyetleri ortadan kaldıralım; niye mağduriyetler sürsün? Örneğin siz bu emlak vergisinin, içme suyu ya da kullanım suyuyla ilgili cezaların ertelenmesiyle ilgili olarak kimin cezasını erteliyorsunuz? Büyük bir otelin de cezasını erteliyor olabilirsiniz, af kapsamına girmiş olabilir; içme suyunu zor ödeyen bir köylünün de, bir mahallelinin de, yoksul bir emekçinin de vergisini erteliyor olabilirsiniz. Dolayısıyla, biz bunların niteliğine bakmak zorundayız. Niteliğine bakmadığımız zaman, yani bir genelleme yaptığımız zaman o genelleme içerisinde adaleti sağlamamız mümkün değil. Biz her yurttaşın 10 metreküp suyu zaten ücretsiz olarak kullanabilmesi gerektiğini söylüyoruz; her yurttaşın belli bir kilovatsaat elektriği, her yurttaşın kafasını sokacağı bir konutunun olması gerektiğini savunuyoruz. Gelin, biz bunları konuşalım, bunları yasalaştıralım. Dolayısıyla, böyle, kıyılara gelip oranın rantından faydalananlara da avantaj sağlayan bu tip, ne olduğu belli olmayan, hangi gelir sınıfına hizmet ettiği belli olmayan yasaları çıkartmayalım bu torba yasalar içerisinde. Dolayısıyla, torba yasalar gelmesin; bizler halkın, yoksulların, emekçilerin gündelik yaşamını insana yakışır bir şekilde geçirebileceği yasaları burada birlikte tartışalım diyoruz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (Devamla) - Bu sebeple gelen bu yasa teklifini uygun görmüyoruz, kabul etmiyoruz. Evet, ertelensin fakat herkes için ertelenmesin. Zenginden daha çok vergi alalım, yoksuldan vergi almayalım. Bunları ayırabilecek şekilde bu yasaları biz tasnif etmek zorundayız ve bu yasaları kimler için çıkaracağımızı da burada tartışmak zorundayız. Torba yasa buna hizmet etmiyor arkadaşlar.
Öte taraftan, burada tartışırken çeşitli ifadeler geçiyor, bunlara dair de bir düzeltme yapmak isterim. Mesela, burada yasaları biz tartışırken bir hatip şöyle bir benzetme yaptı, dedi ki: "Evin bir reisi vardır. Nasıl ki evin reisi yanlış bir şey yaparsa, bu kötü bir sonuç ortaya çıkarırsa ülkenin de reisi baştan yanlış yaparsa bütün ülke bundan rahatsız olur."
Arkadaşlar, biz reislere karşıyız. Evlerde de reis istemiyoruz, ülkede de reis istemiyoruz. Biz, eşitlik istiyoruz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (Devamla) - Ve bu Meclis eşitliğin meclisi olmalı, eşitliği sağlayacak bir meclis olmalı.
Selamlamak için...
BAŞKAN - Uzattım ben bir dakika.
SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (Devamla) - Öyle mi?
Peki, teşekkür ediyorum. (HDP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim.