| Konu: | Gıda mühendisleri aldığı eğitimi uygulayacak iş bulamazken Tarım ve Orman Bakanlığının gıda güvenliğini sağlayabilmek adına Türkiye genelinde başlattığı denetim seferberliğinin gerçekçi olmadığına ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 57 |
| Tarih: | 18.02.2020 |
MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana) - Sayın Başkan, teşekkür ederim.
Tarım Bakanlığı bugünlerde "denetim seferberliği" adıyla Türkiye genelinde bir çalışma başlatmıştır. Gıda güvenliği toplum sağlığını doğrudan ilgilendirmektedir. Herkesin güvenilir gıdaya erişebilme, sağlıklı beslenme hakkı vardır. Ülkemizde üretim alanlarının daralması ve kırsalın geri bırakılmışlığının da bir sonucu olarak, gıda enflasyonu ve yaygın yoksulluk sonucunda ucuz gıdaya yönelim artmıştır. 90 binin üzerinde üretim yeri olmak üzere yaklaşık 750 bin kayıtlı gıda işletmesi bulunan ülkemizde, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, gıda kontrol görevlisi belgeli 7.004 personel bulunmaktadır.
Öncelikle vurgulamak gerekir ki gıda güvenliği sürekli, programlı ve etkili çalışma gerektirir. Üniversitelerin gıda mühendisliği bölümlerinden mezun binlerce genç gıda mühendisi aldığı eğitimi uygulayabileceği iş olanağı bulamazken, Bakanlığın seferberlik düzenleyerek gıda güvenliğini sağlayabilmesi gerçekçi değil, propaganda amaçlı bir uygulamadır. Bakanlık bünyesinde etkili gıda kontrolleri yapacak, atama bekleyen binlerce gıda, ziraat mühendisi, veteriner hekim istihdamı artırılmalıdır.