GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: ZONGULDAK İLİNE YAPILAN YATIRIMLARA İLİŞKİN
Yasama Yılı:3
Birleşim:30
Tarih:28.11.2012

ÖZCAN ULUPINAR (Zonguldak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Zonguldak'a yapılan yatırımlarla ilgili gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

TTK Karadeniz Ereğli Armutçuk Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında bugün meydana gelen kazada 1 maden işçimizi kaybettik, 3 işçimiz yaralı. Derin üzüntü içindeyiz. Hayatını kaybeden maden işçimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralı madencilerimize de acil şifalar diliyorum.

AK PARTİ hükûmetlerimiz, ilimize birçok sektörde yaptığı hizmet ve yatırımlarında, cumhuriyetimizin kurulduğu yıldan bugüne kadar yapılanlardan daha fazlasını bu on yıllık sürede gerçekleştirmiştir. Zonguldak'ta TTK'yı küçülten, büyük Zonguldak'tan üç tane vilayet çıkartan, demir yollarını yenilemeyen, kara yollarına bir kazma dâhi vurmayan, yapılan havaalanını açamayan biz değiliz. Zonguldak'ın iklim ve coğrafyasının zorluğu, yatırım yapılacak uygun yerin bulunmasının güçlüğü, madencilik faaliyetlerinin meydana getirdiği hareketliliğin olumsuz sonuçları sebebiyle, yapılan yatırımlar hem uzun sürüyor hem de gözükmüyor. Bir de buna yerel yönetimlerin yapması gereken hizmetleri yapmayıp aksatması sonucu, ortaya kötü bir şehir görüntüsü çıkıyor. AK PARTİ Hükûmeti bu durumdaki Zonguldak'ı tüm Türkiye gibi geleceğe hazırlayacak, ekonomisini güçlendirecek, yatırım ve atılımları gerçekleştirecek çalışmalara hızla devam etmektedir. On yıldan beri yaptığımız bu çalışmalar bir yıl daha devam edecek ve ekmek parası kazanmak için gurbette çalışan Zonguldaklı hemşehrilerim tek tek memleketlerine geri gelecek, köyüne, atasının toprağına sahip çıkacaktır.

Yatırımcıları Zonguldak'a getirmek için önce kara, deniz, hava ve demir yollarını hızla tamamlıyoruz. Duble yollar, İstanbul ve Ankara istikametine, bir sene içinde tüm coğrafi zorluklara rağmen bitecektir. Mithatpaşa Tüneli, Kilimli sahil yolu, şehir çevre yolu geçiş tünelleri ihale edilmiş, çalışmalar başlayacaktır. Filyos'a ulaşan kara yolu tünellerle bağlanacaktır. Açılmış olan fakat kullanılmayan havaalanı, AK PARTİ Hükûmeti sayesinde, dağ tıraşlanarak yurt içi ve yurt dışı uçuşlarına açık hâle getirilmiştir. Karadeniz'in en büyük limanı olacak olan Filyos Limanı önümüzdeki günlerde ihale edilecek. Ankara-Zonguldak demir yolu hızla rehabilite edilerek hızlı tren çalışabilecek hâle getirilmektedir.

Zonguldak'ın zengin taş kömürü yataklarından dolayı, devlet ve özel sektör el ele vererek enerji merkezi hâline getirdik ve büyümeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Yüzlerce insanı istihdam edecek konuma gelmek üzeredir.

Şehrimiz bir üniversite kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Yapılan yatırımlar sayesinde on yılda her gün gittikçe büyümüş ve okuyan öğrenci sayısı 10 binden 22 bine ulaşmıştır. Bin yataklı yarı özel yurdu tamamlanmış, hizmete girmiştir. İlçelerimizde de yurtlar ya tamamlanmış ya da hizmete girmek üzeredir.

Sağlıkta çok ciddi yatırımlar gerçekleştirdik. Devrek'te 100 yataklı hastane, Çaycuma'da 100 yataklı ek proje, Ereğli'de 400 yataklı hastane inşaatı hızla devam ediyor. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Araştırma Hastanesi yapılan yatırım ve artan kadrolarıyla ülke seviyesinin üzerine çıkacak duruma gelmiştir. Zonguldak merkezde 400 yataklı hastanenin ödeneği hazır, yer tespiti çalışmaları devam etmektedir.

TTK'nın dünya madencileriyle yarışabilir seviyeye gelmesi için yatırımlarımız devam ediyor. Üretimin artması için bugüne kadar 4.651 işçi alınmış, kısa sürede 2.492 işçinin alımı için çalışmalar devam etmektedir.

Sayın Başbakanımızın Karadeniz'in çılgın projesi olarak gördüğü Filyos Vadisi Limanı ihale edilmek üzere. Filyos Çayı'nın sedde çalışmaları devam ediyor. Bakanlar Kurulu endüstri bölgesi ilan etmiş, önümüzdeki yıl yatırımcılara yer tahsisleri yapılacaktır.

KÖYDES ve BELDES ödenekleriyle köylerimiz yaşanabilir hâle gelmiş, köylerimizin çöpleri bile İl Özel İdaresi tarafından toplanmaya başlanmıştır.

Eğitimdeki yatırımlar sonucu il genelindeki anaokulları sayısı 4'ten 14'e, 37 olan lise sayısı 68'e ulaşmış, ilköğretim okulu sayımız 2'ye katlanmıştır. Bu vesileyle, eğitim konusunda devletimize yardımcı olan tüm hayırsever hemşehrilerimize en derin saygılarımı sunarım.

İl merkez ve ilçelerimizin öğretmenevlerinin hepsi modern hâle getirilmiştir.

Tüm ilçelerde gençlerimizi çamur ve topraktan kurtarıp modern sentetik ve doğal çim sahalarda spor yaptırıyoruz. Spor salonlarımızın birçoğunu yeniledik, gençlik merkezleri ve sevgi evlerini hayata geçirdik.

Yüz seksen dokuz yıllık geçmişi olan madenciliğimizin maden müzesini biz yaptık.

Zonguldak'ta yapılan Doğanlı Barajı Tüneli sayesinde Zonguldak'ın su sorununu ortadan kaldırdık, büyüklü küçüklü tüm derelerin birçoğunu ıslah ettik ve ıslah çalışmalarına hızla devam ediyoruz.

Hükûmetimizin ilimize yaptığı en güzel hizmetlerden biri de, nüfus olarak en büyük beldelerimiz olan Kozlu ve Kilimli'nin ilçe olmasıdır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ÖZCAN ULUPINAR (Devamla) - Yüce Meclisin değerli milletvekillerine, bu beldelerin ilçe olmasında verdikleri katkılardan dolayı şehrim adına teşekkür ediyor, yüce Parlamentoyu saygılarımla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Ulupınar.