| Konu: | İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç'un yaptığı açıklamasındaki bazı ifadelerine, Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin Anayasa'nın 104'üncü maddesinde düzenlendiğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 100 |
| Tarih: | 10.07.2019 |
MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) - Sayın Başkanım, çok değerli milletvekilleri; sayın grup başkan vekili bize atfen bir açıklamada bulundu.
Bakınız, "Kuvvetler bir kişide birleştirilmiştir." dendi. Bu gerçek dışı bir cümledir. Yasama ayrı bir organdır, bağımsız çalışır; yürütme ayrıdır, yargı ayrıdır. Kuvvetler ayrılığı vardır ve denge denetim sistemi de Anayasa'da yazıldığı gibi işlemektedir ve Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin düzenlendiği 104'üncü madde şu şekildedir, sadece maddeyi okuyup sözlerimi bitireceğim: "Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir.
Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder." Dolayısıyla açıkça bu görev Cumhurbaşkanına aittir. Anayasa'nın düzenlemesi budur.
Teşekkür ederim.