GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:46
Tarih:16.01.2019

SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (İzmir) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Değerli milletvekilleri, bu yasayla uluslararası acil yardım özel hesabından yapılan harcamaların nereye yapıldığı denetlenmeyecek. Yasanın amacı bu. Çünkü bu hesap Kamu İhale Kanunu'ndan ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'ndan muaf hâle getiriliyor yani denetim kaldırılıyor. Sormak istiyoruz, neden?

Tek adam sistemi Türkiye'yi bir şirket gibi yönetmek istiyordu ve bu da, yapılan bu uygulama da tam da böyle bir şirket gibi yönetmenin bir sonucu. Konu yandaş sermaye gruplarının çıkarları olunca anında yasalar hazırlanır, bütçeler ayrılır, teşvikler uzatılır, vergiler silinir ama konu emekçiler, köylüler, işçiler olunca, emeğiyle geçinenler olunca ya para yoktur ya da bunlar boş işlerdir. Böylece ipe un serilmeye çalışılır. Bunu biz dün EYT meselesinde gördük.

Bakın, bu yaklaşım yani yasaların yok sayılması, Anayasa'nın yok sayılması hukuka aykırı; aslında, bu, Türkiye Büyük Millet Meclisine, devletin ilkelerine, esaslarına aykırı. Bizim odalarımıza bu kitapçık getirilip bırakılıyor -Anayasa kitapçığı- fakat biz her gün burada Anayasa'nın çiğnendiğine tanıklık ediyoruz. Bunu nerede kullanacağız, ne için kullanacağız, gerçekten ciddi bir sorun çünkü Anayasa Mahkemesinin kararlarına hiçbir şekilde uyulmuyor, Anayasa'ya da uyulmuyor. Bakın, bu Türkiye Büyük Millet Meclisinin Başkanı belediye başkan adayı oluyorsa eğer, Anayasa'ya göre istifa etmesi gerekirdi, değil mi? Fakat her iki durumu da sürdürüyor, hem bu Meclisin Başkanlığına devam ediyor hem bir partinin belediye başkan adaylığına devam ediyor. Bu hukuksuzluk, bu anayasasızlık durumunu yaşıyoruz hep birlikte. Bu yasa teklifi de tam da bunun göstergesi.

Yine size Leyla Güven'i göstermek istiyorum. Sevgili Leyla Güven bugün açlık grevinin 70'inci gününde. Bu Parlamentonun bir parçası, hepimiz kadar, benim kadar, sizler kadar; milletvekili, halkın oylarıyla, halkın iradesiyle seçildi, halkı temsil ediyor. Fakat bugün Anayasa'yı yok sayanlar, halkın iradesini yok sayanlar Leyla Güven'i de görmezlikten geliyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Ama hepsi birbirine bağlı, büyük bir diyalektik işliyor burada. Eğer siz Anayasa'yı yok sayarsanız o zaman tecridi de kabul edersiniz. Tecrit insanlık suçudur, Leyla Güven bu insanlık suçuna karşı açlık grevinde. Tecrit yapmaya hakkınız var mı? Hiç kimseye tecrit uygulamaya hakkınız yok. Uluslararası sözleşmelere göre, insan hakları mahkemelerine ve uluslararası evrensel hukuk normlarına göre, yapılan bir suçtur, anayasal bir suçtur. Bu suçu ortadan kaldırın, barışa bir el uzatın, kalıcı bir barışı hep beraber getirelim, demokratik bir Türkiye'de yaşayalım diye Leyla Güven bu açlık grevinde. Anayasa'yı, ki bu Anayasa 12 Eylül faşizminin Anayasası'dır, bu kötü Anayasa'yı dahi uygulayın çağrısıdır aynı zamanda. Türkiye halklarının barışa ihtiyacı yok mu, insana yakışır bir yaşama ihtiyacı yok mu? İşte Sevgili Leyla Güven böyle bir çağrı yapıyor. O aynı zamanda, burada olması gerekirken Diyarbakır Hapishanesinde. Hukuksuz bir şekilde Anayasa'yı çiğneyenler baş tacı edilmiş. Tek adam rejimi, bildiği gibi, istediği gibi Anayasa'yı çöpe atabiliyor fakat bu Parlamentonun bir parçası olan, üyesi olan Sevgili Leyla Güven hukuksuz bir şekilde Diyarbakır Hapishanesinde tutuluyor. Buna bir son vermek gerekiyor.

Cezaevlerinde bini aşkın açlık grevi var, 256 civarında dönüşümsüz, süresiz açlık grevi yaşanıyor. Yine, bu Parlamentoda milletvekili olmuş 2 arkadaşımız, önceki dönem milletvekillerimiz Selma Irmak ile Sebahat Tuncel de açlık grevine başladı.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, sözlerinizi bağlayın Sayın Kemalbay.

SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (Devamla) - Teşekkürler.

15 Ocakta açlık grevine başladılar. Ne bekliyorsunuz, ne bekliyoruz?

Tabii, ben kime sesleniyorum burada? Artık partiler bir, iki, üç diye sıralanıyor. Artık "AKP iktidar partisi" demeli miyiz, dememeli miyiz; bu konuda da aslında tartışmaya da gerek yok çünkü AKP sarayın noteri olarak çalışan bir parti, 1'inci parti, sarayın noterliğini yapıyor ya da postacılığını yapıyor; bakanlar arasında kanunları gezdirenler ya da saraydan geleni olduğu gibi geçirenler. Tıpkı işte bu 49'uncu maddedeki gibi. Bu madde Anayasa'ya aykırı arkadaşlar, bu madde geçirilemez. Bu Meclisin Başkanı Anayasa'ya aykırı bir şekilde belediye başkan aday olamaz. Saray Anayasa'yı çiğneyemez, halka hesap vermek zorunda. Leyla Güven'in talebi taleplerimizdir. Tecrit kaldırılmalıdır, tecrit insanlık suçudur.

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen Sayın Kemalbay.

SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (Devamla) - Türkiye Cumhuriyeti Anayasası işkenceyi yasaklamıştır, tecridi yasaklamıştır; dolayısıyla işkence ve tecrit suçtur, bu suçu işlemeyi bırakın. Cezaevlerinden eğer tabutlar çıkmaya başlarsa bu halka siz hesap veremezsiniz, biz hesap veremeyiz, kimse hesap veremez. Bu anlamsız suskunluğun, anlamsız yok saymanın artık bitmesi gerekiyor. Bu çatışmacı, savaşçı politikaların, kutuplaştırıcı, ötekileştirici, yok sayıcı politikaların artık bitmesi gerekiyor. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor, herkesin cesaretle demokrasiyi ve kalıcı barışı savunmak için Leyla Güven'in sesine kulak vermesi gerekiyor. Bakın, dünyanın her yerinden Leyla Güven'e ses veriliyor, sesine ses katılıyor fakat bu Meclisten hâlâ çıt çıkmadı.

Teşekkür ediyorum. (HDP sıralarından alkışlar)