| Konu: | Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 103 |
| Tarih: | 16.07.2019 |
ABDULLAH KOÇ (Ağrı) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şimdi, yine bir torba yasa ve içerisinde vergi kanununda değişiklik içeren bir kanun teklifi...
Değerli milletvekilleri, bu kanun teklifi işçiye, emekliye, köylüye, öğrenciye, kadınlara, gençlere ve toplumun tamamına yük getiren bir kanun teklifi.
Değerli arkadaşlar, yine, kriz yaşayan Türkiye ekonomisine canlılık getirmek amacıyla verilen bir kanun teklifi.
Bu kanun teklifi, Anayasa'nın 73'üncü maddesine göre Meclise ait olan vergi çıkarma yetkisinin de ne yazık ki Türkiye Büyük Millet Meclisinden alınmak istendiği bir kanun teklifi. Burada Meclisin yetkileri yine Meclisin elinden alınmakta ve bu yetkiler gasbedilmektedir. Başka bir deyimle Anayasa'ya aykırı bir kanun teklifi, bu teklif. Bu teklifin tek amacının, tek adam rejimini biraz daha güçlendirmeye ilişkin olduğunu da belirtmek isteriz.
Değerli arkadaşlar, özellikle bu vergiyle ilgili, değiştirilmek istenen yasayla ilgili Sayın Fikret Başkaya'nın bir düşüncesini sizinle paylaşmak isterim: "Vergi demek, tüketimden kısmak; vergi demek, daha az gıda almak, daha az giyim almak, daha az peynir almak, daha az kitap almak, daha az tiyatroya gitmek demektir." der. Fikret Başkaya yine "Siz hiç vergi için tüketimden kısan bir kapitalisti veya bir milyarderi, bir milyoneri gördünüz mü?" der. Değerli arkadaşlar "Varlıklı sınıflar vergi vermezler ama toplanan vergileri de yağmalarlar." der yine Fikret Başkaya.
Değerli arkadaşlar, halkın bu mevcut olan Hükûmetin politikalarıyla hangi aşamaya geldiğini birkaç örnekle belirtmek istiyorum. Kredi kartı borcu 2019 yılının ilk yarısında 106 milyar Türk lirası, halkın bankalara olan borcu 593 milyar TL, tüketici kredisi borçları 507 milyar TL. Halkın bankalara olan kredi ve kredi kartı borcu 76 kat artmış durumda. Yoksul halkın ocağına âdeta ateş düşürülmüş durumdadır. İcraya düşmeyen kimse kalmadı, kredi kartı borcunu ödemeyen kişilerin sayısı milyonları aşmış durumda. İşte, burada bu Hükûmet, bu teklifle yeni bir rant kapısını açmak ve yeni yeni ocaklara ateş düşürmek amacıyla bu kanunu getirmektedir ne yazık ki.
Değerli arkadaşlar, borç altına sokulan halkın yararına hiçbir şekilde, maalesef, bu Mecliste yeni bir düzenleme getirilmiyor. Bu halkın çıkarlarına ters düşmesine rağmen, varlıklı olan birkaç tane şirketin ısmarlama niteliğinde olan istekleri doğrultusunda kanun teklifleri bu Meclise getirilmek istenmektedir ne yazık ki. Biz, bu kürsüde defalarca dile getirdik, asla ve asla bu halkın taleplerine uygun bir kanun teklifiyle ilgili bir düşünce belirtmiyoruz burada ne yazık ki. Muhalefetin bütün çağrıları, bütün muhalefeti ve bütün itirazları ne yazık ki komisyonlardan itibaren hiçbir şekilde vücut bulmuyor.
Değerli arkadaşlar, ülkenin tamamı borçlu; doğmamış ve ismi konulmamış çocuklar borçlu, halkın yüzde 80'inden fazlası borçlu, belediyeler borçlu, kurumlar borçlu, üreticiler borçlu, çiftçi borçlu, emekçi borçlu, öğrenci borçlu, kadınlar borçlu yani kısacası ülkenin yüzde 90'ına yakını borçlu. Bu nedenle biz, bu kanun teklifinin bu halk yararına derhâl geri çekilmesini, halka hiçbir şey getirmeyecek ve halka hiçbir şekilde yararı olmayacak bu kanun teklifinden derhâl vazgeçilmesini talep ediyoruz.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Teşekkür ediyorum. (HDP sıralarından alkışlar)