| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 84 |
| Tarih: | 28.05.2019 |
AK PARTİ GRUBU ADINA TÜLAY KAYNARCA (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; CHP grup önerisi hakkında söz aldım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Öncelikle, dün 27 Mayıstı, 27 Mayıs darbesi Türk demokrasisinin bir kara lekesidir ve demokrasi şehitlerimiz Adnan Menderes ve yol arkadaşlarını rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyorum buradan. Ruhları şad olsun, mekânları cennet olsun.
CHP grup önerisinin konu başlığı, gazetecilere saldırıyla ilgili. Ben de gazetecilik mesleğinde yirmi beş yılı geride bırakmış bir meslektaşları olarak saldırıyı yapanları kınıyorum. Sadece gazetecilere değil, sağlık sektöründekilere, öğretmenlere, her meslektekilere karşı hangi gerekçeyle olursa olsun şiddete başvurmak âcizliktir, kınıyoruz elbette, tartışılmaz. Ancak CHP önerisindeki sakat nokta şu, benim bireysel düşüncem: Bunu iktidarla ilişkilendirme gayretini asla doğru bulmam. Az önce saygıdeğer grup başkan vekilimiz reformlara işaret etti. Evet, biz iktidar olduğumuzda iktidar olduktan sonra erdemliler hareketiyle ilgili Sayın Özel'in ifade ettiği... Evet, erdemliler hareketi, özgürlüklere, demokrasiye, hakka ve hakikate ulaşma yolculuğunun adıdır; bununla ilgili, mesleğimizle, gazetecilikle ilgili de reformlara imza atmıştır.
Özellikle yargı paketlerine işaret etmek isterim, yargı paketlerinde, uyum yasalarında, 4 ayrı uyum yasasında da ifade özgürlükleri ilk başlıktır ve bu çok önemlidir. Uyum paketindeki ifade özgürlüğü Terörle Mücadele Kanunu'nun 7'nci ve 8'inci maddelerini değiştirmiştir.
Bir diğer uyum paketiyle, Basın Kanunu'nda değişiklik yapılmış ve bu kanuna istinaden de basılmış eserlerin dağıtımının önlenmesi, toplatılması hâkim güvencesine bağlanmıştır.
Buna benzer çok maddeler var tüm paketlerde. Bu, şu demek: Bu iradenin, gazeteciliğin, basının özgürlüğünün ülke demokrasimiz adına ne kadar önemli olduğunun göstergesidir ve buna hep birlikte imza attık bu Mecliste.
Diğer bir konu başlığı da, ben, bu Mecliste bugün itibarıyla 22 maddeden oluşan... Kamuoyunun dikkatle, özenle beklediği askerlik teklifinin de içinde yer aldığı, yine Boğaz Köprüsü'nden geçiş cezalarının affını içeren, üniversite kurulmasını, Galata üniversitesinin kuruluşunu içeren 22 maddelik kanun teklifini bu Mecliste bu hafta görüşmeyi öngörüyoruz.
Bu gerekçe ve düşüncelerle de CHP grup önerisi aleyhine görüş belirttiğimi ifade eder, Genel Kurulu saygıyla selamlarım. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)