GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:16
Tarih:12.11.2019

MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlarım.

Değerli milletvekilleri, teknolojik gelişim klasik para sistemleri karşısında "dijital ve kripto para" diye tanımlayabileceğimiz iki farklı para türünü ortaya çıkarmıştır. Elektronik para konusunda ülkemizde düzenlemeler olmasına karşın sanal para hakkında herhangi bir düzenleme yapılmamıştır ne yazık ki. Devlet kontrolü olmaması eleştiri konusu olan kripto sanal paralar aracılığıyla yapılan uluslararası transferlerin, hem vergi kaçırma hem de kara para aklama suçlarını artırabileceği, silah ticareti ile uyuşturucunun finansmanında gizli bir yöntem olarak kullanılabileceği unutulmamalıdır. Teklif edilen düzenlemeyle dijital paralara karşı önlem alınabilirken kripto paralar karşısındaysa nispeten çaresizlik söz konusu olmuştur. Ekonomik değişim ve dönüşümün yanı sıra teknolojik döngünün de göz önüne alınarak hareket edilmesi önemlidir. BDDK'ye ait görev ve yetkilerin Merkez Bankasına verilmesi de ayrı bir handikaptır.

Değerli milletvekilleri, BDDK güncel mali bünye değerlendirme çalışmaları neticesinde, bankacılık sektöründe, 46 milyar lira kredinin inşaat ve enerji sektörlerinde kullandırıldığını ve ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektöründe kullandırılmış olan bu paranın 2019 Eylül ayı itibarıyla batmış olduğunu göz önüne sermektedir.

Değerli milletvekilleri, yüzde 4,6'dan yüzde 6,3 seviyesine, takibe düşme olayı artış göstermiştir.

Değerli milletvekilleri, işsizlik oranlarına göz attığımızda da 2002'de yüzde 10 olan işsizlik oranının ne yazık ki 2019 Temmuzuna gelindiğinde yüzde 13 olduğu görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız geçen hafta salı, grup toplantısını yaptığında "Türkiye nereden nereye geldi." demiştir. Değerli milletvekilleri, isterseniz rakamlarla Türkiye'nin nereden nereye geldiğine bir göz atalım.

Türkiye'de ne yazık ki 1 milyon 65 bin kişi son bir yılda işini kaybetmiştir. 2,5 milyon insana iş vaadinde bulunan AK PARTİ'de ne yazık ki 1 milyon 65 kişi işini kaybetmiş. Türkiye'de üniversite mezunu işsizlikte on beş yılda 10 kat artış yaşanmış arkadaşlar.

Evet, yine, ne okuyan ne çalışan 6 milyon genç kayıp nesil olarak karşımızda durmakta ve her 100 üniversite mezunu gençten 26'sı ne yazık ki işsiz olup bunlar geleceklerini yurt dışında aramaktadır değerli milletvekilleri. Türkiye tarıma elverişli alanların yaklaşık yüzde 20'sini kaybetmiştir; 2002'de 7,5 milyon insan tarımla uğraşırken ne yazık ki şu anda bu 4,9 milyona düşmüştür. Nereden nereye sevgili milletvekilleri.

Evet, genel nüfus artışına karşın her yıl ortalama 150 bin kişi tarımdan ve topraktan kopmaktadır. AKP iktidarlarında on yedi yılın sonunda işsizlik 8,5 milyona ulaşmıştır değerli milletvekilleri. Yine, rakamlara baktığımızda kadın cinayetleri on yedi yıllık AKP iktidarında yüzde 1.400 artmıştır. Yine, 2002'de ailelerin bankalara olan borcu 6,6 milyarken AKP iktidarında 538 milyara çıkmıştır; hamdolsun! Nereden nereye değerli milletvekilleri.

Evet, saygıdeğer milletvekilleri, yine, Adana'da işsizlik resmî rakamlara göre yüzde 11,2 iken kayıt dışı ekonomiyi de göz önüne aldığımızda yüzde 20 seviyesindedir. AKP iktidarlarında kamu yatırımlarından yeterli payı alamayan Adana İllerde Yaşam Endeksi sıralamasında, çalışma hayatında ve genel endekste 61'inci sıralarda yer almaktadır yani Adana hak ettiği şekilde yönetilmemektedir arkadaşlar. İmalat sanayisi içindeki payı 2006 yılında yüzde 1,63 iken 2016 yılında yüzde 1,50'ye gerilemiştir. Yine, Adana gayrisafi yurt içi hasıladan 2002'de yüzde 16,2 pay alırken şu anda yüzde 10,4'e düşmüştür.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun Sayın Şevkin, tamamlayalım lütfen.

MÜZEYYEN ŞEVKİN (Devamla) - Hemen tamamlıyorum.

Sayın milletvekilleri, yargıya olan güveni SODEV bir araştırmış, yargıya olan güvensizlikte, AKP seçmenlerinin yarısı Türkiye'de yargının bağımsız olduğunu, diğer yarısı bağımsız olmadığını düşünüyor arkadaşlar. Yine, MHP'ye oy verenlerin yüzde 70,6'sı Türkiye'de yargının bağımsız olmadığını düşünüyor. Cinsel istismar, taciz, yolsuzluk ve hırsızlıktan ceza alınmayacağını veya az ceza alınacağını düşünenlerin oranı da yüzde 70'tir.

Değerli milletvekilleri, siz fakirleşen halkın sorunlarına çözüm üretmek yerine yumurta hesabı yapıyorsunuz ama yoksulluk sınırı 6.725 lira ve açlık sınırı 2.065 lira.

Az önce Sayın Bülent Turan "Çatlasanız da patlasanız da büyüme devam ediyor." dedi. Hayır, çatlamıyoruz, patlamıyoruz Sayın Bülent Turan ama şunu da unutmayalım: Türkiye'nin 2002 yılında 129,6 milyar dolar olan dış borcu 2018 yılında 448,4 milyar dolara yükseldi ve 2002-2018 dönemini kapsayan yedi yılda ne yazık ki 50.378 kişi hayatına son verdi. Evet, çatlayıp patlamıyoruz ama büyüme rakamlarının nereye doğru gittiğinin...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MÜZEYYEN ŞEVKİN (Devamla) - Çok özür diliyorum, hemen tamamlıyorum.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Çatladık patladık Başkanım, yeter. Aynı şeyi söylüyor ya, böyle değil.

MÜZEYYEN ŞEVKİN (Devamla) - Ama hiç merak etmeyin, tüm olumsuzluklara inat, Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimleri ışığında, gümbür gümbür gelen, üreten, demokratik, laik Türkiye'yi kurgulayacak Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı bu sorunları çözecektir, merak etmeyiniz. (CHP sıralarından alkışlar)