GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'ın görüşülmekte olan 91 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerinde İYİ PARTİ Grubu adına yaptığı konuşmasındaki bazı ifadelerine, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanının resmî davetlisi olarak Çin'e giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uygurların Çin'de huzur ve refah içinde yaşamalarının yegâne temennimiz olduğunu ifade ettiğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:2
Birleşim:97
Tarih:03.07.2019

MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) - Sayın Başkanım, teşekkür ederim.

Biraz evvel hatibin konuşmasıyla ilgili bahsettiği ve öğleden sonra da sayın grup başkan vekilinin bahsetmiş olduğu Sincan Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygurlarla ilgili işin aslını, esasını ortaya koymak için Sayın Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Bey'in de bu konuyla ilgili paylaştığı bir açıklama var, o açıklamayı da paylaşarak doğru bilgiyi vermek ve ona göre yorumlamalarını rica edeceğim.

İBRAHİM HALİL ORAL (Ankara) - Memnun olurum.

MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) - Sayın Cumhurbaşkanımız Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanının resmî davetlisi olarak malum 2 Temmuzda Çin'i ziyaret etti. Pekin'de ikili bölgesel ve uluslararası meseleleri etraflıca değerlendirme fırsatı bulan iki lider, ikili ilişkilerin ticaret, yatırımlar, AR-GE, bilim, teknoloji, sivil havacılık, turizm ve kültür alanlarında ilerletilmesi hususunda mutabık kaldılar.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) - Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı, Türkiye'nin orta koridor ve Çin'in kuşak ve yol girişiminin uyumlaştırılması çalışmalarının hızlandırılmasını, bu sayede tarihî İpek Yolu'nun Batı ve Doğu kapıları arasındaki bağlantının güçlendirilmesini birlikte kararlaştırdılar. Her iki taraf uluslararası düzene ve çok taraflılığa yönelik ciddi meydan okumaların yaşandığı bir süreçte bölgesel ve küresel güvenliğe, refaha ve istikrara katkı bağlamında stratejik iş birliği ilişkilerini ve temaslarını güçlendirme hususunda tam bir görüş birliğine vardılar. Çin temaslarında Uygurlar dâhil ikili ilişkilerin tüm yönleriyle etraflıca görüşülmesi söz konusu oldu.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) - Bu manada Sayın Cumhurbaşkanımız, Uygurların Çin'de huzur, esenlik ve refah içinde yaşamalarının yegâne temennimiz olduğunu ifade etmiş ve bu meseledeki görüş ve beklentilerini muhatabına da açıkça iletmiştir. Çin tarafı ayrıca Sincan Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygurların durumlarını yerinde gözlemlemek üzere Türkiye'den bir heyeti Çin'e davet etmiş, Sayın Cumhurbaşkanımız da bu daveti olumlu olarak karşılamışlardır. Doğru bilgi budur, bu çerçevede değerlendirilmesini ben hatırlatmak istedim.

Teşekkür ederim.