| Konu: | Türkiye'de sorunlu yargı sisteminin hızla geliştiğine, Sedat Peker'in AKP'yle bağlantısının olup olmadığını ve tehditler savuran, iç savaş çağrısı yapan bu kişinin tutuklanmamasının nedenini öğrenmek istediğine, Hakkâri Milletvekili Leyla Güven'in mevcut hukuka uyulması talebinin karşılanması gerektiğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 49 |
| Tarih: | 06.02.2019 |
FATMA KURTULAN (Mersin) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Türkiye'de sorunlu bir yargı sisteminin hızla geliştiğini hep söyleyedurduk. Bugün de yakın zamanda da gördük, daha önce de örnekleri olan, organize suç çetesinin başı olmaktan hüküm almış biri resmen bir iç savaş çağrısı yaptı. Bu kişinin ilk tehditleri değil, daha önce "Dışarıda yakaladıklarımızın hepsini ağaçlara, bayrak direklerine astıktan sonra o cezaevlerine de gireceğiz, onları cezaevlerinde de asacağız. Boyunlarından asacağız bayrak direklerine." demişti. Burada yine bir göstermelik dava açılmış, bu davanın sonucunda "Vatan görevini kendi dünya görüşü çerçevesinde kendince ifa etmiş." denilerek beraat ettirilmişti. Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'yle bir araya gelen 1.128 akademisyen hakkında "Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız, ve kanlarınızla duş alacağız." demişti. Yine burada da dava açılmış, sonuç, tehdit, tahrik unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatla bitmişti. Bir gazeteciye yönelik "Seni bugüne kadar öldürmemiş olmam bile benim suç örgütü lideri olmadığımın en büyük kanıtıdır." demişti. Sonuç, suç unsuru oluşmadığından beraat olarak bitti. Yine aynı kişi yakın bir zamanda "İmkânı olanlar mutlaka ruhsatlı silahlar, av tüfekleri alsınlar, mutlaka hazırlıklı olsunlar. Biz kötüye hazır olalım da iyi gelirse amenna." diyor. Bu sözlerine de göstermelik bir soruşturma açılmış. Bize göre bu soruşturma sadece kamuoyunun tepkisini dindirmek için açılmıştır. Soruşturmanın sonucunu tahmin etmek için müneccim olmaya hiç gerek yok. Sonuçlarını bildiği için bu kadar rahat tehditler savurabilen bu kişinin, hakkında dava açılsa bile diğer 3 davada olduğu gibi, yine beraat edeceğini tahmin ediyoruz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Toparlayalım Sayın Milletvekili.
FATMA KURTULAN (Mersin) - Buradan sormak da istiyoruz: Bu şahsın AKP'yle bir bağlantısı var mı?
Daha önce sosyal medyada dolar kurunu "tweet" olarak atan insanlar tutuklandı, "Çocuklar ölmesin." diyen tutuklandı, "Savaşa hayır." diyenler tutuklandı ama tehditler savuran, iç savaş çağrısı yapan kişi tutuklanmıyor. Tutuklanmayı bırakın, açılan davalar dalga geçer gibi gerekçelerle sonuçlanıyor. Bu kişinin tutuklanmamasının nedeni, siyasi bağlantıları var mıdır diye sormak istiyorum.
Değerli arkadaşlar, bir konuya, yine her zaman değindiğimiz konuya tekrar bir kez daha burada değinmek istiyorum: Bugün Leyla Güven'in açlık grevi devam ediyor, 91'inci günüdür. Bir kez daha, Leyla yaşasın, hukuki zemini olan talebinin karşılanması için çaba gösterelim diyorum, teşekkür ediyorum.