| Konu: | Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 51 |
| Tarih: | 04.02.2020 |
MEHMET METANET ÇULHAOĞLU (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 161 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 10'uncu maddesi üzerinde İYİ PARTİ Grubu adına söz aldım. Yüce heyetinizi saygılarımla selamlarım.
Sözlerime başlamadan önce, Suriye İdlib'de şehit düşen kahraman 5 Mehmetçik'imize ve 3 sivil personelimize Cenab-ı Hak'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum; milletimizin başı sağ olsun.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; saraydan gelen talimatla, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda tam incelenmeden, konunun uzmanı bilirkişilerin, odaların, birliklerin, STK'lerin görüşleri alınmadan teklif Meclis Genel Kuruluna yine bir torba yasa olarak getirildi.
3 Mayıs 1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 27'nci maddesindeki "projelerin valilikçe incelenmesi, muhtarlıktan yazılı izin alınması" ibaresi "projelerin valilik onayını müteakip muhtarlığa bildirimi" şeklinde değiştirilmektedir. Anayasa'mızın 127'nci maddesinin ikinci fıkrasındaki "Mahallî idarelerin kuruluş ve görevleri ile yetkileri, yerinden yönetim ilkesine uygun olarak kanunla düzenlenir." hükmü gereği, AK PARTİ'nin getirmiş olduğu bu kanun değişiklik teklifi Anayasa'mıza aykırıdır. Yerel yönetimin ruhundan uzaklaşarak, Anayasa maddesine aykırı olarak yerinden yönetim yerine merkezî yönetim tercih edilirse hiyerarşinin bozulacağı aşikârdır. Bu getirmiş olduğunuz kanun değişiklik teklifinde, belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda bile yapılacak olan...
(Uğultular)
BAŞKAN - Sayın Milletvekilim, bir dakika...
Değerli milletvekilleri, çok ciddi uğultu var, Sayın Milletvekilinin konuşmalarını dinleyemiyoruz değerli arkadaşlar. Konuşmak isteyen arkadaşlarımız kulise geçsinler.
MEHMET METANET ÇULHAOĞLU (Devamla) - ...başta konut olmak üzere bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası gibi yapılar için valilikten onay alınmasını getiriyorsunuz. O zaman, gelin, kırsal alanda, köylerde vatandaşın yapacağı konutlar için devlet olarak 3-4 tip proje hazırlatın, vatandaşlarımız onaylı projelerden birini seçerek inşaatını yapsın. Ayrıca mağdur vatandaşlarımız için devlet destekleme miktarı artırılsın. Kerpiç evlerde oturmak zorunda kalan vatandaşlarımız için sosyal konutlar yapılmalı hem de ivedi olarak yapılmalı. Çünkü insanları deprem değil, uygunsuz binalar öldürüyor arkadaşlar.
AK PARTİ'nin devriiktidarı döneminde kapanan sayısız iş yerindeki işçiler iş bulamadıkları için tencerelerini kaynatamıyor, kiralarını veremiyor, çocuklarını okutamıyorlar, aile birliklerini sağlamak için köylerine dönüyorlar ama siz burada da huzur vermiyorsunuz. Öncelikle, vatandaşlarımızın maddi, manevi haklarını, menfaatlerini koruyan kanunlar yapmalıyız. Suriyeli sığınmacılara verilen ayrıcalıkları kendi Türk vatandaşlarımızdan esirgememeliyiz.
Evet, Elâzığ ve Malatya illerimizde meydana gelen depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.
Yüce heyetinizi saygılarımla selamlıyorum. (İYİ PARTİ ve CHP sıralarından alkışlar)