GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifleri münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:23
Tarih:27.11.2019

ERKAN AYDIN (Bursa) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

144 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 1'inci maddesindeki önerge üzerinde söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Burada, bölüm ve geneli hakkında konuşulurken ifade edildi ancak bir kez de ben ifade etmek istiyorum. Komisyon görüşmeleri başlamadan yirmi dört saat önce 95 olan Komisyonda 98 maddeye çıkan bu yasa teklifinin, içinde 30'a yakın kanun maddesini ilgilendiren, her konunun içine atıldığı ve maalesef, âdeta çorbaya dönmüş, belli ki bir yerden talimatla çıkarılmak üzere Genel Kurula gelen bu yasa teklifinin bir kez daha yanlış olduğunun altını çiziyorum. Gerçekten sağlıklı, tekrar tekrar değiştirmek zorunda kalmayacağımız yasa teklifleri için -daha önceden gelen- müzakereyle ve bu toplumun yararına çalışmalar yapmak zorundayız diyorum.

Biz Komisyonda da bu 1'inci maddeyle ilgili uyarılarımızı yaptık. 1'inci madde, mülki idare amirlerinin, 1930 yılında çıkan 1700 sayılı Kanun'a göre hak ettikleri birinci sınıf statüsünü nasıl kaybedileceğiyle ilgili bir düzenleme. Şimdi, bakın, mülki idare amiri bu konuma nasıl gelebiliyor; kanunda yaklaşık 15 tane koşul sıralanmış, denilmiş ki: On beş yılı dolduracak, kazanılmış hak aylıkları birinci derecede olacak; sicil notları, mülki idare amiri değerlendirme raporları, mülkiye müfettişlerince düzenlenen özel gizli rapor ve değerlendirme belgeleri, takdirname, ödül, tecziye ve yabancı dil bilgisi ölçütleri dikkate alınarak yapılacak değerlendirmeye göre meslekte başarılı bulunmak; cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı davranışta bulunmaktan dolayı affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş veya bu nitelikteki suçlardan birinci sınıf mülki idare amirliğine ayrılmaya engel bir disiplin cezası almamış olmak; mesleğin vakar ve onuruyla bağdaşmayan veya kişisel haysiyet ve itibarını zedeleyen bir suçtan hüküm giymemiş olmak; aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olmak. Gerekçede belirtildiği gibi, bugüne kadar birinci sınıf statüsünün kaybedilmesine ilişkin bir mevzuat yoktu ama birinci sınıfı kazanmak için 15'e yakın üstün nitelikte özellik sergileyeceksiniz, on beş yıl boyunca bekleyeceksiniz ama birinci sınıf statüsünü mülki idare amiri kaybederken Bakanın iki dudağı arasında, âdeta "Boş ol, boş ol, boş ol." der gibi "Seni bu görevden aldım." diyeceksiniz. Daha önce neydi? "Bakanlıktan" olan ibare, burada "Bakan" oluyor. Belli ki tek adam idaresini çok sevdiniz. Saraydaki tek adamın her şeye karar vermesini aşağıya doğru indirip bakanların da aynı şekilde hüküm vermesi ve idare etmesini uygulamaya koymaya çalışıyorsunuz.

Değerli milletvekilleri, bu ülke Ergenekon'da, Balyoz'da birilerinin FETÖ'yle iş birliği yapması sonucunda birçok yurtseverin, vatanseverin askerin, polisin, idarecinin bir kişinin sözüyle nasıl hapislerde çürütüldüğünü, hayatlarını kaybettiğini yaşadı. Eğer siz bu maddeyi geçirirseniz... Bugün FETÖ yok, başka tarikatlar gelir ve o bakanı o tarikatlar da kandırırsa sonunda "Kandırıldık; Allah affetsin, millet affetsin." noktasına geleceğinizi düşünerek bu tür yetkiyi bir kişinin iki dudağının arasına vermek hem demokrasimiz açısından hem hukuk açısından hem de Anayasa açısından son derece zararlıdır çünkü gayet iyi biliyoruz ki istediğiniz kişiyi görevden alabilmek adına çıkaracağınız bu yasa, gelecekte emin olun, en başta gene sizin başınızı ağrıtacak. Biz daha önce olduğu gibi, buradan uyarılarımızı yapıyoruz. Rahmetli Kamer Genç'in söylediği gibi, bu iş birliklerini yapmayın, sonunda bütün milleti bu sıkıntılar boğacak diyoruz.

Umarım, bu uyarılarımızdan sonra bu 98 maddelik yasa teklifinden 1'inci maddeyi geri çekersiniz ve biz de hem Komisyonda hem Genel Kurulda haklı olarak yaptığımız uyarıların iktidar tarafından dikkate alındığını göz önünde bulundurur, olası başka keyfî uygulamaların, "Tipini beğenmedim." "Hareketini beğenmedim." diyerek görevden alınmaların önünü kesmiş oluruz diyorum ve Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)