| Konu: | MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sağlık durumuyla ilgili olumsuz yorumun Amerikan Büyükelçiliği tarafından beğenilmesinin Meclisimize karşı yapılmış hakaret olduğuna, Devlet Bahçeli'ye geçmiş olsun dileklerini ilettiğine ve Millî Sarayların Meclise iade edilmesi gerektiğine ilişkin konuşması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 3 |
| Tarih: | 08.10.2019 |
BAŞKAN - Değerli milletvekilleri, sayın grup başkan vekillerimize teşekkür ederim. Bir iki hususu da ben izin verirseniz açıklamak isterim.
Sayın Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili atılan "tweet"in Amerikalı yetkililer tarafından "retweet" yapılması Meclisimize karşı da bir hakarettir. Sayın Bahçeli Meclisimizin bir üyesidir. Kimsenin sağlığı üzerinden, hele hele hiç de ilgilendirmeyen Amerika gibi bir yabancı ülkenin böylesine bir "tweet" paylaşımının "retweet" yapılmasının siyasi literatürde yeri yoktur, haddini aşan bir "tweet" olduğunu ben de ifade etmek isterim. Sayın Bahçeli'ye de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Sayın Özel, Millî Saraylar konusuyla ilgili olarak geçtiğimiz gün Başkanlık Divanı toplantısında bu konu enine boyuna konuşulmuştur. Millî Saraylar, bildiğiniz gibi hilafetin kaldırılmasından sonra egemenliğin halka devrinin bir simgesi olarak Millet Meclisine devredilmiştir. Doğrusu bu sarayların kullanımının yine Mecliste kalmasıydı çünkü hukuki anlamından çok siyasi ve simgesel anlamı önemliydi. Hilafetin kaldırılmasına paralel olarak Millî Saraylar Meclisin yönetimine bırakılmıştı. Ancak geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemelerle Millî Sarayların Cumhurbaşkanlığının himayesine alınması Başkanlık Divanında sıkça konuştuğumuz bir konudur. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız toplantıda bu konu tekrar dile getirilmiş, Millî Sarayların tekrar Meclise bağlanması konusunda Meclis Başkanımızın bir çaba içerisinde olacağını kendisiyle paylaşmış bulunuyoruz. Sayın Meclis Başkanımız bu çerçevede bu idari yapılanmanın değişmesiyle Cumhurbaşkanlığına bağlanan, daha önce milletvekillerimizin de kullandığı Yıldız Sarayı, Beşiktaş'taki misafirhane, Florya Tesisleri ve bunun gibi bir iki yerin daha Cumhurbaşkanlığından alınarak Meclise dönüşünü temin etmiştir. Bu konuda Sayın Meclis Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Ancak esas konuşulması ve çözmemiz gereken konu Millî Saraylar meselesidir. Onun simgesel anlamından dolayı benim de Başkan Vekili olarak görüşüm ve Başkanlık Divanında tekrarladığım görüşüm, Millî Sarayların tekrar Meclisimize iadesidir.
Burada çalışan personelle ilgili sorunlar da gündeme gelmiştir. Meclis Başkanımız bu konularla ilgilenileceğini ifade etmiştir. Ayrıca bir lojman sorunu da ortaya çıkmıştır ki bu da giderilmesi gereken bir sorundur. Başkanlık Divanında bu konu enine boyuna tartışılmıştır. Sayın Meclis Başkanımızın girişimlerini biz de yakından takip ediyoruz.