| Konu: | Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 47 |
| Tarih: | 17.01.2019 |
İMAM HÜSEYİN FİLİZ (Gaziantep) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 39 sıra sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 10'uncu maddesi üzerinde İYİ PARTİ Grubunun vermiş olduğu önerge üzerinde söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu saygılarımla selamlarım.
Bu maddede, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici 78'inci madde uyarınca asgari ücret desteğinin 2019'da on iki ay boyunca uygulanacağı belirtilmiştir. Uzun vadeli sigorta kollarına tabi kişileri çalıştıran işverenlerin bu haktan yararlanacağı, işverenlere sağlanacak bu prim ödemeleri desteğinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacağından bahsedilmektedir. İYİ PARTİ Grubu olarak sanayicilere üretimlerini devam ettirebilmeleri; esnaf, sanatkâr ve işçilerin ayakta kalabilmeleri için verilen her türlü desteğin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Değerli milletvekilleri, içinde bulunduğumuz ekonomik durum ve kriz nedeniyle sanayiciler ve çalışanlar birçok problem yaşamaktadırlar. Kendi memleketim olan Gaziantep, yıllardan beri kendi kaynaklarıyla büyümesini gerçekleştirmiş bir sanayi şehridir. Girişimci ruh, şehrimizde her anlamda karşılık bulmuş ve yatırıma dönüşmüştür. Yaklaşık 43 milyon 200 bin metrekare alan üzerine kurulmuş 5 adet organize sanayi bölgesi olan Gaziantep'te, 950 adet firmanın, 308 adedi tekstil, 208 adedi gıda, 81 adedi de plastik alanında olmak üzere, diğer sanayi kollarıyla birlikte serbest bölgesi de ilave edilince toplam yaklaşık 140 bin kişiye istihdam imkânı sağlanmaktadır ancak son zamanlarda yaşanılan ekonomik krizden Gaziantep de etkilenmiş ve sanayicilerimiz ve işçilerimiz bu sıkıntılardan nasibini almıştır.
Değerli milletvekilleri, sıkıntıların bir kısmını burada dile getirmek istiyorum. Artan faiz yükü iş adamlarımızın belini bükmüş, kâr marjları bu faiz oranlarının çok altında kalmış ve insanlarımız neredeyse üretimden ve ticaretten soğumuştur. Bankaların güvensiz ve tedirgin tutumları iş adamlarımızın moralini bozmakta ve çalışma azmini kırmaktadır. Sürekli ve düzensiz bir şekilde değişen döviz kurları, geleceğe dönük yatırım düşüncelerinin askıya alınmasına sebep olmuş ve tüm maliyet hesapları altüst olmuştur.
Enerji fiyatlarındaki artış neredeyse 2 katına çıkmıştır. 2017 Aralık ayında 1 kilovatsaat elektrik için KDV dâhil 0,26 TL ödenirken 2018 yılında bu rakam KDV dâhil 0,41 TL olmuştur. Neredeyse yüzde 58'leri bulan bu artış karşısında sanayicilerimizin rekabet edebilme kabiliyetleri azalmıştır. 2017 Aralık ayında 1 metreküp doğal gaz için KDV dâhil 0,89 TL ödenirken 2018 yılında bu rakam KDV dâhil 1,54 TL olmuştur; bir yıldaki artış yüzde 73'tür. 2017 Aralık ayında 1 metreküp su için KDV dâhil 3,79 TL ödenirken 2018 yılında bu rakam KDV dâhil 4,61 TL olmuştur; bir yıldaki artış yüzde 21,5 olmuştur.
Şehrimizde ve bölgemizde yatırım yapan Suriyeli girişimciler, özellikle ayakkabı, terlik yan sanayi firmalarında ayrıca bir sorun teşkil etmektedir. Denetimden uzak bu iş yerlerinde sigortasız Suriyeli işçiler çalıştırılmakta ve Suriyeli mültecilerin sigorta primi, BAĞ-KUR primi ödememeleri haksız rekabet doğurmaktadır. Dolayısıyla, aynı işi yapan sanayicilerimiz haksızlığa uğramaktadır. Ayrıca, ekonomik kriz sadece işverenleri değil, işçilerimizi de etkilemektedir. Ağustos 2018'den itibaren çok sayıda işçinin işlerine son verildiği ya da zorunlu izne çıkarıldığıyla ilgili iddialar bulunmaktadır. Bu iddiaların araştırılması gerektiğini belirtiyor, Genel Kurula saygılar sunuyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Filiz.