GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:44
Tarih:10.01.2019

OYA ERSOY (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulumuzu saygıyla selamlıyorum.

26'ncı maddede yapılan düzenlemeyle işsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarında kısmi bir iyileştirme yapılmaktadır. Bildiğimiz gibi, daha önceden uygulanan biçimiyle, işçinin kesintisiz olarak 120 gün çalışma şartı hastalık durumunda ya da işveren ücretsiz izne çıkardığında bu 120 gün içinde sayılmıyordu. Bu yapılan büyük haksızlık bu maddeyle bir nebze gideriliyor. Peki, kriz koşullarında, bugün, özellikle yoğun bir ekonomik kriz koşullarından geçerken bu yapılan düzenleme yeterli mi? Tabii ki yeterli değil.

Burada yapmamız gereken iki tane şey var. Birincisi, krizin en büyük sonucu işsizliktir. Ciddi anlamda işten çıkarmaların olduğu bu dönemde, işsizlerin yoğun olarak yararlanabileceği şekilde bu maddenin, koşulların esnetilmesi lazım. Bu yüzden yapılması gerekenler belli.

Birincisi, 120 gün şartını gelin 90 güne indirelim. Üç yıl içinde 360 gün şartını gelin 180 güne indirelim. İşsizlerin maaşını enflasyon oranında artıralım ve işsizlik maaşının ödenme süresini artıralım. Burada yapılan bu kısmi değişiklik dışında asıl önemlisi İşsizlik Fonu'nun sadece ve sadece işsizler yararına kullanılmasıdır çünkü bu fon işçilerin fonudur.

Burada daha önce Sayın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanına sorduk, hâlâ cevap alamadık; DİSK, İŞKUR'a sordu, hâlâ cevap alamadı. Biz buradan bir kez daha soralım: İşsizlik Sigortası Fonu üç kamu bankasının 11 milyar liralık tahvillerini düşük faizle neden ve nasıl satın almıştır? Yani soruyoruz: İşsizlik Sigortası Fonu'nun yani işçilerin 11 milyarı ne oldu, ne yaptınız, nereye harcandı bu, neden harcandı?

Sayın milletvekilleri, İşsizlik Sigortası Fonu sadece ve sadece işçilerindir, işsizlerindir. Yıllarca biriktirdikleri ücretlerinden, alın terlerinden oluşan bir fondur bu. O yüzden gelin, hep birlikte bu fonu siyasi iktidarın arpalığı olmaktan çıkaralım ve krizde işçi sınıfını koruyacak düzenlemeleri birlikte yapalım.

İşsizliğin arttığı kriz koşullarında eğer siz işsizlerin, işçilerin çıkarını koruyorsanız, düşünüyorsanız, krizin yükünden halkı kurtarma derdiniz varsa İşsizlik Fonu'nu krize karşı işçileri korumak için kullanırsınız, sadece sosyal yardım alan ailelerin, hanelerin 80 liralık elektrik faturalarını ödemekle övünmez, onun yerine, işçinin, işsizin, tüm asgari ücretlilerin 230 kilovatsaat elektrik tüketimini parasız yaparsınız. Sadece bu da yetmez, her haneye 18 metreküp su, 140 metreküp doğal gaz parasız olmalıdır. Çok net, halkın işe gidiş geliş saatlerinde ulaşım parasız olmalıdır. Tüm bunlar lütuf değildir, halkın haklarıdır.

Değerli milletvekilleri, yıllardır bunları savunan, halkın hakları için mücadele eden halkevlerinin kamu yararına dernek statüsü AKP iktidarı tarafından kaldırılmıştır. Bahane, yoksul bir örgüt olması. Evet, halkevleri yoksul bir örgüttür, halkevleri yoksulluğa karşı dayanışmayı örgütler, halkevleri yoksullaştıran politikaların karşısındadır ve halkı yardım adı altında dilencileştirme politikalarına da şiddetle karşıdır, o yüzden kimseye yardım falan etmez, dayanışmayı savunur.

Kamu yararını parayla ölçemezsiniz, kamu yararı halkın haklarını savunmak yani kamuyu savunmaktır. Halkevleri bugüne kadar ne devletten ne içeriden ne dışarıdan hiçbir şekilde bir kuruş yardım almamıştır, fon adı altında hiçbir şey almamıştır çünkü halkevleri bağımsızdır ve bağımsızlığın önünde bu tür fon almaları engel olarak görmektedir. AKP iktidarı, halkevlerinin kamu yararına dernek statüsünü kaldırırken çoğunluğu cemaat ve tarikatlarla bağlantılı vakıf ve derneklere kamu yararı statüsü vermiştir.

Adı yolsuzluk ve istismarla anılan Deniz Feneri...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

OYA ERSOY (Devamla) - Bir dakika daha rica ediyorum Sayın Başkanım.

BAŞKAN - Bir dakika verelim.

OYA ERSOY (Devamla) - ...cehennemde yanmayan kefen satan Cüppeli Ahmet'in Hoca Ahmet Yesevi Derneği, Menzil tarikatıyla ilişkisi bilinen Beşir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, kamu yararına faaliyeti, Afrika'da dağıtmak için Kur'an-ı Kerim toplamak olan ve cihatçıların cirit attığı İdlib'e yardım alan Hak İnsani Yardım Sağlık, Eğitim, Kültür ve Çevre Koruma Derneği vesaire vesaire... Bu dernek ve vakıflara yıllardır bedelsiz kamu arazisi ve arsalar tahsis edilmiştir, muhtelif muafiyetlerden yararlandırılmışlardır ve kamudan aktarılan paralarla ihya edilmişlerdir.

Kamu yararı, halkevleri için bir statü değildir, temel bir ilkedir. Bu dava -çok net ki- devleti şirket gibi yönetmek isteyen, kamuyu talan ederek piyasacı ve gerici bir kamu oluşturmak isteyenlere karşı halkın haklarını yani kamunun haklarını savunanların davasıdır. Halkevleri halkın örgütüdür, halkevleri Yaşar Kemal'lerin, Muzaffer İzgü'lerin, Gülten Akın'ların örgütüdür. Her tarafta, bulunduğu her yerde...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

OYA ERSOY (Devamla) - Bir dakika daha rica edeceğim.

BAŞKAN - Peki, hadi bakalım, bir dakika daha.

OYA ERSOY (Devamla) - Bulunduğu her yerde kültürü, sanatı, bilimi götüren bir örgüttür. Halkevleri, bütün mahallelerde kütüphaneler demektir, halkevleri tarihi, ümmetten yurttaşa dönüşmenin tarihidir. Bu tarihte halkevleri, biat etmeyen, hakkını arayan ve hakkını bilen kuşaklar yetiştirmiştir ve bundan sonra da yetiştirmeye devam edecektir. Halkevleri bu ülkenin en köklü kurumudur. Seksen yedi yılda 2 kez askerî darbeyle kapatılmıştır, hâlâ dimdik ayaktadır. Şimdi iktidar sahipleri seksen yedi yıl içinde kaç iktidar değişti, onu düşünsün. İktidarlar gider, halkevleri kalır.

Genel Kurulumuzu saygıyla selamlıyorum. (HDP sıralarından alkışlar)