| Konu: | Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 47 |
| Tarih: | 17.01.2019 |
TUBA VURAL ÇOKAL (Antalya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 11'inci madde üzerinde söz almış bulunmaktayım.
Yapmış olduğunuz kanun teklifi düzenlemelerini incelerken mağdur olan taşeron işçileriyle ilgili bir düzenleme yapılmadığını görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı sarayına, 30 Ekim 2018 tarihi itibarıyla, sürekli işçi kadrosuna 1.108 işçi daha alınmıştır. Bu hizmetler için de kadro açılmasıyla birlikte, sarayda çalışan memur, sözleşmeli personel ve işçi sayısı 2 kat birden artarak ekim ayı sonu itibarıyla 2.374'e çıkmıştır. Ülkemizde 3 milyon 600 bin işsiz ve her alanda atama bekleyen üniversite mezunu milyonlarca arkadaşımız varken, sarayda, kriterleri belli olmayan, yüksek maaşla danışman yapılan ve ofislerde çalışacak kişilere tanınan ayrıcalığın adı adaletsizlik değildir de nedir?
Şanlıurfa'da, Toplum Yararına Program kapsamında, Millî Eğitim Müdürlüğünde dokuz ay süreyle çalıştırılacak bin kişilik iş için 44 bin kişi başvuruda bulunmuştur. Bu içler acısı durumun sorumlusu kimdir?
Haklarında hem Meclis araştırması önergesi hem de soru önergesi verdiğim -1 milyona yakın kişiyi ilgilendiren- taşeron işçilerimiz de mağduriyet yaşamaktadırlar. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle düzenlenen taşeron işçilere kadro düzenlemesinde 100 binin üzerindeki KİT çalışanı kadroya geçememiştir.
Kara yollarında çalışan 14.500 kişi, 12 bin yemekhane çalışanı, 11 bin kiralık araç şoförü, 3.500 hastane bilgi işlem sistemi personeli, radyoloji görüntüleme çalışanları, laboratuvar çalışanları, diş protez ihalesi çalışanları gibi, toplamda 100 bine yakın işçi yüzde 70 ihale sözleşmesine takıldıklarından dolayı ihale mağduru olup kadrodan yararlanamamıştır. Yüzde 70 şartı kaldırılarak bu mağdur işçilerin mağduriyetleri giderilmeli, tamamı kadroya alınmalıdır.
Belediye ve il özel idare çalışanı 450 bin işçi sürekli işçi kadrosunda değil, bu kurumların iktisadi teşekküllerinde istihdam edilmişlerdir. Bu yüzden, çalışan arkadaşlarımız yılda 4 taksitle ödenen ilave tediye ücretinden faydalanamamaktadır. Kurumlarda yıllarca joker eleman pozisyonunda olan yani raporlu yerine çalışan arkadaşlarımız o yıl içerisinde 4 Aralık 2017 tarihinde çalışıyor görünmediğinden dolayı kadro alamamıştır. Ayrıca, KİT'ler kapsamında çalışan işçilerin iki yıl çalışma şartına tabi tutulacak olup belli kontenjanlar dâhilinde kadroya alınacak olması büyük mağduriyete yol açacaktır. Bu uygulama yeniden gözden geçirilerek mevcut çalışanların tamamı kadroya alınmalıdır. Zorunlu emekliliğe sevk edilme durumu ortadan kaldırılmalı, memurlarda olduğu gibi, kişinin onayıyla çalışma süresi 65 yaşına kadar çıkarılmalıdır. 7600 gün prim şartından dolayı taşeron işçiler emekli ettirilmiştir. Bu şartlar altında emekli olan taşeron işçiler günümüzde asgari ücretin de altında maaş almaktadırlar. 696 sayılı KHK'yle sürekli işçi kadrolarına geçen işçiler 2020 yılı sonuna kadar yüksek hakem sözleşmesine tabi tutulacak olup eski kadrolu işçilerin yararlandığı haklardan yararlanamayacak olmaları kurumlarda iş barışını bozacaktır. En alt limitten verilen haklar, örneğin yemek ücreti 5 TL brüt, her altı ay yüzde 4 maaş zammı enflasyon karşısında erimiş olup bu durumun 2020 yılına kadar sürdürülebilirliği imkânsızdır. Kadroya geçen işçilere özellikle enflasyon farkı verilmeyip sadece yüzde 4 zam uygulanacak olması, Sayın Cumhurbaşkanının her ortamda "Biz işçilerimizi enflasyona ezdirmiyoruz." sözünü havada bırakmaktadır. Maalesef işçilerin tamamı enflasyona ezdirilmiştir. Ayrıca "eşit işe eşit ücret" söyleminden yola çıkılarak hâlen daha kadroya geçen işçilere asgari ücret üzerinden maaş uygulaması son bulmalı, taşeron firmalara verilen kâr payının işçilere verilmesi gerekmektedir. Sağlıkta çalışan işçilere de yıpranma payı verilmeli, özel güvenlik görevlisi olarak çalışanlara da gece çalışma farkı ücreti ödenmelidir. Sosyal tesislerde çalışan işçiler de kadroya alınmalıdır. Millî Eğitim Bakanlığında çalışan geçici işçiler sürekli işçi kadrolarına alınmalıdır. Devlet bankalarında taşeron olarak çalışan personel kurum bünyesinde istihdam edilmelidir. Sendikalı olarak kurumlarında iş bütünlüğü sağlanması amacıyla NACE kodlarında düzenleme yapılmalı, herkes çalıştığı kuruma ait iş kolunda sendikalara üye olabilmelidirler.
Sözlerime son verirken yapılan adaletsizlerin, eşitsizliklerin ve haksızlıkların ortadan kaldırılmasını temenni ediyorum.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, bağlayın sözlerinizi Sayın Vural Çokal.
TUBA VURAL ÇOKAL (Devamla) - Ve buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum: Antalya Manavgat'taki Sorgun ormanındaki ağaç katliamına bir an önce son verilmesini talep ediyorum.
Hepinize saygılar sunuyorum.
Teşekkürler. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Vural Çokal.