| Konu: | 16 Ekim Dünya Gıda Günü'ne ilişkin gündem dışı konuşması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 7 |
| Tarih: | 16.10.2019 |
BEDRİ SERTER (İzmir) - Teşekkür ederim.
Sayın Başkan, değerli milletvekillerim; bugün 16 Ekim Dünya Gıda Günü. Gıda, insan hayatı için vazgeçilmez bir ihtiyaç, gıdaya ulaşım ise bir insanlık hakkıdır.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, bugün dünya üzerinde 850 milyon kişi açlıkla baş başa maalesef. Her gün dünya üzerinde 5 yaş altı 5 milyon çocuk yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybetmekte.
Son yıllarda yaşanan küreselleşme ve kentleşmeyle birlikte beslenme ve yeme alışkanlıkları da maalesef çok değişti. Öte taraftan, yine uluslararası verilere göre, 672 milyon insan obezite sorunuyla karşı karşıya; 1,3 milyar insan ise "kilolu" olarak adlandırılmakta. Tümüyle yanlış beslenme, hazır gıda ve sağlıksız yaşam, bunun sonucu.
Tablo böyleyken, bugün, dünyadaki ve Türkiye'deki açlığın önüne nasıl geçebiliriz, nasıl sağlıklı beslenerek sağlıklı yaşayabiliriz farkındalığı yaratmak için söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle, desteklerini almaktan mutluluk duyduğum Gıda Mühendisleri Odasına teşekkür ediyorum.
Yukarıda bahsettiğim, açlık nedeniyle memleketimizdeki ve dünyadaki ölümler gerçekten insanlık ayıbı. Türkiye'deki durumu ele alacak olursak TÜRK-İŞ verilerine göre 2019'da 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.075 lira, asgari ücret 2.020 lira. Yine TÜRK-İŞ verilerine göre yıllık gıda enflasyonu, çok üzücü bir şekilde, yüzde 23'ler düzeyinde; Hükûmetin bize açıkladığı enflasyon ise yüzde 9. Bugün gelinen noktada Türkiye'de açlık sınırının altında 22,5 milyon insan yaşamakta. Bu verilere göre, on yedi yıllık AKP iktidarında gelinen son nokta; Türk halkı açlıktan kıvranıyor, işsizlikten kıvranıyor, her 4 kişiden 1'i de yatağa aç yatmakta.
"Gıda" dedik mi aklımıza ilk, tarım ve hayvancılık gelmekte ama 2019 yılında çiftçi sebzesini tarlada gübre olarak sürmekte, inekleri olan çiftçi kardeşlerimiz ve ziraatla ilgilenen insanlarımız ineklerini et olarak satıp paralarını kazanarak borçlarını kapatmaya uğraşmakta. Benim ilim İzmir, Türkiye'nin bu konuda örnek illerinden biridir; tohum takaslarıyla, yerel yönetimlerin çiftçiyi desteklemesiyle, sütçüyü desteklemesiyle farkını fark ettirmiştir, tüm Türkiye'ye bu konuda örnektir. Bugün de çok güzel bir gelişim oldu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Tire Süt Kooperatifinden 100 bin adet sütü çocuklarımıza dağıttı. Olumlu bir gelişme bu da.
Tabii ki "gıda" denince akla ilk yiyecek ve içecek gelmekte. Bunlara da sağlıkla kavuşmak mecburiyetindeyiz. Bu konu da en doğal şekliyle kaliteli öğretmenlerin donanımlı okullarda yetiştirdiği gıda mühendisleriyle ancak gerçekleşmektedir ve gıdayla uğraşan her kurum ve kuruluşun deneyimli gıda mühendisi bulundurmasının mecbur tutulması gerekmektedir. Gıda mühendislerinin istihdam edilmesi son derece işlevsel ve önemlidir ama sorun, gıda mühendisliği fakültelerinden kaliteli ve yeterli bilgiyle donatılmış akademisyenlerce yetiştirilip mezun olmuş gıda mühendislerimizin azlığıdır. Okul ismi vermeyeceğim. Orta Anadolu'da bir şehrimizde, çok kıymetli bir şehrimizde bir üniversitemizin gıda mühendisliği fakültesi bu sene 60 öğrenci dört yıllık eğitime, 60 öğrenci de iki yıllık eğitime almıştır. Öğretmenler ise sadece 1 doçent ve 1 asistandır. Takdir Meclise kalıyor.
Sadece bina yapıp, güzel binalar yapıp içi boş, öğrencisiz ve öğretmensiz binalara "üniversite" diye yazmak hiçbir şey getirmemektedir. Önemli olan, içinin dolu, öğretmenlerinin dolu ve öğrencilerinin de kaliteyle yetişebileceği öğretim kurumunun oluşmasıdır. Öğrenmek istiyorum; Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde bu kadar çok yemek, gıda tüketen kişi, çalışan varken Meclisimizde kaç tane gıda mühendisi görev almaktadır diye Meclisimizden bilgi almak istiyorum.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, bir dakika daha süre ilave ediyorum Sayın Serter.
BEDRİ SERTER (Devamla) - Teşekkür ederim Başkanım.
Tarım Bakanlığından da talebim, eğitimli veyahut eğitimsiz yılda 4 bin mezun veren gıda mühendislerinin istihdam olanaklarını artırmamızdır. İşletmelere gıda mühendisi için devletin destek vermesini beklemekteyim. Gıda olan her yerde gıda mühendislerinin istihdamlarını sağlayalım. Bu, çok sayıda mezun verme konusu her mesleğin sorunu.
Dünya Gıda Günü'nde "önce insan sağlığı, önce gıda güvenliği" diyeceğimiz bir günde şu an bile Türkiye'nin birçok yerinde gıda zehirlenmelerinden hastaneye koşan insanlar olmakta. Hane halkı gelirinin sadece yüzde 20'sinin gıda harcamalarına ayrıldığı bir ülkede sağlıklı gıda tüketilmesini sağlamak önce Tarım ve Sağlık Bakanlıklarının önceliği olmalıdır. En önemlisi de bilinçli ve eğitimli gıda üreten işletmelerin olmasıdır.
Diğer bir konu, bu işlere Tarım Bakanlığı mı bakmakta, Sağlık Bakanlığı mı bakmakta, belediyeler mi bakmakta; her yerde bu karışım olmakta ve sonuç alınmamaktadır.
ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Saray bakıyor, tek başına bakıyor.
BEDRİ SERTER (Devamla) - Söylenecek çok şey var. Son söz...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Serter, grup başkan vekilleriyle anlaşmamız gereği bütün konuşmalara sadece bir dakika ekleyeceğim.
BEDRİ SERTER (Devamla) - Peki, çok teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Herkese saygılar sunuyorum. Teşekkür ederim. (CHP sıralarından alkışlar)