| Konu: | Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 41 |
| Tarih: | 26.12.2018 |
METİN ERGUN (Muğla) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 3'üncü maddesi üzerine vermiş olduğumuz önergeyle ilgili söz almış bulunuyorum.
Öncelikle sözlerime FOX TV'ye ve Halk TV'ye karşı uygulanan haksız ve keyfî cezaları kınayarak başlamak istiyorum.
Teklifin görüşülmekte olan bu maddesini esasında destekliyoruz, desteklediğimizi ifade etmek istiyoruz. Biz bu vesileyle daha ziyade "Yollar biter, dertler bitmez." diyen ve ticari olarak zor şartlarda geçimini sağlamaya çalışan kamyoncu esnaflarımızdan söz etmek istiyoruz.
Yüksek mazot fiyatlarıyla neredeyse karın tokluğuna çalışan, ekmeğini kazanabilmek için ailesinden ve sevdiklerinden uzun süre uzakta kalan, sürekli risk altında fedakârca ticaretini sürdürmeye çalışan kamyoncu esnafımız bugün 1 adet lastiği yaklaşık 2 bin liraya yani ilan edilen asgari ücret değerinde satın alabiliyor. Bunun üzerine bir de yüksek mazot fiyatları, geçiş ücretleri ve trafik cezalarıyla çıkmaza girmiş ve neredeyse ekmek teknesi olan araçlarını elden çıkarma noktasına gelmişlerdir. Esnaf kardeşlerimizin bu yüklerden kurtarılması bizlerin öncelikli isteği ve görevidir. Bundan dolayı görüşmekte olduğumuz bu maddeye İYİ PARTİ Grubu olarak desteğimiz tamdır.
Sayın milletvekilleri, kamyoncu esnafımızın büyük firmalarla olan iş ilişkilerinde nakliye ücretleri konusunda da büyük sıkıntıları vardır. Kamyoncularımızın büyük firmalarla yaptıkları sözleşmelerde nakliye ücretlerinin düşük kalması hem kamyoncularımızın hem de kamyon kooperatiflerimizin belini bükmeye başlamıştır. Nakliye fiyatlarını tamamen piyasaya bırakmak, kamyoncularımızı büyük şirketlerin insafına terk etmek anlamına geliyor. Düşük ücretler kooperatiflerin mali yapısını da bozmaktadır. Kamyoncu kooperatifleri, sigorta primleri ve Maliye Bakanlığına olan vergi yükümlülükleri gibi ödemelerinde ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu yüzden, bu konuya bir çözüm bulmamız gerekmektedir. Büyük firmalarla iş yapan kamyoncularımızın işini zorlaştıran düşük nakliye ücretlerine bir ücret alt sınırı getirilmesi gerekmektedir. Bu konuda öyle bir düzenleme yapalım ki büyük firmalar kamyoncu esnafımızı bu fiyat sınırından daha az nakliye ücretlerine mecbur edemesin, kamyoncularımızın emekleri zayi olmasın. Bu şekilde, hem bireysel olarak iş yapan küçük kamyoncularımızı hem de kamyoncu esnafımızın genelini ve kooperatiflerimizi korumuş oluruz.
Kamyoncu esnafımızın bir de dijital takograf düzenlemesinden kaynaklanan sıkıntıları vardır. Trafik ve sürücü güvenliğini artırmak için getirilen bu düzenlemede öngörülen istirahat süresi çok uzun olduğu için, kamyoncularımızı mağdur etmektedir. Bu hâliyle bu oranlardaki sürüş ve istirahat süreleri kamyoncularımızın maliyetlerini çok fazla artırmaktadır. Bu yüzden, aralıksız sürüş oranı sabit kalmak koşuluyla kamyoncularımızın istirahat sürelerinin makul bir seviyeye indirilmesi kendilerinin talepleridir.
Değerli milletvekilleri, dünyada lojistik faaliyetlerdeki rekabetin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Bu faaliyetler içerisindeki taşıma maliyetleri ülkelerin ihracattaki rekabet gücünü önemli ölçüde etkilemektedir. Lojistik sektöründe kara yolu taşımacılığı önemini hâlâ daha korumaktadır. Türkiye, vergi yükü nedeniyle dünyada akaryakıt fiyatlarının en yüksek olduğu ülkelerden biridir ve bu durum kara yolu taşımacılığını son derece olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, hava ve deniz taşımacılığı faaliyetinde bulunanlara ÖTV'siz akaryakıt temin edilmesi imkânı sağlanmıştır. Benzer bir uygulamayla kamyon ve toplu ulaşım hizmeti veren taksilere, şehir içi taşımacılığı faaliyeti gösteren araçlara da deniz ve hava taşımacılığında olduğu kadar olmasa da çeşitli vergi indirimleri uygulayarak girdi maliyetlerini azaltma imkânı sağlamamız gerekmektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle konuşmama son verirken 2019 yılının ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyor, saygılar sunuyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)