GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 10 Şubat 2020 tarihinde Suriye rejim unsurlarının askerlere yönelik yaptığı hain saldırıya Türk ordusunun karşılık vererek şehitlerin kanlarını yerde bırakmadığına, Suriye iç savaşının başladığı tarihten bu yana Türkiye'nin gözettiği barışçıl politikaların suistimal edildiğine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamalarının Kıbrıs davasına zarar verdiğine, Türkiye'nin Kıbrıs'ın problemlerinin çözümüne yönelik barışçıl ve uzlaşmacı tutumları daima desteklediğine, Kıbrıs davasını şerefle taşıyarak bugünlere getiren başta Rauf Denktaş ve Fazıl Küçük olmak üzere şehit ve gazileri minnetle andığına ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:3
Birleşim:55
Tarih:12.02.2020

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

10 Şubat 2020'de Suriye rejim unsurları tarafından askerlerimize yönelik hain saldırı sonrasında Türk ordusu şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmamış ve vazifesini layıkıyla ifa etmiş ve etmeye de devam etmektedir. 11 Şubat 2020 tarihinde 51 rejim unsuru etkisiz hâle getirilmiş, mühimmat depoları imha edilerek çok sayıda silah ele geçirilmiştir. İdlib'deki emperyal oyunun senaristleri suhuleti tavsiye etme rolünü üstlenerek Türkiye'nin meşru davasını ve kırmızı çizgilerini görmezden gelmektedir. 11 Şubat 2020'de, birer saat arayla hem Rusya'dan hem ABD'den bölgedeki tansiyonun düşürülmesi adına uzlaşının gözetilmesi açıklamaları yapılmaktadır. Lakin unuttukları bir gerçek vardır: İdlib'de diplomatik kurallar rafa kaldırılmış, verilen sözler yerine getirilmemiş ve Türkiye'nin, Suriye iç savaşının başladığı tarihten bu yana gösterdiği, gözettiği barışçıl politikalar suistimal edilmiştir. İdlib meselesinin çözümünde rol almak isteyen ABD, Rusya ve diğer aktörler sahici çabalarla politikalar üretmelidir. İdlib özelinde Suriye'deki kaotik yapının çözümü sinsi planlarla değil, kararlı, tutarlı ve elini taşın altına koyma cesaretiyle gerçekleşebilecektir. Türkiye, Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı, Barış Pınarı Harekâtlarıyla uluslararası haklarına dayalı askerî operasyonlar gerçekleştirmiş, bu harekâtlarda bölgede uzlaşmaya varılan şartlar her neyse taviz vermeksizin riayet etmiştir. Bugün İdlib'de de Türkiye'nin meşru dayanağı budur. Türkiye, İdlib'de işgalci kuvvet değildir ve daima uzlaşının yollarını aramıştır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Türkiye, barışı ihlal eden değil, barışı sonuna kadar kollayan ve bunu gerçekleştirmeye gayret eden taraf olmuştur ancak ok yaydan çıkmış, cahil cesaretiyle alınan her karar sonucunda Türkiye sabrının sonuna gelmiştir. Bundan sonra olacakların sorumlusu barışın savunucusu Türkiye değil, bölgede sinsi planlar yürüten odaklar ve onların piyonları olacaktır.

Sayın Başkan, 1 Ekim 1974'te Rauf Denktaş öncülüğünde Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi'nin kurulmasıyla başlayan Kıbrıs Türklüğünün var olma mücadelesi 13 Şubat 1975'te kurulan federe devletle ilk başarısını gerçekleştirmiştir. 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanıyla bağımsız yaşama iradesinin ilanına giden süreç başlamıştır. Kıbrıs Türklüğünün mücadelesi adına dönüm noktası olan Şubat 1975'in yıl dönümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın İngiliz The Guardian gazetesine verdiği mülakatta infial yaratacak, yanlış, gafilane ve cahilane ve utanç verici açıklamaları söz konusu olmuştur.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Akıncı'nın bu açıklamaları Kıbrıs davasına zarar vermektedir. Bu gazete, ilgili haberinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni Türkiye'nin işgali altında bulunan bir ülke olarak lanse etme hadsizliğini göstermiştir. Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin münhasır yetkilerinin korunması ve İsrail, Yunanistan, Mısır tarafından oluşturulan kuşatılma stratejisinin bertaraf edilmesi elzemdir. Mustafa Akıncı'nın daha önceleri benzerlerine de şahit olduğumuz fütursuz açıklamaları Kıbrıslı Türklerin millî birliği konusunda fay hatları oluşturmakta, Türk dış politikası doğrultusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin mutlak bağımsızlığını gözeten stratejileri baltalamaktadır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Türkiye, Kıbrıs'ın problemlerinin çözümü adına barışçıl ve uzlaşmacı tutumları daima desteklemiştir. Lakin, sonuncusu 2017'de Birleşmiş Milletler inisiyatifinde İsviçre'de gerçekleştirilen müzakereler, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Yunanistan güdümünde ve uluslararası örgütler gözetiminde çözümsüzlükte ısrarcı olduğunu göstermektedir. Mustafa Akıncı, Türkiye karşıtlığını "Ankara tarafından yutulmadan..." diyerek saçma vehimlerini dışa vurmuş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin etrafında adım adım sahnelenen kuşatma oyununun farkına varma basiretini gösterememiştir. Mustafa Akıncı İngiliz ipiyle kuyuya inmeye çalışmaktadır; vaziyet sarih ve açıktır. Mustafa Akıncı ve ekibi Kıbrıs Türklüğünün nişanesi olan Türk Mukavemet Teşkilatının yemininde bağlı kalınacağına söz verilen Türk millî ve manevi değerlerinden fersah fersah uzaktır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Görev kutsaldır ve bu kutsal görev Rauf Denktaşlardan, Doktor Fazıl Küçüklerden mirastır.

Kıbrıs davasını şerefle taşıyarak bugünlere getiren başta Rauf Denktaş ve Fazıl Küçük olmak üzere, tüm kahraman kadroları, şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.

Teşekkür ederim Sayın Başkan.